Kulinarski izlet u Istri za proljeće 2024.


Razmišljate li o gurmanskom vikendu u Istri ovog proljeća? Za vas smo pripremili zanimljiv vodič o kulinarskoj ponudi Istre, koju se često naziva smočnicom Hrvatske zbog bogate ponude tradicionalne hrane i pića.

Istarska kuhinja dio je mediteranske kuhinje, a u posljednjih 20 godina postaje svjetski priznata zahvaljujući obilju svježih namirnica pripremljenih po tradicionalnim recepturama s dozom suvremenosti.

Jelo od šparoga

U ovom vodiču donosimo pregled najukusnijih proljetnih istarskih specijaliteta. Također, napisat ćemo nekoliko rečenica o istarskim vinima koja se odlično slažu s izvrsnom hranom kako biste potpuno doživjeli čari Istre.

Proljetni specijaliteti u Istri

Ako bismo jednom riječju morali opisati istarsku kuhinju, odabrali bismo riječ “sezonska”. Koristeći domaće proizvode, istarska kuhinja nudi raznovrsnost jela tijekom cijele godine, a vaš gurmanski doživljaj istarske hrane varira ovisno o tome u koje doba godine dolazite u Istru.

Tijekom proljeća restorani u Istri najčešće nude jela sa šparogama i drugim sezonskim povrćem.

Šparoge

Šparoge su samonikle biljke pomalo gorkasto-aromatičnog okusa i iznimno su cijenjene u istarskoj kuhinji. Hranjive su i odlične za detoksikaciju, idealne za proljeće. Od 21. ožujka do 13. svibnja u nekoliko se istarskih mjesta održavaju “Dani istarskih šparuga”. Tijekom dvomjesečne manifestacije posjetitelji mogu vidjeti i kušati pravu ekstravagancu od šparoga.

Šparoge

U svojoj kratkoj sezoni šparoge su apsolutni kralj namirnica u istarskoj kuhinji, a možete ih koristiti u juhi, sa salatom od hobotnice, pa čak i kao pire. Ukratko, proljeće u Istri je u znaku šparoga.

Juha od šparoga

Istarska Fritaja

Priprema ovog kultnog istarskog jela vrlo je jednostavna i u restoranima ga možete pronaći tijekom cijele godine s brojnim varijantama koje ovise o sezoni i namirnicama koje su u tom trenutku dostupne. Ali u proljeće, fritaja se priprema sa šparogama.

Prženje šparoga s lukom i slaninom

Za pripremu, šparoge potrebno je oprati i ukloniti mekani dio. Na maslinovom ulju kratko popržite sitno nasjeckani luk, dodajte šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Također ih narežite na manje komade. Nakon što šparoge omekšaju dodajte razmućena jaja i završite prženje kada su jaja gotova.

U fritaju možete dodati i komadiće pršuta ili slanine za dodatni okus. Ovo jelo zasigurno će vam dati snage za istraživanje prekrasne istarske prirode.

Fritaja sa šparogama

Istarska Nadeva

Još jedno odlično istarsko jelo je nadeva (punjenje). Tradicionalno su se pilići kuhali cijeli i tijekom kuhanja punili nadevom. Tako bi dobili tri obroka odjednom: pileću juhu, meso i nadevu kao prilog. U modernim vremenima se nadeva priprema i kao zasebno jelo. Može se kuhati u vodi, ali ukusnija je ako se kuha u pilećoj juhi.

Danas se nadeva priprema tako da se pomiješaju krušne mrvice, ribani sir (Grana padano ili parmezan), jaja, maslinovo ulje, sol i papar. Ovisno o godišnjem dobu možete dodati i druge sastojke. U proljeće, šparoge su neizostavan dio nadeve.

Špaleta giravolta (ili kuhana plećka)

Pečena svinjska plećka

Špaleta graviolta (svinjska plećka) tradicionalno se priprema u Istri, posebno za vrijeme Uskrsa. Narezane dijelove svinjetine pržite na maslinovom ulju dok ne promijene boju. Neposredno prije nego što budu gotovi prelijte ih malvazijom i poslužite dok je još toplo. Ovo jelo naći ćete i pripremljeno uz fritaju sa šparogama.

Janje ispod čripnje (peke)

Također, dok ste u Istri svakako kušajte “janjetinu ispod čripnje”. Ovo se jelo smatra pravom gurmanskom poslasticom u cijelom primorskom dijelu Hrvatske, a Istra nije iznimka.

Čripnja

Čripnja ili željezno zvono se stavlja na tanjur napunjen janjećim mesom, krumpirom i ovisno o sezoni tikvicama ili rajčicama, crvenom paprikom i lukom. Čripnja se zatim pokrije žeravicom i ostavi da se peče dva do tri sata. Meso se obično peče kao cjelina i nakon toga se reže na ploške.

Istarska vina

Istarska regija poznata je po vinu. A što je bolje nakon ukusnog obroka od čaše dobrog vina?

Vinograd

U Istri dominiraju dvije vinske sorte, malvazija i teran.

Malvazija

Malvazija je skupina vinskih sorti grožđa koje su se kroz povijest uzgajale na Mediteranu. Ova sorta preferira suhu klimu i nagnute terene dobro dreniranih tla. Malvazija je vino zlatne boje, mirisa i okusa koje nudi note marelice, muškata i badema.

Bijelo vino

Malvazija koja se nalazi u Istri je autohtona sorta, a razlika između istarskih i ostalih malvazija je u tome što su ostale malvazije slatka vina, dok je istarska malvazija suha. Često se poslužuje uz bijelu ribu, rižoto, školjke i bijelo meso.

Ostale vrste bijelih vina koje možete pronaći u Istri su chardonnay, pinot bijeli, pinot sivi, momjanski muškat i sauvignon.

Teran

Kad je riječ o crnom vinu, onda je teran istarski ponos i dika. Ovo crno vino vrlo je aromatično, bogatog okusa i snažne osobnosti. Teran se uzgaja na tlima bogatim željezom.

Crno vino

Prvi spomen ove autohtone sorte vina zabilježen je prije nekih 600 godina i od tada je nezaobilazan dio Istre! Ako ste ljubitelj mesa ovo je vino za vas jer teran odlično ide uz mesna jela, pršut i kobasice. Također, poznato istarsko jelo, supa, priprema se s teranom.

Ostale sorte crnih vina u Istri su borgonja (još jedna autohtona istarska sorta), crveni muškat i merlot.

Istra je regija puna izvrsnih vinarija i svakako posjetite vinske ceste u blizini mjesta u kojem se nalazite.

Istražite najbolje od Istre

Nadamo se da će vam ova kulinarski vodič inspirirati da posjetite Istru ovog proljeća. Ako želite saznati malo više o regiji te koje znamenitosti i prirodne ljepote razgledati, pročitajte ovaj turistički vodič. Na istoj stranici možete istražiti i luksuzne smještaje u Istri i na ostalim dijelovima hrvatske obale koje u ponudi ima VIP Holiday Booker, najveća hrvatska agencija specijalizirana za najam luksuznih objekata.