Od Bodruma do Kasa – roadtrip turskom rivijerom


Turska je uvijek dobra ideja – ovaj put vas vodimo na roadtrip turskom rivijerom

Ruta koju smo prošli:

Bodrum –> Akyaka –> Marmaris –>Dalyan –> Fethiye –> Oludeniz –> Kas –> Demre

Ovo je bila neka okvirna ruta koju smo prošli

Aviokarte

Letjeli smo Turkish Airlinesom iz Istanbula do Bodruma, a povratni let smo imali iz Dalamana. Za liniju iz Istanbula za Bodrum  aviokarte se mogu kupiti već od 20€ po smjeru, a iz Dalamana za Istanbul se isto mogu naći po sličnoj cijeni, od 20€ po smjeru. Povratne aviokarte Turkish Airlinesa na akciji iz Zagreba su se mogle kupiti za cca 135€. U najboljem slučaju aviokarte Zagreb-Istanbul-Bodrum i Dalaman-Istanbul-Zagreb možete kupiti ispod 200 eura.

Turkish Airlines

Rentacar

Auto smo rentali online kod Windycar. Cijena rentanja s osnovnim osiguranjem je bila 13€ po danu. Ako želite full osiguranje dodatno se naplaćuje 5€ po danu. Oneway fee smo platili dodatnih 26€ jer smo auto preuzeli u Bodrumu, a vratili smo ga u zračnoj luci u Dalamanu.

Cijena dizela je bila (4.mj. 2021.) = 5,17 kn (0,68€).

Za rentanje auta preporučujemo i korištenje tražilica skyscanner.net ili billiger-mietwagen.

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja.

Rentacar

Smještaj

Smještaj smo uzeli redom u ovim gradovima: Bodrum, Akyaka, Fethiye i Kas putem Bookinga ili Airbnb-a. Prvih par dana smo rezervirali doma, a ostalo smo putem, obično dan prije dolaska u taj grad. U nastavku ćemo za svaki grad staviti link na smještaj.

Internet i SIM kartica

Karticu za internet smo kupili u Bodrumu u Turkcellu – za 25GB prometa platili smo 17€.

Bodrum

Smještaj: Jasmine Elite Residance**** – 39€ po noći za dvije osobe.

*Imajte na umu da su cijene smještaja bile jeftinije jer nije sezona, ali i zbog cijele situacije s koronom.

Što vidjeti u Bodrumu

Stari grad (Castle of St. Peter)

Dvorac Bodrum povijesna je utvrda u Bodrumu, a gradili su je od 1402. nadalje vitezovi svetog Ivana kao dvorac sv. Petra ili Petronija. Unutar Starog grada nalazi se muzej, a sa zidina se pruža prekrasan pogled na grad. Ulaznica je 65TL = 6,7€.

Pogled na grad Bodrum  i stari grad u daljini

Ostaci vjetrenjača na brdu između Bodruma i Gumbeta

Vjetrenjače datiraju iz sredine 18. stoljeća i u prošlosti su služile za prehranu mještana, odnosno za mljevenje brašna. U daljini se vidi i otok Kos u Grčkoj do kojeg svakodnevno možete trajetkom ili hidrogliserom. Po arhitekturi grada možemo vidjeti utjecaj Grčke iz prošlosti.

Bodrum – vjetrenjače

Mauzolej u Halikarnasu (Bodrum Masoleum)

Posjetili smo jedno od 7 starih čuda svijeta. Jeste li znali da u Bodrumu možete vidjeti ostatke jednog od 7 čuda starog svijeta. Ovu listu čine: Egipatske piramide, viseći vrtovi u Babilonu, Fidjin kip Zeusa u Olimpiji, svjetionik u Aleksandriji, Kolos na Rodu, Artemidin hram u Efezu i mauzulej u Halikarnasu – današnji Bodrum. Mauzolej je bio visok 50 m i imao je 4 djela, a dao ga je sagraditi Mauzol, kralj pokrajine Karija koji je time htio pokazati da je snažan i nakon svoje smrti. Građevina je postojala od 350. godine prije nove ere pa sve do 15. stoljeća. Ovo je bilo jedno od najvećih dostignuća antičke umjetnosti. Nakon njegove smrti grobnicu je nastavila graditi njegova žena i sestra Artemizija. Nakon toga do danas sve grobnice građene istog stila nazivaju se mauzoleji baš po kralju Mauzolu. Ulaznica je 14TL =1,45€.

