NEW YORK – grad koji nikad ne spava


New York – grad različitih kultura, mode, noćnog života, shopinga…uglavnom, grad snova, grad koji uistinu nikad ne spava!

Kako je ostvarila svoj san i posjetila New York ispričat će nam Ivana Rožić, učiteljica informatike iz Otočca. Pa krenimo!

Od kada znam za sebe i od kada sam počela maštati o putovanjima, NY je bio najveći od svih snova. Nekako sam jednostavno znala da će se jednog dana ostvarit, premda nikada nisu bile nikakve mogućnosti da se to i dogodi, ali ne kaže se uzalud- pazite što želite jer se to može i ostvarit. I evo dokaz da se snovi zbilja i ostvaruju ako u to i vjerujete.

NYC

Sa prijateljicom koju znam još iz vrtića, počela sam polako planirat, počele smo istraživat, javljati se raznim agencijama za avionske karte tražeći najpovoljniju, tražeći najpovoljniji smještaj i čitajući po forumima i slušajući savjete drugih našli apartman na 15 dana, koji je povoljniji od hotela, o hostelu nismo ni razmišljale, jer je to dosta dugo i trebale smo pristojan smještaj za to vrijeme. Više na Airbnb. Premda nismo pazile kada smo rezervirale, mislile smo da rezerviramo apartman mi smo u biti rezervirale samo sobu u apartmanu, pa je ispalo da nismo same. Kaos!

Avionsku kartu kupile preko ErsteCard, na rate, najpovoljnije što smo našle.

NYC

Vizu smo dobile bez problema, obadvije smo zaposlene na neodređeno, u državnim službama, obadvije smo iskazale da smo platno sposobne, i ni jedna nije imala rođaka u Americi, što je sve utjecalo da smo turističku vizu dobile bez problema.

Nakon toga, postalo je sve jasnije da će se snovi zbilja ostvarit. Moram priznat i dok smo putovale u avionu, onih 8 sati i dalje nisam bila svjesna – pa mi zbilja idemo.

Prvi dan je bio malo naporan, trebalo se priviknut na vremensku razliku, ali nam je apartman bio blizu pa nismo odgađale ni trenutka da se prošetamo do najpoznatijeg trga na svijetu – Times Square.

NYCKažu da se NY najbolje doživi upravno na ulicama, tako smo mi i provele većinu vremena. Sljedeći dan bila je šetnja, sve od Times Squera do Greenwich Village-a. Mirniji i vrlo lijepo uređeni dio, jednostavno za uživanje. Treba posjetiti svaki dio da bi se grad u potpunosti doživio. Zbog toga smo mi uzele 15 dana u NY, a dovoljno je bilo 10. U Greenwich Village-u  je smješten i poznati NYU(New York University), lijepo za vidjeti.

Putem smo prošli i kroz veoma poznati  Soho, gdje nisu baš najpovoljnije cijene, ali morale smo kupit barem nešto za uspomenu. Za pravi shooping smo išle u outlet Woodbury, gdje se uistinu mogu pronaći najpoznatija modna imena po povoljnim cijenama. Ali za to treba odvojiti cijeli dan, kako smo i mi učinile. Oooo happy day.

Preko interneta smo kupile New York Pass, to je kartica koja nam je omogućila ulaz na sve atrakcije, više od 70, gdje smo iskoristile puno stvari koje inače ne bi uplatile posebno, a i bilo je puno jednostavnije negdje doći i samo proći s karticom nego kupovati ulaznice, i na kraju krajeva, puno jeftinije. Više na NewYorkPass. Kada smo došle u NY i pokupile svoj Pass, dobili smo sve moguće letke, mape za snalaženje, i bilo je vrlo jednostavno naći što god smo htjele posjetit, a i samo snalaženje po gradu je vrlo jednostavno.

Sljedeći dan smo išle na krstarenje oko cijelog otoka (Circle Line Sighteeing Cruises), naravno tu je bio uključen najljepši pogled na Kip Slobode (Statue of Liberty). I još liješi pogled na Brooklyn Bridge.

NYC

Vrijeme smo odvojile i za nekoliko muzeja, izabrale smo Madame Tussaud’s, MoMA, MET i Guggenheim, svi su vrijedni svakog odvojenog vremena.

Neizostavan dio razgledavanja NY, je svakako bio pogled sa Top of the Rock i pogled sa Empire State Building-a. Top of the Rock pružao je pogled sa 70. kata i po lijepom danu gotovo smo mogle pronaći i svoj apartman. Pogled je bio fascinantan. Ali naravavno noćni pogled sa Empire State Buildinga, sa 102. kata je bio jedan i jedinstven, trenutak  za pamćenje koji svakako oduzima dah.

DSC01880NYCNYC

NYCJedan od lijepših dana provedenih u NY bio je dan koji smo provele u Central Parku. Prvo smo iznajmile bicikle, što je sve bilo uključeno u New York Pass. Biciklima smo obišle cijeli Central Park po biciklističkoj stazi, inače ga ne bi uspjele obići cijeloga pješice. A poslje Bike Tour malo odmaranja u Parku, uz tipičnu Američku marendu, hot-dog, koji je zbilja fini, i naravno uživanje u prelijepom danu.

NYCNYC

Dok smo bile u Central parku, uistinu kao da smo se nalazile na nekom drugom mjestu, koji nije nimalo povezan sa ostatkom grada, tako opuštajuće, mirno, ma nešto preljepo. A samo jedan korak, povratak u užurbani dio grada, u bučne ulice, gužve i sl. Fascinantno je koliko doslovno taj jedan korak donosi promjenu. To mi je osobno bio najljepši dio grada. Zgrade u okolici Central Parka su uglavnom u vlasništvu slavnih i bogatih.

