MoslaVina Kutina – najbolji vinski event pred vratima ljeta


Ljubitelji škrleta, moslavca i ostalih moslavačkih sorti, izletnici i ljubitelji prirode i dobre kapljice, ubilježite u svoje kalendare datume 27. i 28. svibnja, jer će se taj vikend okupiti ponovno mnoštvo posjetitelja u Kutini i ljubitelja vina da bi proslavili 28.izdanje tradicionalne izložbe vina Hrvatske u sklopu Festivala vina MoslaVina Kutina. 

Upoznat ćete Kutinu i sve čari okolice, Moslavinu i njene terasaste padine sa kojih će vas osvojiti pogled na prostrane vinograde uz muziku i fine zalogaje. Festival vina odavno je prešao okvire vinskog predstavljanja, te vas očekuje mnoštvo događanja u tom vikendu.

Ovdje povijest vinogradarstva seže još od rimskog doba a dominantnu ponudu vina, čine male serije autohtone sorte Škrlet. Svježe, aromatično vino koje se odlično uklapa u ljetni dan na terasi s pogledom na obronke gore ili vinograda, najljepša je pozivnica za dolazak u ovaj kraj.

Program festivala MoslaVina – što vidjeti?

Čekaju vas enogastro eventi, premijere odležanog maceriranog škrleta, vinske radionice sljubljivanja vina s hranom, garden eventi sa jazz glazbom, predstavljanje moslavačkih vinara i prezentacije njihovih najboljih vina, koncerti, stručna predavanja, wine&bike biciklijada, koncert Gibonija na glavnom kutinskom trgu… Ljubitelji koktela -kokteli sa škrletom Vinarije Mikša – šampion izložbe (Cocktail Empire by Denis Vlahovac), ovo će biti vaša noć začinjena nastupom Gibonija.

Lista je podulja i možete je preuzeti u programu. Ako nemate prijevoz, ne brinite, u ponudi je vožnja vlakom do Kutine.

Putujte na Festival vina za 40% manju cijenu!

HŽ Putnički prijevoz omogućava putovanje vlakovima na manifestaciju Festival vina u Kutini koja će se održati u dana 28. svibnja 2022. svim putnicima posjetiteljima ove manifestacije odobrava se popust 40% od redovne prijevozne cijene u redovnim vlakovima u unutarnjem prijevozu.

Koristite popust od 28.svibnja do 29.svibnja.

Popust se može koristiti 28. svibnja 2022. u 0.01 sat do 29. svibnja do 3.00 sata, isključivo za kupnju povratnih prijevoznih karata iz svih kolodvora na HŽ-ovim prugama do kolodvora Kutina i natrag. Blagajne i vlakopratno osoblje u vlaku ispostavljat će prijevozne karte po navedenom popustu putnicima koji izjave da putuju na ovu manifestaciju.

Nakon koncerta Gibonija ne brinite o prijevozu!

Za potrebe povratka putnika iz Kutine nakon koncerta Gibonnija, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Kutine, uveden je posebni vlak s polaskom u 1.00 sat (29.5)., a kupljene prijevozne karte s popustom će im vrijediti i za poseban vlak u povratku.

Stvarnu osnovu popusta predstavlja povratna prijevozna karta koja je u povratku iz Kutine na poleđini ovjerena žigom Turističke zajednice grada Kutine, a ovjeravat će se na info pultu TZ na trgu dr Franje Tuđmana.

Zašto je škrlet idealno ljetno vino?

Cvjetnog mirisa s notama agruma, jabučnog i bobičastog voća te laganim herbalnim notama, škrlet je ugodno, uravnoteženo vino, finih i nenametljivih sortnih okusa. Lagano, ljetno, pitko, otmjeno… Savršeno se sljubljuje s jelima od ribe, ali i onim od crvenog mesa. Njegova svježina pasat će u vrućim ljetnim danima.

Biciklom u otkrivanje vinogorja
U vinogorja možete i na biciklu. Vinska je ruta sjajan odabir za hedoniste, savršen spoj rekreacije i uživanja. Za strastvene bicikliste, ali i početnike šire područje Kutine nudi kilometre označenih i ucrtanih biciklističkih ruta koje povezuju pitoreskna mjesta i najveće turističke atrakcije. Idealna kombinacija prirode, ruralne arhitekture i industrijske baštine.

Što ćete otkriti u šetnji ili bicikliranju?

Ovo je područje Hrvatske u kojem se na istom mjestu spajaju sekvence polja s kravama i konjima koji slobodno trče (ili odmaraju pod ljetnom žegom). Područje ravnih mekanih polja po kojima se vozite biciklom i kušate fina vina s oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla u brojnim vinarijama, a istu večer uživate u jazz koncertu na terasi s pogledom. Upoznajete vina. Kulturu. Ljude. Prirodu. I nevjerojatnu povijest ovog kraja. Počevši od moslavačke gore do muzeja i crkve u Majke Božje Snježne u Kutini.

 

Popnite se i na Moslavačku goru
Moslavačka gora se nalazi usred nizine, omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom. Zbog velike georaznolikosti, bogatstva šumskih površina, brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kulturno-povijesne i tradicijske baštine, zaštićena je u kategoriji regionalni park. Sve više i ucrtanih označenih biciklističkih i pješačkih staza obuhvaćaju značajne kulturne i prirodne turističke atrakcije i objekte u područjima kojima prolaze pješaci, planinari i biciklisti a čaroban krajolik idealno spaja ruralnu arhitekturu i industrijsku baštinu. Što posjetiti na ovom potezu?

Pavlinski samostan, vidikovac Vis, i pravi naftni bunar.

Vidimo se na Festivalu vina MoslaviNA.

Zašto je sve brojniji iz godine u godinu i kako smo se lani proveli na festivalu, pročitajte u ovom blogu.

A pogledajte i video Kutine i okolice.