Luksemburg prva država s besplatnim javnim prijevozom


Vlasti u Luksemburgu ukinule su danas karte za vlakove, tramvaje i autobuse kako bi pomogle smanjenju onečišćenja te siromašnijim građanima, javlja Reuters. Tako su sada sva putovanja javnim prijevozom u ovoj maloj i bogatoj europskoj zemlji postala besplatna.

Usporedbe radi, do sada se godišnja pokazna karta plaćala 440 eura. Od sada, svi građani mogu putovati besplatno. A ako žele ići prvim razredom, mogu platiti godišnju kartu u iznosu od 660 eura. 

Uveli besplatni javni prijevoz zbog smanjenja onečišćenja i pomoći siromašnima

“Za ljude s niskim primanjima ili minimalnim dohotkom ovo je uistinu važno”, rekao je ministar prometa Francois Bausch te dodao kako je jedan od razloga ove odluke i pitanje zaštite okoliša.

U Luksemburgu inače živi preko 600.000 stanovnika. No oko 214.000 radnika putuje svaki dan na posao iz susjednih zemalja Njemačke, Belgije i Francuske zbog čega se stvaraju ogromne gužve jer većina njih putuje automobilom. A više od polovice emisije stakleničkih plinova koje nastaju u ovoj zemlji dolaze od prijevoza. 

Luksemburg je tako postao prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom

Stoga unatoč ovom potezu, luksemburške vlasti predviđaju da će do 2025. godine i dalje oko 65 posto ljudi na posao ići automobilima, dok ih je u 2017. godini tako na posao putovalo 73 posto. 

Luksemburg je tako postao prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom, premda su do sada već neki gradovi poput estonske metropole Tallinna već ranije uveli besplatni javni prijevoz.

Izvor: Index.hr