Mauzolej u Halikarnasu

Amfitetar u Bodrumu

U vrijeme Mauzola izgrađen je i amfiteatar s predivnim pogledom na Egejsko more i grad Bodrum, a mogao je primiti do 13000 ljudi. Danas se koristi za razne evente i koncerte.

Amfiteatar u Bodrumu

Vrata Mindosa

Oko grada Bodruma nalazile su se zidine, dužine oko 7km, čuvale su grad, a vrata Mindosa su bila glavni ulaz, dao ih je izgraditi Mauzol kojeg smo prije spominjali. Danas su ostale samo ruševine.

Vrata Mindosa

Yalikavak

Yalıkavak je grad u blizini Bodruma na egejskoj obali Turske. Udaljen je 18 kilometara od Bodruma, na sjevernoj strani poluotoka. Grad je poznat kao mjesto za elitniji turizam, ovdje ćete naći luksuzne jahte, vile, dućane poznatih modnih brendova, restorane, klubove itd.

Akyaka

Smještaj: Villa Marine Hotel – cijena noćenja za dvije osobe s doručkom je bila 26€.

Ovo mjesto vam jednostavno moramo preporučiti. Ako ćete se spuštati iz Bodruma prema gradovima kao što su Marmaris, Fethiye ili Kas ovdje obavezno uzmite jedno noćenje i obavezno se provozajte rijekom Azmak koja teče kroz ovaj simpatičan grad. Vožnja brodom traje nekih 25 min. Privatnu vožnju smo platili 75 lira za dvije osobe što je nekih 7,5 eura. Ako želite proći još mrvicu jeftinije i pričekati da se cijeli brod napuni (minimalno 5 osoba) onda će vas koštati 15 lira po osobi = 1,5 euro. Cijelo ovo područje je zaštićeni ekosustav zbog biljaka i životinja. Uz rijeku možete uživati i u restoranima gdje možete probati ribu iz ove rijeke.

Marmaris

Nekih 100 km od Bodruma stali smo i u lučkom gradu Marmaris koji je poznato turističko mjesto s hrpom ogromnih hotela koji nude all inclusive aranžmane. Tu smo se samo nakratko zautavili i krenuli dalje. Preporučujemo posjet Marmaris Castle i starim simpatičnim uličicama oko dvorca.

Marmaris

Marmaris

Marmaris Castle

Kaunos

Tridesetak kilometara od Marmarisa posjetili smo drevni grad Kaunos. Na UNESCO-vom popisu svjetske baštine od 2014. godine, ruševine Kaunosa datiraju iz različitih razdoblja – i ovo je prava poslastica za ljubitelje povijesti. Ruševine se nalaze nekoliko kilometara zapadno od grada Dalyan u provinciji Mugla. Grad je osnovao Caunos u 10. stoljeću prije Krista. Također, Kaunos je bio važan lučki grad poznat po proizvodnji soli i trgovini u antičko doba. Prilikom posjete ovom karijskom naselju, mjesta koja treba vidjeti su prekrasne stijenske grobnice, kao i 3 km duge zidine, agora, stoa, crkva, fontana na trgu, hramovi i akropola pored kupališta. Ova vrijedna drevna mjesta i dalje čuvaju svoju živost u Kaunosu.

Kaunos amfitetar

Kaunos

Kaunos

Kaunos

Kings Tombs

Grobnice u stijeni kod grada Dalyan stare su preko 2500 godina. Bile su korištene kao kamene grobnice za kraljeve i plemiće u drevnom gradu Kaunosu. Ovo mjesto je bilo posljednje počivaliste Likijaca, drevnog naroda koji se naseljavao između Antalye i grada Fethiye. Grobnice su građene visoko iznad zemlje jer su vjerovali da će tako biti bliže Bogu i da će duhovi s krilima odnijeti duše mrtvih u zagrobni život. Ovdje se možete brodom provozati po rijeci Dalyan ispod tih grobnica. Cijena po osobi je 15 lira = 1.50€

Kings Tombs

Blatne kupelji – Dalyan

Jedna od najpoznatijih stvari u gradu Dalyan su blatne kupelji koje imaju ljekovita svojstva. Ovo nismo uspjeli isprobati jer smo bili izvan sezone i ništa od toga nije radilo. Ali ovako to otprilike izgleda…

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Claudia (@claudia_yvonne)

