Najbolje četvrti u Istanbulu


U Istanbulu postoji četvrt za svačiji ukus, a ovo je lista koju je izabrao Lonley Planet

Sultanahmet

Najbolja četvrt za najpoznatije atrakcije

Povijesno središte Istanbula i nekadašnje sjedište i Bizantskog i Otomanskog carstva, Sultanahmet sadrži većinu najposjećenijih gradskih znamenitosti na pješačkoj udaljenosti jedne od druge, što ga čini odličnom bazom za istraživanje. Aja Sofija i Plava džamija sučeljavaju se preko Sultanahmetovog trga, uz povijesni hipodrom i veličanstvenost palače Topkapı na samo nekoliko koraka. Tu je i nezaobilazna Bazilika cisterna.

Uz gustu koncentraciju hotela, mogućnosti smještaja zadovoljava svaki budžet, uključujući sobe u obnovljenim otomanskim vilama ili jednostavne pansione s pogledom na krovove od milijun dolara na kupole i minarete u susjedstvu. S druge strane, u Sultanahmetu je ostalo malo lokalnog života, a restorani koji su općenito usmjereni na turiste jedva čekaju da pokazuju tursku kuhinju u svom najboljem izdanju.

Beyoğlu

Najbolji kvart za suvremenu umjetnost i kulturu

Preko puta Zlatnog roga (i kratke vožnje tramvajem) od Sultanahmeta, vijugave ulice penju se pored tornja Galata do İstiklal ulice. Ulica koja prolazi kroz užurbanu četvrt Beyoğlu. U prošlosti poznato kao Pera i Galata, ovo područje je povijesno bilo dom mnogih kršćanskih i stranih zajednica u Istanbulu. Danas ima brojne – a ponekad i lijepo obnovljene – apartmane u europskom stilu s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Važne kulturne institucije poput Muzeja Pera, Istanbul Moderna (u njegovom privremenom prostoru), SALT Beyoğlu, SALT Galata (u bivšem sjedištu Osmanske banke), Istanbulskog istraživačkog instituta i brojnih malih galerija našle su se u nekim od ovih zgrada što čini kvart idealnim za popodnevno umjetničko druženje.

Iako više nije središte gradske gastronomske i noćne scene kao što je nekada bio, Beyoğlu još uvijek ima fine suvremene restorane, kao i živahne taverne. Osim velikih hotela oko trga Taksim, možete pronaći manje hotele i apartmane za iznajmljivanje u četvrtima Cihangir, Çukurcuma, Galata i Karaköy unutar Beyoğlua, od kojih svaki ima neku svoju atmosferu.

Kadıköy

Najbolji kvart za kafiće i noćni život

Popularnost četvrti Kadıköy na azijskoj strani Istanbula eksplodirala je posljednjih godina, stvarajući četvrt koja je živahna danju i noću, s odličnim kafićima, modernim buticima, malim neovisnim umjetničkim galerijama, restoranima, koktel barovima, pubovima i mjestima sa živom muzikom.

Nişantaşı i Teşvikiye

Najbolji kvart za luksuznu kupovinu

Sjeverno od trga Taksim, Nişantaşı i Teşvikiye sa svojim zelenim ulicama obrubljenim dizajnerskim buticima i vrhunskim robnim kućama, elegantnim kafićima na cesti i velebnim stambenim zgradama privlače u zadnje vrijeme sve više ljudi. Ovo područje također ima dobre restorane i neke luksuzne hotele. Kvartovi su u blizini parka Maçka, jedne od najvećih zelenih površina u centru grada i popularnog mjesta za izletnike, šetače pasa i trkače.

Iako je područje u središnjem gradu, ograničene prometne veze su loša strana. Pješačenje do stanice metroa Osmanbey ili nizbrdo do autobusa i trajekata Beşiktaşa najbolji su načini za povezivanje s ostatkom grada.

Fener i Balat

Najbolji kvart za antikvitete i fotkanja za instagram

Tragovi povijesti stapaju se s modernom sadašnjošću u susjednim četvrtima Fener i Balat, uz obalu Zlatnog roga. Znamenita “željezna crkva” i Patrijaršijska crkva Svetog Jurja svjedoče o kozmopolitskijoj prošlosti ovog područja, dok su šarene stare kuće i popločane ulice postale omiljena pozadina filmskih ekipa i ekipe koja želi što bolju fotku za svoj instagram.

Kolekcionari antikviteta, lovci na jeftine cijene i nostalgičari spuštaju se u brojne antikvarnice u susjedstvu, posebno kada se održavaju živahne aukcije, dok kultura kafića ovdje svaki dan sve više napreduje. Ovo područje nema mnogo mogućnosti za hotele ili noćni život, ali novi tramvaj uz obalu olakšava povratak u Sultanahmet ili Beyoğlu nakon dnevnog lutanja.

Kurtuluş i Bomonti

Najbolja četvrt za kupovinu na tržnici i lokalni život

Kurtuluş nudi najbolje od tradicionalnog života u susjedstvu, s užurbanim ulicama i mnoštvom malih domaćih restorana, pekarnica, delikatesa i drugih trgovina s hranom.

Usidren oko zabavnog kompleksa Bomontiada u povijesnoj zgradi pivovare, Bomonti ima rastuću scenu restorana i noćnog života, kao i neke luksuznije hotele. Između je Feriköy, gdje je otvorena tržnica postavljena u garaži s prodavačima koji prodaju organske proizvode subotom, antikviteti nedjeljom i mješovitu ponudu hrane i potrepština ponedjeljkom i četvrtkom.

Beşiktaş i Ortaköy

Najbolja četvrt za luksuzne hotele s pogledom na Bospor

U četvrtima Beşiktaş i Ortaköy uz Bospor se nalaze neki od najluksuznijih međunarodnih hotela u Istanbulu, koji se mogu pohvaliti širokim pogledom na poznati tjesnac. Sam Beşiktaş je užurbano tranzitno središte s mladenačkom atmosferom i mnoštvom ležernih barova i restorana oko živahne tržnice. Grupa obnovljenih osmanskih kuća u nizu s kraja 19. stoljeća u dijelu četvrti Akaretler, u blizini Pomorskog muzeja, danas je dom kafića i izložbi suvremene umjetnosti.

Smješten ispod prvog Bosforskog mosta, Ortaköy ima prekrasnu baroknu džamiju i popularno područje uz obalu. Oba područja imaju trajektna pristaništa, iako Beşiktaş ima više veza. Između se nalazi brdoviti, zeleni park Yıldız, nekadašnje sultanovo lovište, a sada popularno mjesto za veliki turski doručak na bazi švedskog stola u stoljetnom paviljonu.