MOJA PORTUGALSKA VENTURA 3. DIO – Lisabon


Priču o Lisabonu odlučila sam podijeliti na dva dijela. Prvi dio odnosit će se na mjesta koja vam želim preporučiti da posjetite u Lisabonu, a drugi na sam dojam grada i ljudi koji žive u njemu.

MOJA PORTUGALSKA VENTURA 1. DIO 

MOJA PORTUGALSKA VENTURA 2. DIO

Napisala: Iva Matić

 S obzirom na to da sam veliki foodie (https://www.facebook.com/mislisivom), počet ću s čim drugim nego sa mjestima na kojima možete fino prizalogajiti, a opet da se na njima osjećate cosy i ugodno. Moram vam samo napomenuti da tamo nije neobično dijeliti stol sa nepoznatim ljudima ukoliko nema slobodnih stolova, dapače, sasvim je normalno i prihvatljivo.

POIS CAFÉ

Zanimljivo mjesto vlasnice Verene koja je nekoliko godina živjela u Zagrebu. Uz ukusne zalogaje tostiranog organskog kruha sa avokadom i jajima, ispričala mi je kako je rođena u Njemačkoj, od malih nogu živi u Portugalu, studirala je u Austriji, živjela u Zagrebu i odlučila otvoriti ovo kul mjesto u Lisabonu. Ono što će vas svakako privući je pomalo industrijski dizajn i širina prostora, a zatim i portreti Grace Kelly i Djevojke sa bisernom naušnicom. Verena je istaknula kako mnogo ulaže u prostor, često mijenja izgled interijera i kako se trudi jelovnik prilagoditi svakome. Možete doći na kavu i kolač, na brunch, salatu, sendvič ili tost, juhicu ili svježi sok. Sve može biti u zdravijoj, ali i nezdravijoj varijanti, kako god zaželite. Mjesto ima i terasu, za one koji ne mogu bez prijateljice cigarete i odiše umjetničkim štihom. Možda ćete malo čekati jer je mjesto dosta prometno, ali vjerujte, isplatit će se!

Verena iz Pois Café-a

Brunch iz Pois Café-a

EIGHT – THE HEALTH LOUNGE

Ovo je mjesto na koje sam se vraćala nekoliko puta. Osim što nude razne vrste smoothija, smoothie zdjelica, salata, čajeva i sendviča, u prostoru se mogu kupiti knjige, krpene torbe i osjeti se baš ugodna vibra. Mjesto je idealno za vegane jer se ne koriste mliječni i životinjski proizvodi, a funkcionira po principu da se jelo naruči i plati, a zatim biva doneseno zahvaljujući simpatičnim konobarima. Naglasak je stavljen na ekološki način života, ali i na ubrzan tempo života (može se naručiti za van ili za unutra). Unutra imate pogled na žilu kucavicu Lisabona, možete je promatrati sa visokih drvenih stolica ili se zavaliti na kauč.

Smoothie bowl broj 1

Smoothie bowl broj 2

Eight – The Health Lounge

MUZEJ FADA

Mislim da bi bio veliki grijeh otići u Lisabon, a ne posjetiti Muzej fada. Zašto? Fado je nacionalna glazba koja se prvenstveno vezuje uz grad Lisabon. Pojednostavljeno rečeno Lisabon obilježava fado i fado obilježava Lisabon. Ulaznicu za ovaj muzej platit ćete 5 eura, a u njemu možete poslušati pjesme većine fado glazbenika kroz povijest. Možete gledati dokumentarce o ovoj melankoličnoj i intenzivnoj glazbi, vidjeti ploče i instrumente na kojima se svira i pročitati izjave glazbenih kritičara i glazbenika. Muzej fada toplo preporučam svim zaljubljenicima u fado poput mene, svim znatiželjnima, svima koji žele osjetiti pravi Lisabon i zaljubljenicima u glazbu općenito.

Ulaz u Muzej fada

Suvremeni fado glazbenici

BELÉM

Santa Maria de Belém smatra se predgrađem Lisabona koje je smješteno na obali rijeke Tejo i prava je turistička meka zbog svoje ljepote. Ovdje možete vidjeti mnogo znamenitosti koje nisu razrušene u najpoznatijem strahovitom potresu koji je pogodio Lisabon 1755. godine. Belemski toranj, Centro Cultural de Belém, crkvu sv. Marije, ali i najpoznatiju slastičarnicu Fabrica dos Pasteis de Belém u kojoj možete probati najslavniju portugalsku poslasticu – pasteis de nata. Nije mi se dalo biti u ooogromnom redu i čekati na ulaz u toranj, pa sam mu se divila izvana, dok su me u daljini promatrali most Vasca da Game i tzv. kip Krista Kralja. Indijanac je na frulici svirao Con te partirò, parovi su se grlili na klupama, dječica su trčkarala, a sunce je bilo omamljujuće. Nakon sati i dana provedenih radeći, a zatim hodajući i istražujući, ovo mi je došlo kao budali šamar.

Razglednica iz Beléma

Ulicama Beléma