La dolce vita di Roma


Svi putevi vode u Rim dobro je poznata stara izreka, a mene je  odveo u Rim za novogodišnje praznike, točnije za sam doček Nove. Smatra se da barem jednom za života  treba vidjeti i doživjeti ovaj grad.

Vječni grad, kako ga još nazivaju, star preko 3000 godina veliki je muzej na otvorenom kojem se možete iznova i iznova diviti i to sasvim besplatno. Kada je Rim u pitanju, čovjek  ne može ostati ravnodušan, jer taj grad skriva brojna iznenađenja, a slatki život Rima očituje se u svakoj njegovoj kamenoj pori. Stoga ne čudi činjenica da ga godišnje posjeti više od 10 milijuna turista.

Direktna avio linija iz Zagreba bila je i više nego dovoljan razlog za vikend bijeg u grad na sedam brežuljaka.

U Rimu sam bila nekoliko puta, međutim svaki put otkrijem nešto novo.To je grad koji vibrira pulsom opuštenosti i ležernosti i ne ostavlja dojam jednog od vodećih europskih metropola.

Jutra u Rimu volim započeti talijanskim espressom na Piazzi Navona, jednom od najljepših rimskih trgova, prepunom kavana, uličnih zabavljača, umjetnika. Dok pijete svoj espresso uživat ćete u zvuku kapljica vode s fontane četiriju rijeka. Fontana ima četiri skulpture riječnih bogova od kojih svaka predstavlja jednu od rijeka s drugog kontinenta: Nil, Ganges, Dunav i Rio de la plata.

U elegantnoj kavani Tre Scalini uz espresso neizostavan je i talijanski gelato. Sladoled se u Rimu jede baš uvijek pa čak i usred zime predstavlja pravo osvježenje. S gelatom u ruci putem Via del Salvatore doći ćete do veličanstvenog Pantheona, hrama svih bogova, jednog od najočuvanijih starorimskih građevina, čija je kupola još uvijek najveća kupola od nearmiranog betona na svijetu, promjera 43 metra.

Ispred Pantheona prostire se predivna Piazza della Rotonda, trg  prepun šarmantnih restorana i kafića. Nemoguće je nabrojati sve znamenitosti koje ovaj grad čine tako posebnim, međutim svakako je važno izdvojiti Kolosej, arenu u kojoj su se održavale gladijatorske borbe pred 50 000 ljudi, a 2007. godine uvrštena je na popis svjetskih čuda. Fontana di Trevi nastala u 18. stoljeću jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rima.

Postoji vjerovanje da ako bacite tri kovanice u fontanu zagarantiran vam je povratak u ovaj grad. Dnevno se u fontanu ubaci više od 3000 eura te se novac koristi u dobrotvorne svrhe. U koju god ulicu da skrenete put će vas odnijeti do nekog spomenika ili muzeja.

Upravo jedna takva kamenom popločana ulica vodi do prostranog Španjolskog Trga, mjesta na kojem ćete osjetiti nevjerojatnu atmosferu i energiju Rima. Na Trgu  se nalaze poznate Španjolske stube, njih čak 137 vodi do crkve Trinita del Monti. Moj prijedlog je da sjednete na stube odakle seže prekrasan pogled na grad koji naprosto vrvi zaraznom energijom, i prepustite se dolce viti.

A kad se zaželite prirode, Rim ispunjava i tu želju. Zavirite u zelene vrtove vile Borghese, prepune zelenila s plodovima mandarina i limuna. U parku se također može pronaći Galleria Borghese, muzej s bogatom zbirkom umjetnina.

Circus Maximus (u prijevodu najveći cirkus) – drevni rimski stadion, koji je služio za trke dvokolicama te kao mjesto za masovnu zabavu, kažu da je mogao primiti preko 150.000 gledalaca. I dalje se koristi za razna događanja –koncerte, maratone…

Rim je jedini grad u svijetu koji je u isto vrijeme prijestolnica dviju republika, Italije i Vatikana. Vatikan je najmanja nezavisna država na svijetu i po broju stanovnika i po površini.

Tu su dvije atrakcije koje su neizostavne za pogledati – Vatikanski muzeji sa Sikstinskom kapelom, i bazilika Svetog Petra s kupolom s kojeg puca nevjerojatan pogled na cijeli  Rim.Vatikan je jedan od najposjećenijih mjesta katoličkih vjernika.

Osim što će vjernici ovdje pronaći mir i snagu, na ovom mjestu vidjet ćete najfascinantnije primjerke umjetničkih i arhitektonskih ostvarenja poput Michelangelove Piete.Nemojte da vas zavaraju dugi redovi za ulazak u Baziliku Svetog Petra, isplati se.

Večeri u Rimu rezervirane su za gastronomske užitke kojih u Rimu ne nedostaje.Mnogobrojni restorani, trattorije i taverne odišu talijanskom profinjenošću i osjećajem za lijepo. Odlična talijanska spiza poput tjestenine na razne načine i vrhunska vina regije Lazio odličan su način večernjeg opuštanja.

Bogat poviješću ovaj grad je s razlogom nazvan Vječni grad. Mnogi bi rekli da je vikend premalo da spoznate njegovu ljepotu i doživite njegove znamenitosti ali to je sasvim dovoljno da se u njega zaljubite i poželite opet vratiti.

Tekst i fotke: Josipa Rudić – Book & Travel