Iztuzu plaža

Južno od grada Dalyan posjetili smo 4,5km dugu plažu Iztuzu. Plaža je granica između Sredozemnog mora i delte rijeke Dalyan. Zovu je još i plaža kornjača i smatra se da su ovdje kornjače postojale prije više od 90 milijuna godina. Ova vrsta kornjače je ugrožena pa je plaža zaštićena i morate se pridržavati raznih pravila, a sve s ciljem da se zaštite kornjače i okoliš. Kada kornjače izlegu jaja ta područja se obilježe drvenim štapovima kako im ljudi ne bi smetali, a cijelo područje se zatvara u 20:00h. Kažu da su se ove mjere pokazale uspješnim jer je porastao broj gnijezda. U blizini je napravljen i “Centar za kornjače” u kojem se pruža pomoć za kornjače koje su se povrijedile. Riječ Iztuzu na turskom znači staza soli jer se u antičko doba ovdje proizvodila sol. Plaža je osvojila i nekoliko nagrada kao jedna od najboljih plaža Europe.

Iztuzu plaža

Iztuzu plažaIztuzu plaža

Iztuzu plaža iz aviona

Fethiye

Smještaj: Villa Carli – ovaj smještaj smo platili 30€ po noćenju

Fethiye 

Grobnica Amyntas

Grobnica Amyntas je jedna od najpoznatijih atrakcija u Fethiye. Izgrađena je u stijenama 350 godina prije Krista u drevnom gradu Telmessosu, nekada je bio najveći grad regije Licija.

Gemile Koyu plaža

S plaže se pruža pogled na otok Sveti Nikola za koji arheolozi vjeruju da je tamo originalna grobnica svetog Nikole, a da je kasnije sv. Nikola premješten iz te grobnice u Myru. Trenutačno se tamo nalaze ruševine nekoliko crkvi, grobnica i ostalih građevina što naravno može posjetiti, s ove plaže će vas za nekoliko lira prebaciti čamcem na otok.

Gemile Koyu

Gemile Koyu

Kayakoy – grad duhova

Kayaköy. Ovo mjesto je od 1923. godine potpuno napušteno. Nekada se zvalo Livissi i u njemu je živjela grčka zajednica i to do 20 000 ljudi. Danas je selo poznato pod nazivom Kayaköy ili selo kamenja. Pogledajte u videu koliko je ovo mjesto ogromno i zašto je napušteno.

Oludeniz

Koja ludnica, koji pogled, koje iskustvo. Brišemo lagano jednu stvar s bucket liste. Oludeniz je jedno od najboljih mjesta na svijetu za paraglajding. Let počinje s planine Babadag na 1900 m visine i traje nekih pola sata iznad prekrasne plave lagune. Hvala ekipi iz Reaction Paragliding na odličnim fotkama. Kako nam je bilo pogledajte u videu:

Plava laguna (Oludeniz)

Na spoju Egejskog i Sredozemnog mora okružena planinama i šumovitim poluotocima ova laguna privlači na tisuće i tisuće turista svake godine ?  Na vrhuncu sezone plaža bude prenapučena pa ju je bolje posjetiti na početku ili krajem sezone.

Dolina leptira (Butterfly valley)

Dolina je staniše više od 100 vrsta leptira koje možete vidjeti samo u određeno vrijeme – između 6. i 9. mjeseca. Zbog svoje bogate flore i faune ovo mjesto je pod zaštitom države. Osim leptira ovdje možete naći i 147 biljnih vrsta. Dolina je smještena u podnožju Babadaga, planine visoke 1.975 metara.

Saklikent kanjon

Još jedno odlično mjesto koje smo posjetili. Ako se nađete u ovom kraju nemojte propustiti Saklikent kanjon. Dužine je 18 km i dubine 300 m. Poznat je još pod imenom Skrivena dolina ili Izgubljeni grad. Ulaznicu smo platili 10 lira = 1 euro. Temperatura rijeke kroz koju morate stalno prolaziti je oko 14 C. Kroz kanjon možete proći nakon travnja kada se većina snijega s planina Taurus otopila i prošla kroz klisuru na putu do rijeke Xanthos. Prolazi se veći dio kroz rijeku pa očekujte da ćete se smočiti minimalno do koljena. Cipele za vodu možete kupiti ili iznajmiti na samom ulazu u kanjon.

Gizlikent Waterfall

Nedaleko od Saklikent kanjona nalazi se i jedan manji, ali puno zeleniji kanjon, cca 300m koji vodi do slapa Gizlikent. 

