Po Istri – Ponor i slap Butori


Ako tražite nešto novo i zanimljivo, a niste još bili posjetite ponor i slap Butori. Do ponora i slapa Butori nije teško doći i lako ga je pronaći. Nalazi se na Bujštini, pored mjesta Marušići na cesti Buje – Šterna ili možete do njega isto tako doći preko Oprtlja, zavisi sa koje strane dolazite.

Fotke i tekst: Borna Ćuk – Poistri.eu

Ponor se nalazi odmah uz cestu kod oznake mjesta Butori tako da nema puno hodanja. Ovdje ćete vidjeti na jednom mjestu maleni slikoviti slap, ponor, i jezero te poviše ponora i stari napušteni mlin i kanal po kojem dolazi voda. Tu je i jedna mala drvena kučica nije za ptice ali simpatično izgleda, djeci će biti zanimljiva.

Slap je visok oko 10 m i izlazi iz Jugovog potoka ili Arđila, pada u jezerce, a potom nestaje u ponoru stvarajući bajkovit prizor i magičnu atmosferu. Do sada je podzemni hodnik ispitan u dužini od 500 m te u dubini od 230 m. Kada nema vode vidi se ulaz u ponor i ovo slikovito mjesto nije tako zanimljivo.

Slap je ograđen, a staza do njegovog podnožja je uređena i zaštićena ogradom tako da se lako spustiti, ali ne možete okolo da šetate jer je okolo duboko jezero ali zato možete proći ispod slapa.

Slap Butori je pravo mjesto za opuštanje gdje možete na postavljenoj klupici uživati uz meditativni zvuk vode.

Ovdje se svakog kolovoza uz krijes, lučice i baklje održavaju susreti šumskih pjesnika iz raznih zemalja Europe ispod stabla duda koje je posađeno na prvom susretu 2011. 

Fotografije sela Butori:

Cestom dalje nalaze se  mala sela Štrcaji, Denići, Glavica, Jugovići i na kraju Butori koje je od slapa udaljeno 2.5 km, poviše Butori nalazi se brdo Ušćok visoko 443 metra.