Spektakularna Atlantska cesta (Atlantic Ocean Road)


 Predstavljamo vam Atlantic Ocean Road, majku svih cesta u Norveškoj

 

Ova spektakularna i legendarna cesta nalazi se u Norveškoj u blizini gradova Molde i Kristiansund i vjerovali ili ne druga je najposjećenija atrakcija u Norveškoj. Otvorena je za promet 1989. godine i sa svojih 8.3 km prelazi preko arhipelaga od 8 različitih otoka.

Atlantic-Ocean-Road-in-NorwayPrema časopisu The Guardian zauzela je prvo mjesto na listi najboljih svjetskih cestovnih putovanja, a u Norveškoj je dobila nagradu kao najbolja norveška građevina stoljeća. Postala je turistička atrakcija zbog svojih neobičnih mostova, a najpoznatiji ujedno i najduži most je Storseisundet(260 m) koji je sa svojim opakim zavojem postao simbol ove ceste.

Vozeći se ovom cestom možete uživati u prelijepom skandinavskom krajoliku, te na raznim odmaralištima promatrati tuljane i kitove ili se samo diviti razornim valovima koji udaraju u cestu. Ako imate sreće možda naletite i na uragan koji u ovom području nisu strani. Samo za vrijeme gradnje ove ceste koja je trajala 6. godina ovdje je prošlo 12. uragana.

Za sve ljubitelje ribolova ovdje postoji posebno izgrađen i dizajniran most za lokalce i turiste gdje se može loviti bakalar.

Kako izgleda vožnja ovom cestom po ne baš ugodnom vremenu možete vidjeti ovdje-Atlantic Ocean Road

Atlantic_Road