Otkrijte čaroliju Bele krajine: Skriveni dragulj Slovenije


Istražili smo Belu krajinu, slikovitu regiju smještenu u jugoistočnom dijelu Slovenije koja nudi nevjerojatan spoj prirodnih ljepota, kulturnog bogatstva i autentičnog iskustva.

Ova destinacija, koja je često nedovoljno poznata putnicima, krije u sebi čaroliju koja će vas osvojiti, a tu nam je odmah u blizini, točnije ako krenete iz Zagreba, osobnim autombilom će vam trebati samo sat vremena. Bez obzira jeste li ljubitelj prirode, avanturist, ili jednostavno želite pobjeći od svakodnevnog života, Bela krajina ima nešto za svakoga.

U nastavku vam donosimo savjete i prijedloge kako da maksimalno iskoristite svoje putovanje u ovaj dio Slovenije.

Bela krajina

Bela krajina

GDJE SMO SE SMJESTILI?

Resort Village Majer

Kurija Krasinec središnja je točka cjelovite, povijesno obogaćene turističke priče Resort Village Majer. Prije 400 godina ovdje je sagrađen dvorac, koji je nekada bio dio moćne plemićke rezidencije, međutim kroz godine je bio paljen nekoliko puta, na kraju napušten i prepušten propadanju. Na ostacima dvorca izgrađen je Resort Village Majer, stari dio dvorca obnovljen je i uklopljen u moderno uređen resort.

Resort Village Majer

Resort Village Majer

Resort Village Majer

Resort Village Majer

 

Tijekom posljednjeg stoljeća i pol kurija je bila u rukama nekoliko obitelji srodnoga podrijetla. Pravo značenje ove časne i stare građevine otkrilo se tijekom vlasništva obitelji Hlebec koja je uredila Resort Village Majer i istaknula iznimnu tradiciju te povijest ovoga mjesta.

Resort Village Majer

Resort Village Majer

Obnovljena, moderno dizajnirana povijesna kurija Majer nudi vam lokalne delicije i niz aktivnosti iz područja turizma, sporta, slobodnog vremena i team buildinga. Resort Village Majer smjestio se u mirnom i prirodnom okruženju, djelomično ije zgrađen korištenjem lokalnih i prirodnih materijala. U objektu se osjeća isprepletenost prirode i kulturne baštine. Mogu primiti 24 osobe što je idealno za neki team building gdje vam osim smještaja mogu organizirati razne aktivnosti, predavanja, zapravo sve što vam je potrebno pa se ne trebate mučiti s organizacijom.
U resortu Majer vam mogu pripremiti i domaći doručak, sva hrana koja se priprema dolazi s njihove farme Hlebec koja se nalazi nedaleko od resorta. Ono što sami ne uzgajaju, nabavljaju sa susjednih farma, tako da je sva hrana domaća i svježa. Preporučujemo da probate njihovu domaću limunadu, ali s okusima domaćih marmelada kao što su jagoda, smokva, breskva ili šljiva koje također sami pripremaju.

Uz smještaj imaju osigurani parking za automobile i bickle, imaju punionicu za električne aute, bar Dvorac Majer, zapravo sve što vam treba. 

Resort Village Majer – doručak

Resort Village Majer

  • Piknik u prirodi

Isprobali smo Piknik u prirodi koji nudi Resort Village Majer gdje dobijete piknik košaru sa domaćim delicijama za dvije osobe. Možete uživati na njihovm dvorištu ili otići do rijeke Kupe. Odlična ideja za boravak u prirodi.

Piknik u prirodi

  • Organizacija aktivnosti

U Resortu Village Majer smo iznajmili i električne bicikle. Bela Krajina je raj za ljubitelje prirode. Njene netaknute šume, kristalno čiste rijeke i živopisni brežuljci pružaju spektakularne poglede i obilje mogućnosti za istraživanje biciklom. 

Isto tako kod njih se možete dogovoriti za izajmljivanje kanua kojim možete zaploviti rijekom Kupom.

Ukoliko nemate vremena istraživati što posjetiti u ovom području, a vjerujte da ovdje možete provesti nekoliko dana u istraživanju, ekipa u resortu Majer će vam vrlo rado pomoći i po danima organizirati i dogovoriti razgledavanje u ovom kraju. Full service – jednostavno im se javite, dogovorite što vas zanima i kada stignete kod njih sve će vas čekati spremno, na vama je samo da se opustite i uživate. 

Biciklima kroz Belu krajinu

Za više detalja posjetite njihovu web stranicu, a za najbolju cijenu im se obratite diretkno preko njihove e-mail adrese: info@rvm.si

Resort Village Majer

Resort Village Majer

ŠTO SMO SVE POSJETILI U BELOJ KRAJINI i ŠTO SVE MOŽETE RADITI

Vinarije

Posjet vinarijama i degustacije vina su uvijek dobra ideja. Područje Bele krajine je vinska regija i moramo priznati da stvarno imaju jako dobra vina i veliki izbor pa svatko može pronaći ono što mu najviše odgovara. Slovenija je poznata po svojim peninama, odnosno pjenušcima, koji su vrlo osvježavajući i pitki i nama zapeli za nepce pa toplo preporučamo da probate nekoliko njih.

Vinarija Pečarič

Mi smo posjetili vinariju Pečarič, obiteljska vinarija, zapravo farma, jer osim vina imaju domaće proizvode, životinje itd. Ono što ćete odmah primijetiti, osim finih i pitkih vina je ljubaznost i pristup svakom gostu koji im dođe pa se osjećate kao kod prijatelja. I nešto veća vinarija, ali još uvijek obiteljska je vinarija Prus koju smo također posjetili. Tu pak nas je iznenadila vinska banka s vinskim sefovima gdje možete čuvati vina. Kako bi dobili sef, odnosno ključ morate u vinariji godišnje potrošiti 500 eura i tada stavljate vina u taj sef, možete doći na degustaciju ili poslati prijateljima, poslovnim partnerima. Podrumi su ogromni, pravi labirint, imaju nekoliko kušaonica pa mogu primiti i veće grupe za degustacije ili neka druženja.

Vinarija Prus – vinski sefovi

Hiša dobrot Bele krajine

Hiša dobrot smjestila se u samom centru grada Metlika i nudi lokalne proizvode iz ove regije: vina, sokove, ulja, džemove, sireve, začine, tjestenine, nema čega nema, sve domaće, autentično i ekološki proizvedeno. Osim proizvoda u ponudi imaju i:

  • Piknik na biciklu 

Kada ste posljednji put sjedili u travi i uživali u trenutku? U Hiši dobrote možete naručiti košaricu domaćih proizvoda, a oni će vam gratis iznajmiti električni ili običan bicikl kako bi otišli na neku lijepu lokaciju u prirodi na piknik.

  • Degustacije

Podržavanje lokalnog stanovništvo je glavna misija Hiše dobrot i posjetiteljima se želi približiti šarm Bele krajine pa tako možete isprobati 5 različitih degustacijskih paketa. Možete isprobati

pivo od breze, rakiju od breze ili belokranjsko pogaču. Više detalja o degistacijkim paketima –> OVDJE

  • Naučite kako se peče Belokranjska pogača

Cooking class je uvijek zanimljvo iskustvo, a ovdje vam se nudi da naučite kako ispeći Belokranjsku pogaču. Pogača je pod zaštitom pa se recept strogo mora slijedite, a jednom kad je naučite pripremati onda je doma možete doraditi sa sirom, orasima ili nečim drugim. Priprema je vrlo jednostavna i brza, pa je super kad vam dolaze neki gosti, i jede se kad je još topla.

  • Avantura kroz Metliku

Istražite stari grad Metlika. Kružna ruta s raznim izazovima počinje u Kući dobrote Bele krajine, gdje dobivate ruksak s uputama i kartom te okrjepu za hrabrost i energiju.

Avion DC3

Na livadi uz cestu Metlika-Črnomelj, na početku sela Otok, smjestio se avion. Postavljen je kao spomen na belokranjske i slovenske partizane. Naime, s ovog aerodroma amerikanci su na oslobođeni teritorij odveli ogroman broj djece, žena i staraca u II. svjetskom ratu.

Avion - Bela Krajina

Avion – Bela Krajina

Aerodrom Prilozje

Bela krajina ima i malen aerodrom, dovoljan da gosti slete manjim avionom. Često se koristi i za panoramske letove te skokove s padobranom.

Osnovna šola Brihtna glava

U staroj školi iz 1950. godine obnovili su jednu od učionica, zapravo je uredili kao što je nekad bila, nabavili stari namještaj, knjige i danas se tamo održava nastava. Ok, nastava se održava u turističke svrhe. Dakle, možete se dogovoriti da se održi sat od 45 minuta, dolazi stroga učiteljica, nauči vas nešto o području Bele krajine, na kraju dobijete i svjedožbu s ocjenama.

Sve je posloženo na jako humorističan način, neke učenike će kazniti pa će morati klečati na slami ili pak dobiti šibom po prstima. Jako dobra ideja, super za neki team building ili proslavu rođendana. Nastava se možete održati na nekoliko stranih jezika. Za više detalja posjetite njihovu web stranicu.

Vrelo Krupe

Za opuštajući odmor u prirodi predlažemo izlet do izvora rijeke Krupe. Oko izvora se nalazi prekrasna šetnica. Savršeno mjesto za boravak u prirodi.

Vrelo Krupe

Kupališta na rijeci Kupi

Na ovom području uz rijeku Kupu nalazi se nekoliko uređenih kupališta. Ovo područje je poznato i po kampovima uz rijeku Kupu koja privlače mnogobrojne strane turiste.

Kupalište na rijeci Kupi

U Beloj krajini nudi se još svašta, ukoliko planirate ovdje provesti nekoliko dana, osim opuštanja, kupanja u Kupi možete još posjetiti i: farmu Klepec, farmu Pavlović, Domaće dobrote Mojca, Bravina Experience, Blackmill destillery, Berryshka, Park prirode Lahinja, poučne staze, Mirna gora, skijalište Gače, Jelševnik (crna čovječja ribica), penjalište Damelj, vidikovac Kozice, vrh Smuk itd.

Fotogalerija: