New York – concrete jungle


U 12-om mjesecu pala je brzinska odluka za putovanje u New York krajem prvog mjeseca kako bi na Broadwayu uspjeli vidjeti Joe Locka u njegovom premijernom izdanju Tobiasa u predstavi Sweeney Todd. Pa eto razloga za put.

Tekst i fotke: Ivana Sardelić

Putovalo nas je četvero, karte smo platili 570€ po osobi (Turkish), let nam je bio ZAG-IST-JFK. Samo ću reći, koliko platiš toliko i dobiš, Turkish daleko jedna od najboljih aviokompanija. Prije puta uzeli smo wiener premium osiguranje za 15€ po osobi i putem interneta riješili ESTA zahtjev za ulazak u SAD (20$ i vrijedi 2 godine). S obzirom da smo bili tjedan dana i da je želja za “obići sve” bila jača od nas uzeli smo NYC PASS za 200$ po osobi koji vrijedi 3 dana od prvog skeniranja karte. Kad god putujemo većinom tražimo smještaj preko AirBnba i tako smo naletjeli po nama na brutalnu ponudu za 180€ po noćenju za 4 osobe s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice u Queensu, a udaljeni 15min metroom od Times Squarea. 

I tako, napokon nakon 11 sati leta od Istanbula dolazimo do Velike Jabuke i divimo se metežu, svjetlima, zgradurinama i ljudima. Za tjedan dana boravka uzeli smo metro karticu za 32$ s manjom dozom opreza kako ćemo se ipak u toj mreži stanica snaći, međutim već idući dan smo shvatili da jednostavnije ne može biti. Što se tiče interneta uzeli smo e-sim preko Airalo 20GB za 18$ kako bi si sherali internet (iako je dostupan na svakom koraku što u dućanima, što na malim displayevima na cesti). Sa city passom smo prvi dan otišli u muzej MoMa, prirodoslovni muzej iliti American Museum of Natural History i 9/11 koji nas je ostavio bez teksta i s knedlom u grlu.
 
Sljedeća dva dana posjetili smo poznate vidikovce (zgrade) Empire, Top of the Rock i Edge, bili na Hop on hop off busu i trajektom išli do Statue of Liberty. Preostale dane popunili smo šopingom i nekim atrakcijama koje su besplatne, a must see: Central Park, Public Library, Coney Island, Grand Central Terminal, Brooklyn Bridge, Dumbo, High Line (stara željeznička pruga pretvorena u šetnicu), Washington square park, Wall Street, spotovi iz Sam u kući, Friends zgrada, Harry Potter dućan (za sve hardcore fanove) i još mnogo usputnih lokacija.
 
Ono što je nas ženski dio putnika oduševio jesu Broadway predstave Sweeney Todd, Merrily we roll along (ulaznice su kupljene prije puta, dok smo za Hamiltona igrale
lutriju koju nismo osvojile, jer su cijene karata vrtoglavo skupe). Svakako preporučamo svima koji planiraju put u New York da pogledaju barem jednu predstavu i vjerujte nećete požaliti, nešto predivno za doživjeti, a uostalom ako ste fan pokojeg glumca nakon predstave možete čekati kod stage door-a i upoznati ekipu s predstave pa dobiti koju zajedničku fotku i autogram.
 
Hrane ima na svakom uglu, ali isto tako planirajte da ćete izdvojiti barem 10tak dolara po osobi za neki brzinski ručak. Nama je u blizini apartmana bio Target i Trader’s Joe tako da nismo ostali gladni. 
Da vidjeli smo jednog manjeg štakora ako baš koga zanima (nisi bio u NY ako nisi vidio barem jednog), puno pufastih vjeverica i jednog debelog rakuna. 
Vratili se puni dojmova, prehodanih kilometara i praznih džepova. Nego, sad preostaje pitanje kad ćemo opet??
 
FOTOGALERIJA: