LONDON – short break in big city


Ivana Rožić već nam je pisala o svom putovanju u New York, a ovaj put nas vodi u London. Ovo je njezin treći posjet Londonu i ukratko će vam ispričati što se isplati vidjeti u tom gradu i kako se ona provela sa svojim prijateljicama.

London

Ovo je moj treći posjet Londonu, i jedio što mogu reći, a da opišem sve, i to onako iz srca je – Ako jednom odete u London poželjet ćete se vratit. Za moj prvi odlazak u London mogu zahvaliti svojim roditeljima koji su mi to omogućili radi usavršavanja engleskog jezika, u školi „Central School of English“, gdje sam stekla odlično znanje ali i iskustvo i prijatelje. Upravo tada sam se i zaljubila u London, mogu samo reći da ta ljubav još uvijek traje i da ga ne može zamijeniti niti jedan Europski grad. Moj drugi odlazak u London bio je turistički, jer prvi puta od velike količine učenja i zabave nisam stigla obići i razgledati London, pa sam drugi put s prijateljicom i kartom u rukama  posjetila glavne atrakcije i muzeje.

Ivana Rožić

Ovaj, treći put definitivno je bio najbolje organizirani odlazak, zapravo sam već bila poput turističkog vodiča, napravila sam detaljan plan obilaska i nova avantura s mojom sestrom Suzanom, te prijateljicama s posla Marijom i Jelenom je krenula.

Pošto smo zaposlene, nismo mogle puno birati vrijeme polaska, pa za vrijeme Uskrsnih blagdana nije bilo jako povoljnih avionskih karata, ali našli smo prihvatljivu kartu preko EasyJet-a.

Hostel smo rezervirale dosta ranije dok još ima dobrih i kvalitetnih hostela po jeftinijim cijenama, inače su rezervirani pa ste prepušteni ili lošima ili skupima. Puno je stranica na kojima se mogu naći hosteli, treba googlati, i to je to. Mi smo odabrale Grapevine Hostel po cijeni od 80 £ za 5 dana, tj. 4 noći, u cijenu je uključen i doručak, to je bilo najvažnije 🙂

Sletjele smo na Gatwick Airport oko 13:15, nije bilo dugog čekanja na carinskom prijelazu, a za odlazak do hostela smo odabrale EasyBus, za 10£. Oko 16:00 sati bile smo u hostelu i nakon kratkoga odmora smo se uputile odmah po planu u razgledavanje. Bile smo smještene u blizini pa smo prošetale do Westminster Abbey zatim smo krenule u razgledavanje Big Ben-a i Parlimenta. Nakon Parlimenta, odlazak na London Eye, tamo smo kupili ulaznicu 2in1, London Eye i Madame Tussaud’s po vrlo povoljnoj cijeni za negdje oko 35£. S London Eya pružao nam se prekrasan pogled na London noću što bi svakako preporučila svima.

London

Sljedeće jutro nakon doručka podzemnom željeznicom smo išle do prvog odredišta –Baker Street, u razgledavanje Madame Tussaud’s muzeja koji otvara u 9, ali treba doći barem u 8 jer je red ogroman. Osim što smo se slikali sa poznatima gledali smo 4D filmić i bili u podrumu strave gdje smo ostali bez dobroga glasa zbog vrištanja, a zatim smo imali smirujući mali obilazak muzeja gdje smo naučile puno o povijesti Londona i važnim ličnostima kroz povijest pa sve do danas.

London

Nakon toga smo prošetale do Regent’s Parka. Najljepši dio Regent’s Parka je park kraljice Mary te jezero za veslanje. Dalje smo nastavili podzemnom željeznicom do King Cross-a, gdje smo barem malo zakoračili u magičan svijet Harry Pottera. Nastavili smo podzemnom do Bank-a te kratko šetale do St. Paul’s Catedrale. Katedrala je poznata po vjenčanju Charles-a i Diane, šaputavoj galeriji itd.

LondonSljedeće jutro nakon obaveznog  doručka prošetale smo do Wesministera, jer smo se taj dan odlučile za vožnju rijekom Thames do poznatih lokacija od Westminster Pier, London Eye Pier, Tower Pier do Greenwich Pier, s mogućnosti iskakanja i uskakanja na bilo kojem Pier-u tj. doku. Prvo stajalište je bio Tower Pier-e s prekrasnim pogledom na Tower Bridge, prošetale smo šetnicom i nastavile preko Tower Bridge-a do Tower of London. Gdje smo vidjele predivnu Londonsku tvrđavu na rijeci, najpoznatiju po zatvoru, Bijelom tornju, kapeli Sv. Ivana Krstitelja i sl, a nakon Tower of London uskočile smo opet u brodić prema Greenwichu gdje smo posjetile poznati nulti meridijan, vidjele kraljičinu kuću, bile u muzeju i uživale u predivnom okruženju. A da bi stali na nulti meridijan morale smo dodatno platiti, ali isplatilo se.

London

Vratile smo se brodićem do Westminster Pier-a, a ostatak dana provele u St’James Parku, šetale smo kraj jezera i razgledavale prekrasnu Buckingham Palace. Vožnju rijekom Thames smo platile 19£.Podzemnom željeznicom otišle smo do Tottenham Court Road-a gdje smo krenuli sa shoopingom u najpoznatijoj ulici – Oxford Street. Za povratak smo koristili poznati crveni busić. Za jednostavniji obilazak grada kupili smo Oyster card, uplatile na nju 15£, i tih 5 dana smo se vozile i podzemnom i busom bez problema i bez svakodnevnog kupovanja karte. Oyster je odlična opcija, može se kupit i u nekim suvenirnicama, i u većim podzemnim stanicama pa bi preporučila svima.

London

Predzadnji dan crvenim busom smo išle od Victoria do Notting Hill Gate-a, taj dan smo si dali za opuštanje u Hyde Parku gdje je neizostavno bilo razgledati Kensington Palace, Kensington Garden-a, Diana Fountain i sl. Zatim smo se uputile busićem do Trafalgar Square, najpoznatijeg traga.

LondonNastavili dalje u razgledavanje China Town-a, Soha i na kraju odlazak na poznati Piccadilly Circus. Naravno na kraju ono što je neizostavno je provesti jednu večer i u nekom Pub-u i probati njihovo pivo, ali i posjetiti neke od poznatih muzeja koji imaju besplatan ulaz, npr. Natural History Museum i Science Museum.

Tempo je bio brzi praktički svih dana, ali sve se stigne, još smo zadnje jutro prije odlaska na aerodrom išle kupovati suvenire, pakirale se i opraštale od kraljevskog grada. Dobra lokacija i sreća nas je jednom poslužila da smo vidjeli kraljicu i princa William-a, dok su dolazili u Parliment. Šetnja ulicom osim susreta s kraljicom pružila nam je pravi doživljaj Londona, iako je upala mišića bila prisutna, isplatilo se.

Ivana Rožić

London