Ljubljana: Najpodcjenjeniji grad u Europi!


Kada me pitaju koji grad me pozitivno iznenadio, često kažem da je to upravo Ljubljana. Danas vam ostavljam kratki vodič sa slikama, za jedan od NAJPODCIJENJENIJIH gradova u Europi.

Tekst i fotografije: Matija Dokmanović

Kako do Ljubljane iz Zagreba?

Ako mene pitate, najbolje vlakom. Svaki dan prometuju po 4 vlaka u svakom smjeru, a cijena povratne karte iznosi nekih 20€. Vlaku je potrebno cca 2 sata od Zagreba do Ljubljane, a ruta je stvarno lijepa jer se dobrim dijelom vozite uz rijeku Savu.

Gdje prenoćiti? 

Kao student, već sam 2 puta spavao u Ljubljani u “Most Hostelu”. Cijena naravno ovisi o mnogo faktora, ali noćenje za dvoje u privatnoj sobi s dijeljenom kupaonicom nas je koštalo nekih 40€. Hostel je prosječan, ali nalazi su u samom centru grada, tik pored Zmajskog mosta. Ako dolazite autom, u blizini imate “parkirnu hižu Komenskega”.

Što obići u Ljubljani?

Po meni, TOP 3 neizostavne lokacije su:

  • Ljubljanski Stari grad 

Stari grad je srednjovjekovna tvrđava na brdu s predivnim pogledom na grad. Do starog grada možete pješice ili uspinjačom i ulaz je besplatan. A ukoliko želite ući u pojedine prostorije tvrđave i na sami vrh, taj dio ćete platiti. Do tvrđave možete ići i uspinjačom. Povratna karta za uspinjaču i ulaz u tvrđavu nas je koštala 9€, dok je za odrasle cijena 16€.

  • Nebotičnik (hrv. neboder) 

Najviša zgrada u Ljubljani s panoramskim pogledom na grad. Savršeno mjesto za popiti kavu ili piće te fotkanje i promatranje grada s visine.

  • Prešernov trg 

Prešernov trg je centralni trg u Ljubljani, okružen prelijepom arhitekturom i spomenikom najpoznatijem slovenskom pjesniku Franceu Prešernu. Kraj trga, nalazi se Tromostojvje i Crkva Marijina Navještanja. Tromostovje je trosturki most koji prelazi rijeku Ljubljanicu, savršen za šetnje i uživanje u pogledu na rijeku, dok je crkva izgrađena u baroknom stilu, sa šarenim stropom i zlatnim oltarom.

Ostale lokacije koje ne bih propustio:

  • Zmajski most: Legendarni most s četiri zmaja koji čuvaju Ljubljanu. Legenda kaže da će se zmajevi, koji su kameni kipovi postavljeni na mostu, probuditi i poletjeti u slučaju da nevini mladi par prođe preko mosta.
  • Ključavničarska ulica: Šarmantna stara ulica prepuna kafića, restorana i malih trgovina. Idealno mjesto za šetnje i opuštanje.
  • Kongresni trg: Veliki trg okružen prelijepim zgradama i spomenicima. Mjesto kulturnih događaja i okupljanja.
  • Katedrala sv. Nikole u Ljubljani: Veličanstvena crkva s mješavinom arhitektonskih stilova. Značajno duhovno središte grada.
  • Park Tivoli: Prostrani park s prekrasnim vrtovima, jezerom i šumom. Omiljeno mjesto za rekreaciju i opuštanje.

Gdje jesti u Ljubljani? (moja iskustva)

  • Čevabdžinica Sarajevo ’84 – Ljubljana: Restoran poznat po specijalitetima, naručito ćevapima, u dugu ambijenta bivše države. Odlično mjesto za ukusne ćevape, a nalazi se odmah do nebotičnika. Gladan sam sada dok se prisjećam…
  • Klobasarna: Poznati “ulični” restoran gdje možete probati slovenske kobasice. Ukusna i autentična hrana. Kranjske kobasice su super, a nisu ni štrukli loši.

Ostali restorani, kafići i slastičarne za koje sam čuo: Kodila Meet Meat Eat Market, Bar Lockal, Gelateria Romantika, Sir William’s Pub, restoran Šestica.

Ukoliko vas zanima više ili ste jednostavno tip osobe kao ja, koji voli više gledati videe nego čitati, napravio sam turistički vodič za Ljubljanu. Vjerujte mi, vrijedi vašeg vremena. Iskreno vam želim ugodan i lijep provod u Ljubljani!