Njemačka zimska čarolija – Top 3 regije za uživanje u snijegu


Njemačka je jednostavno idealna u zimsko vrijeme, a ovo su mjesta koje jednostavno morate posjetiti tamo

Naslovna: DZT/Michael Neumann

Bavarska

Bavarska, nama najbliža Njemačka savezna država, ujedno je i najvažnija regija za zimske sportove. Tri najviše njemačke planine, Zugspitze (2.962m), Hochwanner (2.744m) i  Watzmann (2.713m) nalaze se upravo ovdje. Ljubitelji zimskih sportova tu mogu očekivati  ​843 kilometra staza i oko 600 žičara. Samo u njemačkom najvišem skijaškom području oko planine Zugspitze u Istočnim Alpama, čeka vas 20 kilometara staza sa zajamčenim snijegom. Inače, do skijališta možete doći 80 godina starom željeznicom koju pokreće zupčanik. Poznata skijališta uključuju skijališta Steinplatte/Winkelmoosalm, Waidring/Reit im Winkel i skijališta Arber. Allgäuis je također odlično mjesto za skijaše. Dok ćete ljeti ovdje pronaći bistre planinske rijeke i bujne livade, zimi se one pretvaraju u skijaške rajeve.

Foto: DZT/Jens Wegener

Skijaško područje Zwei-Täler Ofterschwang-Gunzesried, primjerice, nudi 18 kilometara staza za početnike i profesionalce.

Zabava za mlade i stare: Sanjkanje

Foto: Inzeller Touristik GmbH/Franz Faltermaier

Sankanje po padinama će nam svima zarumenjeti obraze. Prirodno sanjkalište Hirscheckblitz u Ramsau blizu Berchtesgadena na samom jugu Bavarske odlično je mjesto za početnike, a s duljinom od 6,5 kilometara, staza za sanjkanje Wallberg u blizini Rottach-Egerna jedna je od najdužih staza za sanjkanje u Njemačkoj. Ako ste željni adrenalina, uzmite taksi u obliku trkaćeg boba: iskusni pilot će vas zatim provesti kroz ledeni kanal brzinom od 120/h. To možete učiniti u Altenbergu blizu Dresdena ili u Königsseeu u Bavarskoj.

Donja Saska

Turno skijanje u Nacionalnom parku Harz

Foto: DZT/Michael Neumann

Lijepi sveučilišni grad Göttingen dio je Donje Saske, kao i Wilhelmshafen na Sjevernom moru te niski planinski lanac Harz. To je najveća destinacija za zimske sportove u sjevernoj Njemačkoj. Iako skijaške staze u sjevernom niskom planinskom lancu nisu duge i strme poput Bavarskih alpa, i napredni skijaši će ovdje pronaći niz izazovnih staza. Ukupno 13 skijališta s 53 staze, 39 staza za sanjkanje i 500 km staza za skijaško trčanje obećavaju obilje zabave. U Gornjem Harzu ćete također pronaći dobre uvjete za skijanje ili snowboarding.

Za one koji preferiraju ležerno skijanje, snijegom prekrivene šume u planinama Harza idealne su upravo za tu namjenu.

Baden-Württemberg

Feldberg: Skijaši na skijaškim stazama u Schwarzwaldu

Schwarzwald se nalazi na jugu Njemačke na granici s Francuskom. Poznat po svojim slikovitim selima i prekrasnom krajoliku, pruža savršenu pozadinu za odmor i ljeti i zimi. I ovo je pravo mjesto za skijaše jer je Feldberg u Schwarzwaldu najviša planina u Baden-Württembergu s nešto manje od 1500 metara, a slijedi je Herzogenhorn s oko 1.400 metara.  Stoga ne čudi da je Feldberg također jedna od najboljih skijaških destinacija u državi.

U Albstadt-Tailfingenu postoje prostrane skijaške staze prilagođene obiteljima, također za nakon skijanja i planinarenje na krpljama. Baden-Württemberg nudi ukupno 229 kilometara staza i oko 300 ski liftova. Skijališta Feldberg/Seebruck, kao i Unterstmatt, Haldenköpfle i Hofeck, vrlo su visoko ocijenjena. Dobro mjesto za obitelji je Mehliskopf i skijalište Salzwinkel. Ako želite provesti dan bez skijanja, posjetite najjužniji grad njemačke – Freiburg.

Foto: Inzeller Touristik GmbH/Sepp Niederbuchner

Za više informacija svakako provjerite mrežne stranice Njemačke turističke zajednice.