Miami za početnike – vodič za putovanje


Welcome to Miami. Za Miami nisu potrebni dugački uvodi osim da vam u nastavku donosimo sve što je potrebno znati prije nego posjetite ovaj magičan grad.

Miami nosi nadimak Magic city, a radi se o magiji da je grad narastao skoro preko noći, bio je jedan od najbrže rastućih gradova SAD-a. Svoje širenje započeo je zahvaljujući, osnivačici grada, bogatoj udovici Juliji Tuttle i njezinom prijatelju željezničkom tajkunu Henryju Flagleru koji je produžio željezničku prugu do samog juga Floride. Naziv Miami dolazi od plemena Mayaimi koja su živjela na ovom području 1600-ih.

Zanimljiva činjenica, iako je Miami najpoznatiji na Floridi, veći od njega je Jacksonville, a glavni grad Floride je Tallahassee.

Miami je mjesto gdje se susreću mnoge kulture, najviše se osjećaj utjecaj mnogobrojnih Latinoamerikanaca pa ćete španjoslki jezik čuti skoro na svakom koraku. Preko 70% stanovnika Miamija engleski nije materinski jezik.

Miami je ogroman, vruće je i gužva je svugdje, stoga pokušajte biti bez stresa, opušteni i jednostavno se prepustite i osjetiti magiju grada.

Viza (Covid 19)

Državljani Republike Hrvatske više ne trebaju vizu za ulazak u SAD. Ispunjavate samo online ESTA zahtjev, a oni koji imaju još važeću vizu i dalje ju koriste, odnosno ne moraju ispunjavati ESTA zahtjev.

Novac

Na svim mjestima prihvaćaju kartice. Mi smo si za svaki slučaj doma kupili nešto dolara, sve ostalo smo plaćali karticama. Nismo koristili mjenjačnice niti bankomate. Stvarno se svugdje može platiti karticom i u većini slučajeva nije bilo problema s prihvaćanjem hrvatskih kartica. Par puta su na nekim mjestima bile odbijene, zato uvijek imamo neku drugu, i uvijek je jedna prošla. Kartice koje smo mi koristili su: Visa Debit PBZ, RBA MasterCard, Diners i Revolut.

Struja

Trebat će vam adapter za ovakvu vrstu utičnice:

Vrijeme

Prevladava topla i blaga tropska klima s prosječnom temperaturom od 24°C. Ljeto u Miamiju traje od svibnja do listopada kada su temperature oko 30°C, a ostale “zimske” mjesece temperatura pada samo nekoliko stupnjeva, kroz dan do 24°C, a noću do 16°C. U Miamiju je samo jednom pao snijeg, i to u siječnju 1977. godine.

Internet i SIM kartica

Ako vam internet nije prijeko potreban na mnogim mjestima u gradu se možete spojiti na besplatan wifi. No, ako trebate biti dostupni cijelo vrijeme onda je najbolja opcija uzeti lokalnu SIM karticu. Mi smo uzeli u tMobile karticu s neograničenim prometom. Kupili smo samo jednu karticu pa smo onda internet dijelili na drugi mobitel.

tMobile vam nudi:

  • 2Gb za 15$,
  • 10GB za 40$ i
  • unlimited za 50$
  • plus 10$ morate platiti karticu.

Druga opcija vam je AT&T, oni vam nude:

  • 1GB za 35$,
  • 15GB za 40$ i
  • neograničeni za 65$,
  • plus 15$ za karticu.

Sve opcije imaju neograničene pozive i poruke, a kartica vrijedi 30 dana.

Osiguranje

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€.

Kako doći do Miamija?

Za najjeftinije opcije koristite tražilice kao što su skyscanner.net ili momondo.com i one će vam izbaciti najjeftinije opcije odnosno aviokompanije koje lete na liniji iz zračne luke koja vam odgovara. Turksih Airlines zna imati dobre cijene za Miami.

Ako letite unutar SADa iz nekog grada za Miami vrlo vjerojatno će vam karta biti jeftinija ako izaberete zračnu luku Fort Lauderdale koja je udaljena od grada nekih 40 km. Mi smo letjeli iz Washingtona i karta je bila puno jeftinija nego da smo letjali za Miami International.

Rentacar

Obavezno rentajte auto jer su udaljenosti kroz grad velike i ovo će vam biti najbolja i najjednostavnija opcija za kretanje kroz grad. Mi smo auto rentali preko web stranice billiger-mietwagen i cijena koju smo platili je bila 26€ po danu sa full osiguranjem. Naravno, provjerite i cijene kod ostalih tražilica kao što su skyscanner.net ili booking.com. Jedina negativna stvar kod rentanja auta je skup parking.

Odlična opcija za rentanje je i aplikacija Turo. Znači rentanje privatnih automobila gdje možete dobiti auto po super niskim cijenama. Sve funkcionira kao iznajmljivanje smještaja putem Airbnb. O aplikaciji Turu smo pisali već ovdje – LINK.

Javni prijevoz Miami

Ako ne želite rentati auto onda koristite javni  prijevoz, a opcije su sljedeće:

Miami Trolley

Miami ima besplatnu uslugu “trolley” buseva koji voze Miamijem, Miami Beachom, Coconut Groveom, Little Havanom i Coral Gablesom – raspored možete vidjeti na miamigov.com/trolley. Na ovom linku imate i live mapu gdje možete pratiti u realnom vremenu gdje se nalazi bus.

Miami Metrobus

Lokalni autobusni sustav Miamija zove se Metrobus, a svaka vožnja košta 2,25$. Morate platiti točan iznos na busu ili koristiti Easy Card koju možete kupiti na Metrorail postajama (kao i u nekim trgovinama i ljekarnama). Rute i još više detalja možete provjeriti –> OVDJE

Metromover Miami

Koristan je za kretanje po centru Miamija.  Vlakovi voze svakih 5-15 minuta sedam dana u tjednu i besplatni su! Glavna odredišta uključuju FTX Arenu, dom Miami HEAT, Bayside Marketplace, Miami Dade College i Miami-Dade County School Board. Još više detalja o ovoj usluzi možete vidjeti –> OVDJE

Taxi

Taxi je skup pa ga probajte izbjeći ako možete. Start je 3$, a svaka dodatna milja će vas koštati 2,70$.

Uber and Lyft

Puno jeftinija opcija od taxi prijevoza. Lyft u većini slučajeva mrvicu jeftiniji od Ubera.

Smještaj

Gdje odsjesti u Miamiju ovisi o afinitetima osobe. Umjetnici će vjerojatno odabrati Wynwood, ako ste više orijentirani na kulturu onda je Downtown za vas, oni koji vole shopping idu u Brickell i naravno ako više volite plažu onda preporučamo Miami beach. Mi smo odabrali Miami beach, točnije Mid-beach, jer imajte na umu da kako idete prema Južnoj plaži cijene smještaja rastu. 

Hrana

Možda nismo baš najbolji stručnjaci za preporuku nekog restorana, jer mi volimo brzu hranu koja prevladava u Americi. Ali ne brinite, Miami je ogroman grad tako da imate veliki izbor hrane iz cijelog svijeta. Ako pak se zaželite domaće balkanske hrana usred Miamija, posjetite Rakija Grill i/ili Rakija Lounge.

Što vidjeti ili isprobati u Miamiju?

Wynwood Walls 
Ovo je sigurno jedan od najšarenijih kvartova u Miamiju. Sve je počelo 2009. kad je Tony Goldman došao do ideje da stare zgrade skladišta pretvori u divovska platna koje je nazvao Wynwood Walls, a grafiti su se ubrzo proširili diljem kvarta. Sada je to jedno od najboljih mjesta na svijetu za vidjeti radove vodećih uličnih umjetnika.
 
Thriller Miami
Tijekom 45-minutne vožnje brzim gliserom Thriller Miami razgledat ćete zaljev Biscayne, Miami Beach, otoka Fisher i vidjeti kuće poznatih glumaca i pjevača na Star Islandu.
 
 
Little Havana
 
Little Havana je jedan od najpoznatijih kvartova u gradu koji donosi dašak Kube u Miami. Cigare, latinoamerički ritmovi, kubanska kava, povijesno kazalište Tower Theater i stari filmovi, galerije, murali… Glavna ulica je Calle Ocho. U ožujku se održava Calle Ocho Festival koji je krenuo kao proslava kubanske kulture, no danas se proširio na veći dio Latinske Amerike i jedan je od najvećih festivala tog tipa na svijetu.

Vizcaya Museum and Gardens

Ranije poznata kao Villa Vizcaya, bivša je vila i imanje poslovnog čovjeka Jamesa Deeringa u zaljevu Biscayne u današnjem kvartu Coconut Grove. Imanje Vizcaya s početka 20. stoljeća uključuje: talijanske renesansne vrtove, zavičajni šumski krajolik i povijesni kompleks gospodarskih zgrada.

American Airlines Arena

Ako se nalazite u Miamiju za vrijeme NBA utakmica šteta bi bilo propustiti i osjetiti atmosferu jedne utakmice Miami Heat-a.

Miami Design District

Kreativna četvrt i shopping destinacija posvećena inovativnoj modi, dizajnu, umjetnosti, arhitekturi… Ovdje možete kupovati, jesti, iskusiti suvremenu umjetnost i dizajn, uživati u nevjerojatnim događajima i dobiti inspiraciju. Neka od zanimljivih mjesta u ovoj četvrti su: ICA, Fly’s Eye Dome, Museum Garage, The Moore Building

Bayside Marketplace

Smješten u zaljevu Biscayne u srcu centra Miamija ovaj centar na otvorenom na dvije razine ima više od 150 trgovina, uključujući jedinstvene i nacionalne trgovine i restorane. Uz brojne shopping i gastronomske mogućnosti, posjetitelji mogu svakodnevno uživati u besplatnim nastupima najboljih domaćih glazbenika Miamija. Odavde idu razni izleti brodovima kao i vodeni taxi za Miami Beach.

Watson island

Umjetni otok koji će vam biti zanimljiv ako imate klince jer se ovdje nalazi Miami Children’s Museum i Jungle island, eko-avanturistički park.

Cape Florida

Na samom jugu Key Biscayne smjestio se svjetionika, najstarija građevina u Miamiju. Sa samog vrha svjetionika pruža se prekrasan pogled, a do njega vodi 109 stepenica.

Miami Beach

Ne možete doći u Miami i ne posjetiti najpoznatije plaže u ovom kraju. Miami Beach je zapravo grad koji se smjestio na umjetnom otoku i koji je od Miamija odvojen zaljevom Biscayne i spojen s nekoliko mostova. Miks je to mirnih četvrti za stanovanje, živahnih četvrti usmjerenih na zabavu te prekrasnih pješćanih plaža. 

Najpoznatiji kvart Miami Beach, kao i istoimena najpoznatija plaža Floride je South Beach. Tu se nalazi Art Deco District, povijesna četvrt s najviše art deco zgrada na jednom mjestu, to su zgrade iz 30-ih godina pastelnih boja i s neonskim reklamama. Centar ove četvrti čini ulica Ocean Drive koja je prepuna restorana, barova i hotela i gdje je uvijek dobra atmosfera, kroz dan je to uglavnom na plaži, a kroz noć kad se upale šarena svjetla počinje party.

Izleti iz Miamija

Biscayne National Park

Veći dio nacionalnog parka, čak 95% je voda. Park obuhvaća zaljev Biscayne i koraljne grebene u zaljevu, a na obali zaljeva su šume i močvare mangrova. Bogat život ispod površine vode i nekoliko desetaka olupina broda čini ovo mjesto raj za ronioce.

Orlando

Ako putujete s djecom ili se jednostavno osjećate tako onda morate otići u Orlando gdje se nalaze najbolji zabavni parkovi na svijetu: Disneyland, Universal Studio, Legoland, Gatorland, Kennedy Space Center itd.

Everglades National Park

Jedan od najpoznatijih izleta iz Miamija je posjet nacionalnom parku Everglades. Svi misle da je Everglades močvara, a zapravo je rijeka koja teče jako sporo od jezera Okeechobee prema jugu. Ovo je jedino područje na svijetu gdje zajedno žive krokodili i aligatori. Osim za krokodile i aligatore Everglades je dom mnogim drugim životinjama – pticama, sisavcima, ribama, reptilima, ali i mnogobrojnim vrstama biljaka. Osim toga vrlo je bitan i za ljude jer vodom opskrbljuje 7 milijuna ljudi. Navodno u Evergladesu živi 68 vrsta komaraca, večini njih interesantnije su životinje nego ljudi, ali ima par baš dosadnih pa obavezno ponesite neki jak sprej za komarce.

Vožnja Airboat čamcima kroz Everglades je must do. Airboat je čamac s ravnim dnom kojeg pokreće propeler koji je postavljen iznad čamca pa može ploviti u niskim vodama. Prvi airboat napravio je Alexandar Bell 1905. godine. Tri su ovlaštene agencije koje nude airboat ture unutar nacionalnog parka: Gator Park, Everglades Safari Park, CooperTown Airboat, svi nude slične ture, ima nekih razlika pa bacite oko na njihov web i napravite usporedbu, mi smo odabrali CooperTown.

 

Key West

Još jedan izlet koji ne smijete propustiti ako ste u Miamiju. Riječ Key dolazi od španjolske riječi cayo što znači mali otok. Florida Keys je otočje sa više od 1700 otoka, a jedan dio njih povezuje cesta sa 42 mosta. Posljednji, odnosno najudaljeniji otok koji je naseljen je Key West. Key West je mjesto gdje je atmosfera potpuno opuštena, gdje se dobro zabavlja, ali uzmite u obzir i da je skuplje. Za razne izlete na Key Westu zadužena je ekipa iz Fury, ako se odlučite za bilo koji od izleta tražite Miju. Na Key Westu morate napraviti fotku kod najjužnije točke kontinentalnog djela SAD-a, od te točke do Kube je nekih 150km, i obavezno probajte Key Lime Pie. Mi smo išli autom jer je zabavno proći kroz sve one male otočiće i preko poznatog mosta 7 milja (najduži od spomenuta 42 mosta, 6,7milja = 10,9km).

Ako pak volite roadtripove onda je možda Route 1 dobra ideja. Route 1 je najduža cesta sjever-jug u SAD-u, preko 3000km. Nulta milja Route 1 nalazi se baš na Key Westu, a cesta ide do samog sjevera SAD-a, do granice s Kanadom, i veći dio ide uz obalu i kroz mnoge zanimljive gradove.

Instagram story

Ako ste propustili naše Live priče s ovom puta, možete ih još uvijek naći na našem instagramu

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Fotogalerija: