Mali grad koji krije toliko priča, ljepote i emocija da ćete mu se uvijek iznova vraćati


Toliko priča i emocija! Jedini grad u Hrvatskoj koji ima nadimak krije najljepši park, najbolje pjenušce i poglede koji ostavljaju bez daha

Jastrebarsko je jedini grad u Hrvatskoj koji ima nadimak. Baš poput dragih prijatelja, koji postaju Dudo, Lepi ili Pero, i Jastrebarskom cijela zemlja tepa – Jaska. Ta kratka riječ i mali grad u sebi kriju toliko ljepote i emocija da vam doista, nakon što ga upoznate, ne preostaje drugo nego da ga doživite kao prijatelja, kao mjesto na kojem se osjećate ugodno, opušteno i svoji na svome. Jaska je zagrljena Samoborskim gorjem, ponosi se povijesnom i kulturnom baštinom, a okružuju ju magični vinogradi Plešivice. Proveli smo dan u ovom slikovitom gradu i napunili se energijom, poviješću, ali i vrhunskom hranom i vinima.

SIMBOL GRADA JE JASTREB, ALI NIJE PO TOJ PTICI DOBIO IME, VEĆ LJUDIMA KOJI SU JU UZGAJALI

Krenuli smo sa Štrosa, odnosno glavnog gradskog Strossmayerova trga. On nas je dočekao pun zelenila, okupan proljetnim bojama cvjetnih sadnica i jagoda na štandovima. Ovdje se nalazi zgrada gradske uprave, s koje nas gleda simbol jastreba. Iako bi čovjek na prvu pomislio da je upravo po toj ptici grad dobio ime, doznajemo da je ono ipak poteklo od jastrebara, uzgajivača lovnih ptica. Ovaj je kraj, naime, oduvijek bio lovno područje, a i danas ga posjećuju lovci iz cijele Europe.

JASTREBARSKO I OKOLICA IDEALNI SU ZA ŠETNJE, PLANINARENJE I VOŽNJU BICIKLOM

Kako bismo što bolje upoznali Jastrebarsko i okolicu te doznali neobične informacije, poput ove o imenu grada, odlučujemo se na obilazak električnim biciklima s turističkom vodičicom Zvjezdanom Domladovac. Bicikle smo unajmili u Jaska bike shopu, nasmijani vlasnik Davor Bradvić i njegova kćer Sara pokazali su nam kako ih koristiti i obilazak je mogao početi. Ovaj je kraj kao stvoren za šetnje, planinarenje i vožnju biciklom, pa nismo htjeli propustiti priliku da iz prve ruke iskusimo dio tih aktivnosti.

Od Zvjezdane doznajemo da je u povijest grada duboko utkano ime grofova Erdödy. Njihovo ime nosi i raskošni dvorac iz 15. stoljeća, ponos grada, koji je trenutno u obnovi. No čak je i kroz skele koje ga okružuju moguće nazrijeti zapanjujuću ljepotu koja se ispod njih nalazi. Kad obnova bude dovršena, bit će to prekrasno mjesto za upijanje povijesti na mjestu na kojem je nastajala i upoznavanje života nekadašnjih velikaša.

STABLA, ZELENILO, CVRKUT PTICA… NAJLJEPŠI PARK U HRVATSKOJ NAS JE ODUŠEVIO

Možda do dvorca zasad ne možemo, ali ne propuštamo obići prekrasan perivoj koji se nalazi tik uz njega, a koji također nosi Erdödyjevo ime. Ovaj je prekrasan park proglašen prošle godine najljepšim i najfunkcionalnijim parkom u Hrvatskoj, a mi nakon samo nekoliko trenutaka shvaćamo zašto.

Vozimo se uređenim stazicama koje omeđuju autohtona stabla hrasta lužnjaka, javora, bukve i graba, uživamo u žuborenju potoka i cvrkutu ptica, i na tren kao da možemo vidjeti samog grofa Erdödyja kako šeta parkom. Staze nas dovode i do slikovitog drvenog mostića i prekrasnog jezerca, uz koje već zamišljamo kako uživamo na pikniku u ljetnim mjesecima.

GRAD JE KAO STVOREN ZA ISTRAŽIVANJE NA DVA KOTAČA

Jastrebarsko je, uistinu, mali grad za veliki užitak, prepun malih bisera koji zajedno čine najljepšu ogrlicu. Prolazimo uz slikovite crkvice, svraćamo do Franjevačkog samostana, iznenađeno se fotografiramo uz kružni tok na kojem je posađena vinova loza… Cijeli je grad izrazito “bike friendly”, a mi smo imali priliku provozati se i jednom savršeno uređenom novom trasom obilježenom u samom gradu. Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 kilometara označenih biciklističkih staza, a biciklisti ga mogu istraživati uz aplikaciju Jaska Bike i provozati se kroz osam različitim obilježenih ruta.

ČAROBNA PLEŠIVICA I POGLED NA REDOVE UREDNIH VINOGRADA UZ HRANU KOJA IMA OKUS BAŠ KAO NEKAD

Oduševljeni gradom, zelenilom koje ga okružuje, kulturom i poviješću, te opuštajućom vožnjom biciklima, svoj smo izlet morali upotpuniti uživanjem u još jednoj posebnosti ovog kraja. To su gastronomija i vina, te uredni, zeleni vinogradi šarmantne Plešivice. Od svih sadržaja koje nudi Jaska, prekrasnom se Plešivicom Jaskanci posebno ponose. Za ručak smo odabrali restoran Ivančić i smjestili se na terasi s čarobnim pogledom na okolne brežuljke.

Plata u restoranu Ivančić

Vinogradi

S ovog se mjesta, dok s čašom pjenušca čekate svoj objed od isključivo domaćih, lokalnih proizvoda, pogled pruža na beskrajno zelenilo. S terase se vide obližnji brežuljci, a za vedrog dana pogled puca sve do Kleka, Petrove Gore, pa čak i Velike Kapele, Velebita i Učke! Odlučili smo se za mesne specijalitete od teletine, a obrok započeli platom domaćih suhomesnatih narezaka i svježim sirom koji nas je okusom sve podsjetio na djetinjstvo i iskrenu, neiskvarenu hranu kakva se jela nekad.

NA OVOM ČAROBNOM MJESTU NASTAJU NAJBOLJA VRHUNSKA VINA I PJENUŠCI

Svratili smo i u Vinariju Kurtalj kako bi kušali pjenušac Cuvée Prestige, koji je proglašen najboljim hrvatskim pjenušcem, pa dan završili na čarobnoj terasi vinarije Korak. Mir prirode, pjev ptica, pogled na zelenilo urednih vinograda i blago proljetno sunce bili su savršen završetak ispunjenog dana u Jastrebarskom i okolici. Zapravo, Jaski, jer sad ju već tako dobro poznajemo i volimo da ju ne možemo zvati drukčije nego nadimkom!

Najbolji hrvatski pjenušac u vinariji Kurtalj.

A priliku za posjet ovom kraju imate već ovog vikenda jer se 27. i 28. svibnja u brojnim plešivičkim vinarijama održava Festival pjenušaca i vina, sjajna proljetna manifestacija koja slavi vrhunske kapljice, omiljene jagode i dobro društvo. Posjetiteljima će se predstaviti čak 12 poznatih vinara, a uz promo cijene pjenušaca, možete kušati i domaće jagode članova Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“.

Domaća plata u vinariji Korak

Uživat ćete u pjenušcima koje stvaraju vinarije Dobra berba, Gregorić, Griffin Ivančić, Ivan Ivančić, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda, Vinogradarska kuća Braje i Hotel Princess, a po prvi puta organiziran je i obilazak nasada jagoda lokalnog proizvođača OPG-a Damir Gregorić. Ima li ljepše pozivnice da sunčani, produženi vikend koji je pred nama provedete u Jastrebarskom i na Plešivici i odmorite kao nikada u životu?

Foto: Domagoj Sever

Tekst: Putni Kofer