Lofotski otoci – norveški Karibi


Norveška je zemlja vikinga, fjordova, trolova – ono je što jest zahvaljujući uzbudljivoj povijesti koja je kreirala svakidašnjicu današnjih Norvežana. No, jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih mjesta u Norveškoj jesu Lofotski otoci koji se ponose svojim izuzetnim prirodnim ljepotama, slikovitim ribarskim selima, netaknutim plažama i planinama.

11_norveska-lofotski-otociLofoti su arhipelag prema zapadu u oceanu, sjeverno od Arktičkog kruga, a zbog tople Golfske struje imaju puno blažu klimu od ostalih dijelova svijeta na istoj geografskoj širini. Tako primorske klime čine zime na Lofotskim otocima blagima, a ljeta svježima.

Lofotski otoci već dugo inspiriraju putnike svojim stjenovitim obalama. Popularno odredište su i zbog svoje nevjerojatne prirode, bijelih pješčanih plaža, a obalom dominiraju kao što smo spomenuli, visoke planine. Glavna atrakcija arhipelaga svakako je njegova veličanstvena panorama, a vrijedi spomenuti da se nalazi na geografskoj širini dobroj da se može promatrati prekrasna Sjeverna polarna svjetlost – Aurora Borealis.

Izvrsno su mjesto za morski ribolov, a nekada se cijela zajednica temeljila na izlovu bakalara i drugih riba iz mora. Naime, ribolovna povijest arhipelaga je vidljiva u nekoliko malih sela diljem obale koja imaju mnogo tradicionalnih ribarskih crvenih kabina izgrađenih na morskoj obali ili na gredama, a čak je moguće i odsjesti u jednoj od njih.

07_norveska-lofotski-otoci

Vrijedi posjetiti i nedavno otvoreni Vikinški muzej – Lofotr koji se nalazi na otoku Vestvagoyu u Borgu te nudi obilje živih izložaka na temu Vikinga (očekujte zanatske demonstracije) u obnovljenoj kući Vikinškog poglavice.

Plaže na Lofotima su također vrlo poznate. Tu vrijedi spomenuti plažu Utakleiv koja je bila rangirana kao broj jedan najromantičnija plaža u Europi od strane britanskih novina The Times. Također, plaža Hauklandsstranda bila je rangirana od strane Norveškog lista Dagbladet kao najbolja plaža u Norveškoj.

01_norveska-lofotski-otoci