Gizlikent kanjon

Tlos i Letoon

Za sve ljubitelje povijesti ova dva grada su obavezno zaustavljanje. Ruševine gradova dosta dobro sačuvane i lijepo se može vidjeti kako se nekad živjelo. Tlos je najstarije i najveće Licijsko naselje, navodno su ovdje grobnice Sarpedona – sin od Zeusa, te Bellerophona – heroj koji je jahao Pegasusa. Letton pak je pod zaštitom UNESCO-a i smatra se jedinim mjestom na svijetu, posvećen božici Leto.

Tlos

Tlos

Tlos

Letoon

Letoon

Patara

Prvo se morate zaustaviti na Patara plaži koja je poznata po svojim pješćanim dinama. Plaža je dugačka 20km i nikad nema gužve. Nedaleko od plaže nalazi se istoimeni grad, odnosno ruševine grada, arheološka zona pa se ne smiju graditi hoteli i samim time je plaža netaknuta od napučenosti turistima. Dosta se radi na restauraciji nekadašnjeg grada Patare pa se jako dobro može vidjeti kako je izgledao. Grad je navodno osnovao Patarus, Apolonov sin. Pažnju plijeni amfiteatar, viječnica, stara ulica i replika broda Abora koji je u cjelosti izrađen od trske. U Patari je inače u 3. stoljeću rođen sveti Nikola, kasnije se preselio u Demre (Myra).

Kas

SmještajBest Greenville Apart Hotel – cijena noćenja s doručkom za dvije osobe je bila 24€.

Mali slikoviti ribarski gradić uokviren planinama i borovim šumama nas je baš ugodno iznenadio 🥰 Grad je poznat po ronjenju pa ako želite naučiti roniti ovo je mjesto za vas. Ukupno postoji 15 točaka za ronjenje, od kojih svaka skriva svoje blago, bilo da je riječ o potopljenom torpednom bombarderu, podzemnim spiljama ili ruševinama nekog drevnog grada. Osim toga ovdje su vode bogate morskim životom pa vjerujemo da je uživancija zaroniti u podzemni svijet.

Osim ronjenja ovo mjesto je odlično i za trekinge, bilo da ste profesionalac, amater ili uopće niste u kondiciji, imate puno zanimljivih staza za šetnju. Najpoznatija i najduža je Lycian Way, preko 500km kroz mnoga stara naselja i s prekrasnim pogledom. Naravno da ne morate odraditi svih 500km, jedan mali dio te poznate rute, recimo oko Kasa i napuniti ćete baterije, naučiti nešto iz povijesti i uživati u prekrasnoj prirodi. Neki djelovi su pogodni i za bicikliste.

Pogled na Kas iz Hotela

Kas

Kas

Kas

Kaputas beach

Ovo je jedna od najpoznatijih plaža Turske, a plijeni pažnju turista svojom jedinstvenom tirkiznom bojom.

Amfitetar u Kasu

Izgrađen u prvoj četvrtini 1. stoljeća prije Krista s kapcitetom od 4000 gledatelja. Njegova najvažnija značajka je da je to jedini anadolski amfiteatar okrenut prema moru.

Demre

Demre je grad koji se nekad davno zvao Myra. Zanimljivo je da je više puta mijenjao ime, 2005. godine je nazvan Demre, a do onda se zvao Kale. Čim stignete u Demre primijetiti ćete da je to grad prepun staklenika, uzgajaju se uglavnom citrusi, nar, rajčice, ali osim toga mnogi turisti dolaze ovdje zbog Myre. Myra je bio drevni grad u kojem je živio Sveti Nikola. Ruševine se nalaze 2km od samog centra grada i jako su dobro očuvane. U samom centru (na glavnom trgu) pak je crkva svetog Nikole s grobnicom iz koje su kosti navodno ukrali Talijani 1087. godine. Nikola je živio u 4. stoljeću i bio je biskup, a legenda o darivanju kaže: Stariji čovjek je imao kćeri koje se nisu mogle udati jer nije imao ništa za miraz. Nikola je noću ušao u kuću i svakoj djevojci je ostavio vreću zlata i tako je prića o darivanju krenula.

Myra

Aparat za peseke

U gradu Demre našli smo ovaj kul aparat za napuštene peseke i mačke 😁 Ubaciš 1 liru i aparat izbaci hranu u posudu gdje se mogu kasnije nahraniti peseki ili mačke. Ovakav sličan aparat smo našli već u Istanbulu, samo je tamo radio na principu recikliranja plastike. Ubaciš plastičnu bocu, a on izbaci hranu. Odlična ideja!

Detaljne live priče s ovog putovanja možete naći na našem instagramu pod sekcijom Highlights –> https://www.instagram.com/putoholicari/

Fotogalerija: