Najbolje zračne luke na svijetu – 2024.


Međunarodna zračna luka Hamad u Dohi proglašena je najboljom svjetskom zračnom lukom 2024. prema Skytraxu

Glavni izvršni direktor grupe Qatar Airways, Badr Al Meer je rekao: “Ove godine HIA slavi svoju značajnu desetu godinu rada i zaista smo počašćeni što su nas putnici treći put proglasili najboljom zračnom lukom na svijetu. Skytraxove prestižne nagrade odražavaju predanost naših zaposlenika koji svakodnevno pomažu u inovacijama i održavanju naše vodeće pozicije.

Zračna luka godine 2023. i 12 puta prethodni pobjednik, singapurska zračna luka Changi, postigla je 2. mjesto na ljestvici.

Zračna luka Seoul Incheon, koja se popela na treće mjesto na ljestvici globalnog istraživanja, proglašena je zračnom lukom koja je najprikladnija za obitelj za 2024. godinu.

Zračna luka Tokyo Haneda je broj 4 na globalnoj ljestvici i zadržala je daljnje izvanredne rezultate, proglašena je najčišćom zračnom lukom na svijetu, najboljom domaćom zračnom lukom na svijetu i pruža najbolju svjetsku zračnu luku PRM i pristupačne sadržaje.

Ostali istaknuti događaji na ceremoniji 2024. uključivali su tokijsku zračnu luku Narita koja je dobila priznanje za korisničku uslugu, jer su proglašeni najboljim osobljem zračne luke na svijetu i najboljim osobljem zračne luke u Aziji. Nova zračna luka Chitose proglašena je najnaprednijom zračnom lukom na svijetu, nakon znatno boljeg učinka u globalnoj anketi i u mnogim dijelovima kategorija. Međunarodna zračna luka Chubu Centrair, Nagoya, osvojila je nagradu za najbolju svjetsku regionalnu zračnu luku, a međunarodna zračna luka Kansai dobila je priznanje za najbolju svjetsku dostavu prtljage u zračnu luku.

Rimska zračna luka Fiumicino osvojila je nagradu za najbolju sigurnosnu obradu u zračnoj luci na svijetu, što je prvi put da su dobili ovo priznanje. Terminal A, zračna luka Newark Liberty postigla je uspjeh kao najbolji novi terminal zračne luke na svijetu, nakon što je ranije dobila najvišu ocjenu terminala zračne luke s 5 zvjezdica od Skytraxa.

Pariška zračna luka Charles de Gaulle postigla je odličan uspjeh jer je njezin terminal 3 proglašen najboljim niskotarifnim terminalom na svijetu. Pariz Charles de Gaulle također je drugu godinu zaredom proglašen najboljom zračnom lukom u Europi. Kao daljnje postignuće Grupe ADP, pariška zračna luka Orly proglašena je najboljom regionalnom zračnom lukom u Europi, označavajući fantastično poboljšanje performansi.

Zračna luka Istanbul proglašena je najboljim svjetskim gastronomskim iskustvom u zračnoj luci i najboljom zračnom lukom u južnoj Europi. Diljem Europe, zračna luka Helsinki Vantaa bila je najbolja zračna luka u sjevernoj Europi, a zračna luka Budimpešta ponovno je proglašena najboljom zračnom lukom u istočnoj Europi prema glasovanju putnika.

Zračna luka München zadržala je vrlo dobre rezultate u istraživanju, osvojivši nagrade za najbolju uslugu osoblja zračne luke u Europi i najbolju zračnu luku u srednjoj Europi. Izvršni direktor Münchenske zračne luke Jost Lammers rekao je: “Posebno smo ponosni što su naši zaposlenici izbili na prvo mjesto u Europi. To pokazuje da se zračna luka München također međunarodno doživljava kao posebno gostoljubiva. Nagrade su priznanje za predanost i naporan rad našeg cijelog tima zračne luke.”

Zračna luka Cape Town i zračna luka Durban King Shaka dobitnici su glavnih nagrada u Africi, a Cape Town je proglašen najboljom zračnom lukom u Africi i najboljom uslugom osoblja zračne luke u Africi. Zračna luka Durban King Shaka odnijela je nagradu za najbolju regionalnu zračnu luku u Africi.

Ovo je TOP 20 najboljih zračnih luka na svijetu za 2024. godinu:

  1. Doha Hamad Airport
  2. Singapore Changi Airport
  3. Seoul Incheon Airport
  4. Tokyo Haneda Airport
  5. Tokyo Narita Airport
  6. Paris Charles de Gaulle Airport
  7. Dubai Airport
  8. Munich Airport
  9. Zurich Airport
  10. Istanbul Airport
  11. Hong Kong Airport
  12. Rome Fiumicino Airport
  13. Vienna Airport
  14. Helsinki-Vantaa
  15. Madrid-Barajas
  16. Centrair Nagoya Airport
  17. Vancouver Airport
  18. Kansai Airport
  19. Melbourne Airport
  20. Copenhagen Airport