Jedan dan smo odvojile i za Bronx Tour, to smo išle organizirano, što je isto bilo u onoj ponudi New York Pass.  Ghetto kvart dao nam je uvid u ono što često gledamo kao New York na televiziji, pravi život. Kvart poznat po drogi, gangsterima, kriminalu i ubojstvima. Godima se to smanjuje i situacija se poboljšava, ali mogle smo posvjedočiti i sada nekim filmskim scenama, policija u nadzoru nad bandama.  Ovdje je smješten i poznati Yankee stadion.

Jedan dan smo uzele i Water Taxi, koji nas je odvojio od otoka Manhattan na drugu stranu – Brooklyn. Mirniji dio, koji također bez prevelikog broja turista pokazuje pravi život Amerikanaca. Ipak ono što je sa ove strane bilo najviše fascinantno je naravno Brooklyn Bridge.

Preko mosta smo odmah produžile u ChinaTown, i ne nosi taj naziv bezveze, kao da smo odjednom u Kini , od ljudi na ulici do građevina, sve je upućivalo na ChinaTown .

NYC

Prošetale smo i do najpoznatijeg financijskog središta, Wall Street. I sve što smo obilazile bilo je pješice, Foot Tours. To je najbolji način kako doživjeti New York, biti na ulicama, a i lako se nađe mjesto za odmorit, i može se vidjet svašta.

NYCNYCNYC

Jednom smo upotrijebile podzemnu, kada smo išle od poznatog željezničkog kolodvora (Grand Central Terminal) do katedrale Sv.Ivana (Cathedral of St. John). Katedrala zauzima površinu od dva nogometna igrališta, i unutar nje ima puno malih crkvica.

NYCNYCNaravno nije bilo na odmet pomoliti se da naša New York avantura prođe dobro i da se vratimo kući žive i zdrave. Ali moram napomenut da je poseban osjećaj ipak bio kada smo se pomolile u Hrvatskoj crkvi na Hrvatskoj misi usred Manhattana. Šetajući ulicama slučajno smo naišle na crkvu i nadoilazeću nedjelju odmah otišle na misu.  Adresa: 502 West 41st Street, to je između 10. i 11. Avenije.

NYC

Biti u NY je bilo fascinantno samo po sebi, hodati po ulicama, biti na tako poznatim mjestima,  ali ono što me se još posebno dojmilo je Broadway predstava. Istina da najjeftinije predstave koštaju oko 500 kn, ali isplati se svake kune, ili svakog dolara. Mi smo gledale predstavu Bring it On, mogu samo reći da se nisam pomakla, ni valjda udahnula zrak u ta cca 2 sata, uistinu nešto predivno.

A jednu večer smo odvojile i za izlazak van, u svoj onoj nesreći oko unajmljivanja stana imale smo sreće jer smo imale savršene cimere, curu i dečka, koji su nas izveli van sa svojim prijateljem koji živi u New Yorku. Mislim da nas oni nisu izveli da nikada u životu ne bi izašli na tako fancy mjesta. Kafić na vrhu zgrade, bazen, pogled neodoljiv, wowwww. A onda oni tipični kafići za izlazak, u kojem morate čekati u dugom redu i onda da vas još promjere hoće li vas pustiti ili ne,  i tu smo imali sreće.

Moram napomenuti da smo jedan dan samo odmarale, inače bi upala mišća bila nepodnošljiva, nije lako sve proći bez javnog prijevoza, ali bile smo u dobroj kondiciji. Svaki dan smo same kuhale i uživale u hrani i desertu – sladoledu. A najbolja trgovina za obaviti shoping i opremiti se zalihama hrane je Food Emporium, ima više prodavaonica tako da je bilo lako pronaći najbliži našem apartmanu. A unutra je nešto poput našeg MaxiKonzuma.

WashingtonNakon izlaska i jednodnevnog odmora uputile smo se malo dalje, pravac Washington. Redovne su linije u obadva smjera tako da je lako isplanirati i jednodnevni obilazak Washingtona da bi se vidjele najvažnije znamenitosti. Mi smo imale sreće jer smo imale poznanika kod kojeg smo tamo prespavale, ali sve smo mogle obavit tokom dana i navečer se vratiti busom u NY.

Port Authority Bus Terminal je bio 2 bloka od našeg apartmana pa je ustinu bilo sve lako organizirat. Vrlo je važno na kraju ispalo da smo izabrale apartman u centru centra.  Pogotovo kada smo trebale doći na aerodrom, sa PortAutority je išao busić, što je najpovoljnije, pa je dobro bilo naći apartman blizu toga, ne moraš vući kofere i blizu si svemu.

Washington

Vožnja do Washingtona je trajala cca. 4 sata, i povratna karta cca. 500 kn. Ali bilo bi šteta ne vidjeti Washington kada smo bile već tako blizu.

Washington je prelijepi grad i ne postoji taj dio grada koji mi se nije sviđao. Sve je jako uredno, profinjeno, mirno, ukratno bogato i lijepo.

Dan u Washingtonu je bio za odmaranje, kada smo se vratile u NY, imale smo još dan za uživanje na Times Squeru, i shooping suvernira, pakiranje i polazak kući.

Avion nam je kasnio zbog nevremena, ali sve je prošlo dobro, vratile smo se žive, zdrave i umorne. Ali ponosne kako smo same sve isplanirale i sve usjele realizirat. Kada smo se vratile bile smo lakše svaka za cca. 15 000 kn,(avion, apartma, hrana, NY pass…) ali isplatilo se, ovo je bilo predivno iskustvo. Sada dok vidim nešto na televiziji (a puno je toga jer smo cjeli Manhattan prešle on foot) još je uzbudljivije nego dok sam bila tamo, ovo ću pamtit dok sam živa!

Ivana Rožić

Washington