Najkraći let na svijetu – putovanje koje ne traje duže od pripreme jutarnje kave


U duhu neobičnih turističkih atrakcija, postoji jedan let koji izaziva znatiželju i privlači pažnju kako lokalnog stanovništva tako i turista iz cijelog svijeta. Riječ je o letu između dva škotska otoka, Westraya i Papa Westraya, koji drži titulu najkraćeg komercijalnog leta na planeti.

Zašto je ovaj let poseban?

Zamislite da vam za prelazak od jedne točke do druge točke avionom treba manje vremena nego za pripremu jutarnje kave. Udaljenost od samo 2,7 kilometara između dva otoka prelazi se za otprilike dvije minute, a ponekad i manje ako vjetar dozvoljava. Aktualni rekord je 53 sekunde. Letom upravlja aviokompanija Loganair, a piloti su specijalizirani za prilagođavanje ekstremnim vremenskim uvjetima koje Škotska ponekad može ponuditi.

Tijekom ovog kratkog leta, putnici mogu doživjeti upečatljiv pogled na kristalno čiste vode i zelene krajolike koji karakteriziraju škotske otoke. Let je posebno popularan među fotografima i avanturistima koji žele doživjeti nešto drugačije.

Iako se može činiti kao običan prijevoz između dva mjesta, ovaj let je postao prava turistička senzacija. Mnogi putnici dolaze na otoke samo kako bi iskusili ovaj let i mogli se pohvaliti da su bili isprobali najkraći let na svijetu.

Kako stići do tamo?

Westray i Papa Westray su dostupni brojnim drugim letovima iz većih škotskih gradova, što omogućava lako planiranje putovanje.

Ljudi koji žive na otocima letove subvencionira škotska Vlada dok turisti za povratnu kartu moraju izdvojiti oko 30-tak eura. Jedina alternativa je putovanjem brodom, no zbog nemirnog mora, brodske linije često su u prekidu.

Foto by Storme