Avantura Eastern Express željeznicom


U suradnji sa Turkish Airlines aviokompanijom radili smo super turu po Turskoj gdje je fokus putovanja bio vožnja Eastern Express željeznicom po istočnoj Anatoliji

Video sa cijelog puta:

Dogu Express ili Eastern Express

Dogu Express također poznat kao Eastern Express je željeznica od glavnog grada Ankare do grada Kars na samom istoku Turske. Putovanje od 1365 km na jednoj od najstarijih željeznica u Turskoj traje nekih 24h preko sedam pokrajinskih prijestolnica i visoravni Anatolije gdje možete uživati u prekrasnim pejzažima istočne Turske.

Cijena karte

Ovo nevjerojatno putovanje nije baš poznato među turistima pa ćete na vlaku većinom sretati lokalno stanovništvo, a vožnja ovim vlakom toliko je popularna da vaše karte morate rezervirati nekad i do 3 mjeseca unaprijed. To je savršen način da se vidi istočni dio Turske jer je cijena vlaka pristupačna. Cijena običnog sjedećeg mjesta je oko 46 lira, a cijena spavaće kabine je oko 116 lira gdje će vam u cijenu karte biti uključena boca vode i grickalice u malom frižideru u kupeu.

Hrana

U vlaku nećete ostati gladni jer postoji vagon gdje možete kupiti odličnu hranu po vrlo pristupačnim cijenama.

Gdje rezervirati kartu?

Najlakši i najisplativiji način je rezervirati karte izravno na službenim stranicama Turskih željeznica –> OVDJE

Kada putovati?

Najpopularniji period za ovo putovanje je između prosinca i travnja.

Kako je izgleda naš plan puta?

Kapadokija

Nakon kratkog zadržavnja u Istanbulu uzeli smo let Turkish Airlinesa za super Kapadokiju. Mislim da smo za Kapadokiju svi čuli i da ne moramo tu puno filozofirati. Mogu samo napisati – Kapadokija je jednostavno čudesna i obavezno ju posjetite ako se nađete u ovom djelu Turske. Nažalost zbog lošeg vremena i vjetra nismo bili u mogućnosti letjeti sa balonima po kojima je Kapadokija poznata, ali smo zato rentali quadove s kojima možete istraživati ovo čudesno područje koje je nastalo vulkanskim promjenama prije 10 milijuna godina.

Kayseri

Nismo se ukrcali na Eastern Express vlak u Ankari već malo kasnije u gradu Kayseri pa je naše putovanje ovom željeznicom trajalo 18h.

Nakon Kayserija vlak staje na stanicama Sivas, Erzincan, Erzurum i Kars gdje možete na kratko izaći iz vlaka i na lokalnim štandovim popiti čaj ili kupiti kebab. Na stanici Erzurum obavezno kupiti Cag Kebab, kažu da je u ovom gradu najbolji u Turskoj. Ono što mi je bilo zanimljivo da putnici svoje kupee ukrašavaju raznim dekoracijama kako bi se što više osjećali kao doma.

Kars – zadnja stanica Eastern Express vlaka

Osim grada Kars posjetili smo i Ani ruševine. Grad Ani je nekad bio jedan od najbogatijih i najvećh gradova na svijetu, a nije ni čudno jer je ovdje prolazilo nekoliko trgovačkih puteva, a najpoznatiji je bio put svile. Put svile je naziv za mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bio povezivanje sredozemlja sa istočnom Azijom. Nažalost danas su ovdje ostale samo ruševine koje prikazuju samo mali dio stare slave grada Ani.

Ani ruševine

Koliko je ovo mjesto bilo važno govori samo činjenica da su u tri stoljeća ovdje vladala čak pet carstva. Grad su još nazivali i grad 1001 crkve, a na vrhuncu moći ovdje je živjelo više od 100 000 ljudi.

Jezero Cildir – Ogromno jezero na samoj granici Armenije i Gruzije nalazi se na nadmorskoj visini od čak 1959m i zna se desiti da je kroz cijelu godinu smrznuto i do 8 mjeseci. Ovdje možete ručati u lokalnom restoranu ribu koju vam ulove iz jezera ili isprobati vožnju pod nazivom “troika” gdje će vas po smrznutom jezeru na saonicama vući konji.

Skijališta

Sarıkamış

Da, dobro ste pročitali, Turska ima odlična skijališta, a pazi sad ovo: prosječna cijena dnevne ski karte u Sloveniji je oko 35€, u Austriji oko 45€, a na ovom skijalištu u Turskoj dnevni ski pass košta samo 5€, ako rentate svu opremu za skijanje još će te dodatno platiti 10€. Sto se tiče uređenosti i dužina staza meni bolje nego u Sloveniji. Ovo skijalište ima 21km staza na visini od 2130 m – 2635 m.

Palandöken (Ejder 3200 World Ski Center)

Još jedno skijalište koje smo posjetili je Palandöken za koje kažu da je jedno od najboljih skijališta u Turskoj. Na visini od 2,200 – 3,176 m možete uživati na 43 km uređenih staza.

Erzurum

Zadnja stanica prije povratka u Istanbul bio nam je grad Erzurum koji smo već prošli jer je to predzadnja stanica Eastern Express vlaka. Grad sa najboljim kebabom i odličnim skijalištima. Okružen bijelim planinskim vrhovima dobiva baš neku super notu fotogeničnosti.

Fotogalerija: