Odmor nikad bliže – Sv. Ivan Zelina


Često nemamo vremena za putovanja, pogotovo ne daleka ili na više dana. Za punjenje baterija i novi radni tjedan dovoljno je otići do nekog obližnjeg mjesta, maknuti se iz svakodnevice, udahnuti svježi zrak.

Sveti Ivan Zelina nalazi se na pola sata od Zagreba okružen prekrasnim šumama, livadama i vinogradima, kao takav odlično je mjesto za jednodnevni izlet. Evo kako možete provesti dan u ovom prigorskom kraju.

Dan možete započeti u samom centru grada u Muzeju Sveti Ivan Zelina gdje možete saznati nešto više o zanimljivoj povijesti zelinskog kraja i kakve veze Beethoven ima sa Zelinom. Kad već pričamo o povijesti ne smije se zaboraviti spomenuti i ruševine srednjovjekovne utvrte Zelingrad koji je nastradao u potresu pa se ne preporučuje posjet, ali zato možete proći pokraj njega. U podnožju Zelingrada započinje poučna eko-staza Zelinska gora, lagana šetnja kroz šumu i nakon 7km stižete do Kladešćice, samog vrha Zelinske gore na 463mnv.

Nakon takve šetnje ćete sigurno ogladniti, preporučamo klet Ljubekov gaj gdje možete isprobati prigorske specijalitete s pogledom na vinograde.

Zeleni brežuljci okružuju ovaj grad, a na brežuljcima naravno vinogradi i Zelinska vinska cesta. Autohtona sorta je kraljevina, kraljica Prigorja, lagano i ozvježavajuće bijelo vino, a osim toga svaki vinar će vam ponuditi i ostale sorte kao što su pinot sivi, chardonnay, muškat žuti, pjenušac itd. Mi smo se odlučili za degustaciju vina kod obitelji Kos- Jurišić, te obitelji Kos. Za one koji ne preferiraju vina tu je i mini pivovara Angeluš i pivovara Maksimus.

Ukoliko pak dolazite iz daljnjih krajeva Hrvatske, ne brinite, u ovom području imate lijep izbor apartmana i kuća za odmor. Mi smo se odlučili za apartman Wine Paradise, u vlasništvu obitelji Kos-Jurišić. Apartman se nalazi u samom vinogradu, a u ovom istom vinogradu možete otići i na piknik. Obitelj Kos-Jurišić nudi tri različite vrste košarice s domaćom hranom i pićem koje si onda ponesete u vinograd i uživate u pravom pikniku.