Neki nikako da shvate da je tajlandska masaža samo – masaža!


Jedna od najljepših odlika Kraljevine Tajland dostupnost je masaža na gotovo svakom koraku po iznimno povoljnim cijenama, ali došle su na loš glas kao mjesta koja nude više od opuštanja i istezanja tijela pa se s tim tamošnje maserke moraju nositi kako znaju…

Ulazim u prostoriju sa šest kreveta. Na svakom jastuk i pripremljena lagana odjeća za presvlačenje, a iznad veliki natpis na gramatički slabom engleskom: “No ask for sex!”. Tek toliko, da slučajno ne bi bilo zabune.

Tajland je zemlja poznata po uglednim školama masaže, a turistički rast i popularnost ove djelatnosti među inozemnim gostima doveli su do eksplozije salona u obalnim gradovima kojih ima gotovo na svakom koraku i nude sat vremena tretmana po cijeni koja kreće već od 40 kuna, s tim da se u nekim ulicama može naći i za manje.

Tri su osnovne vrste masaže u ponudi. Masaža nogu i stopala više je opuštajućeg tipa, popularna među onim turistima koji žele “ubiti” sat vremena tipkajući po mobitelu dok netko tretira njihove umorne ekstremitete.

Tu je i masaža koja se baš naziva tajlandskom i zapravo je ono kako bi trebalo izgledati masiranje u Kraljevini. Riječ je o kombinaciji istezanja i masiranja mišića, a maser ili maserka koriste u svom radu ruke i noge, neki od njih čak te povremeno gaze i hodaju po tebi ili te istežu na način koji će te prvi put prilično prestrašiti, no sljedeći dan osjećaš ćeš se kao nov.

Treća masaža u ponudi je ona uljna koja je malo skuplja i kreće joj cijena od šezdesetak kuna na više, a tu su još i neke dodatne herbalne i slične varijante za koje treba izdvojiti još malo više novaca. Uljni tretman zapravo je prilično sličan medicinskoj ili sportskoj masaži u Hrvatskoj, samo jeftiniji, a osim po tehnici razlikuje se od klasične ovdašnje masaže po tome što se moraš skinuti do gola ili ostati tek u boksericama, dok kod one koju zovu tajlandskom dobiješ već spomenutu odjeću koju navučeš na sebe prije nego što maserka krene u akciju.

Naravno, s obzirom na ogroman broj maserki koje su preplavile turistički dio Tajlanda, jasno je da ima dobrih i loših na koje ćeš naići, a pitanje je imaju li zapravo sve od njih uopće završenu školu ili tečaj i potrebne papire ili su samo uočile priliku za zaradu i infiltrirale se među obučene kolegice. Zbog toga je mudra odluka biti vjeran istoj maserki za koju si se uvjerio da zna svoj posao.

No, kao što smo već spomenuli, tajlandske maserke došle su na glas kao žene koje osim opuštanja i istezanja mišića nude svojim klijentima i dodatne usluge. “Zaista postoje saloni koji tako rade,” priznala mi je jedna od njih, koju štiti natpis “Ne traži me seks!” na njezinom radnom mjestu.

“Neki muškarci čim ih počnem masirati po nogama dožive erekciju! Ja se onda pravim da to ne vidim i gledam u stranu,” otkriva pak druga, mlađa kolegica.

Koji saloni nude više od masaže i gdje su locirani ostavljam nekom drugom putopiscu da istraži, no činjenica je da su maserke napasnije prema prolaznicama u blizini ulica poznatih po razvratu pa bih rekao da je to logika kojom bi trebao ići čovjek koji ima fetiš na takve stvari.

A ako imaš tajlandske prijatelje, nakon jedne ili dvije pive previše pokušat će te naučiti riječi kojima na masaži domaći ljudi zahtijevaju dodatnu uslugu. “Tam dtaeng!” (ทำแตง) je fraza koju nema smisla da vam prevodim, ali svejedno ću vam otkriti da “dtaeng” znači “krastavac”, a “tam” je glagol koji bi u ovom kontekstu mogli prevesti kao “obraditi”.

Možda je većina maserki ipak čestita i na radnom mjestu ne prelazi profesionalnu granicu prisnosti s mušterijama, no od flertanja nikad ne bježe, čak ni one s “No ask for sex!” zaštitnim natpisom. Da te igrice riječima i silni komplimenti ipak nisu tek navlačenje prolaznika da izdvoje pokoju novčanicu za jednosatni tretman dokaz je što mnoge od njih zaista imaju inozemne dečke ili muževe, a puno je onih koje su se zaposlile u salonu baš s tim ciljem, kako bi upoznale “onog pravog” s obećanog Zapada.

Dakle, sve je jasno. Ako ti se sviđa maserka koja te s osmijehom na licu i velikim entuzijazmom poziva da iskušaš njezinu masažu, nemoj biti sirovina i tražiti je usred salona nešto više od toga. Umjesto toga, budi gospodin i pozovi je na večeru. Na kraju će ona biti ta koja će inzistirati da se ne zaustavite samo na masaži…

 

 

Napisao: Štefek Tajlandski – Više od autora pročitajte OVDJE

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com