Mozart kuglice (Austrija)


Nikolina (The slice of life) donosi nam recept o izradi domaće verzije poznatih Mozart kuglica

 

Sigurno ste čuli za poznate Mozart kuglice. Pred jedno desetak godina, dok su jednodnevni ili vikend odlasci u Austriju (osobito Graz) bili puno popularniji nego danas, obavezno smo se kući vraćali s barem  jednom vrećicom ove poznate austrijske delicije.

Mozart kugle tradicionalna su slastica porijeklom iz austrijskog grada Salzburga. Prvi ih je proizveo kuhar Paul Fürst 1890., a ime im je dao u počast skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Mozart kugle sastoje se od kuglica marcipana obloženih nugatom od pistacija. Tijekom izrade, kugla se stavi na drveni štap i umoči u crnu čokoladu. Zatim se suši i stvrdne. Motaju se u aluminijske folije. Godišnje se proizvede oko 1,4 milijuna Mozart kugli.

Za potrebe izrade kuharice “Kolači – čarolija užitaka 2” Gospodarskog lista, upustila sam se u izradu domaće verzije ove slastice, koja je ispala vrlo lijepo, unatoč nekim mojim strahovima. Priznajem, radi se o pipkavom poslu za koji treba dosta strpljenja i vremena, no ako imate i jedno i drugo, rezultat ne bi smio izostati 🙂
Detaljna pojašnjenja pročitajte u receptu koji slijedi!
 
RECEPT
 
Sastojci:
BAZNA SMJESA:mozart kuglice1
  • 1 bjelanjak (jako svježi)
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g oljuštenih i mljevenih badema
  • ribana korica 1/2 limuna
  • malo soka od limuna

ZELENI DIO KUGLI:

  • 80 g mljevenih neslanih pistacija
  • par kapi ekstrakta mente (radi jače boje)

SREDNJI TAMNI DIO:

  • 2 žlice kakaa

BIJELI DIO KUGLI:

  • još 50 g mljevenih badema

GLAZURA:

  • 200 g tamne čokolade

Postupak:

  1. Prvo je potrebno pripremiti baznu smjesu tj. marcipan. Pomiješajte oguljene tj. blanširane i dva puta mljevene bademe (kako blanširati bademe možete pogledati u ovom videu), šećer u prahu, koricu limuna i malo soka od limuna. Dodajte lagano razlupani bjelanjak i sve izmiksajte dobro te po potrebi zamijesite rukama da dobijete kompaktnu smjesu. Smjesa ne smije biti previše ljepljiva, ako je, dodajte još malo mljeveniih badema.
  2. Podijelite smjesu na tri dijela, ali ne skroz podjednaka; najmanji dio treba biti onaj u kojeg ćemo dodavati pistacije i ekstrakt, malo veći onaj dio u koji ćemo dodati kakao, a najveći u onaj dio koji ostaje bijeli.
  3. U najmanji dio bazne smjese dodajemo pistacije i par kapljica ekstrakta mente. Dobro izmijesimo da se poveže. Pistacio mora biti neslan i sitno samljeven. Meni je uvijek problem naći neslani pistacio, a da nije preskup. Taj problem obično riješavam tako da kupim slani pistacio (koji je puno jeftiniji), maknem mu ljusku te ga kratko prokuham u kipućoj vodi da izgubi slanoću. Isperem ga, te ga potom posušim u pećnici na 180°C oko 10-tak minuta. Tako pripremljen pistacio u pravilu će malo izgubiti jačinu zelene boje, no zato će u ovom slučaju stvar spasiti ekstrakt mente 🙂
  4. U srednje veliki dio bazne smjese dodati kakao i dobro izmijesimo. U najveći dio stavimo još 50 g mljevenih badema.
  5. Od najmanjeg, zelenog dijela napraviti rukama male kuglice podjednake veličine. Položiti ih na dasku na papir za pečenje pa  staviti u hladnjak na pola sata da očvrsnu da je lakše dalje raditi kuglice. Preostala dva dijela svaki zasebno razvaljati između dva komada prozirne folije, da budu prilično tanki, oko 3-5 mm debljine. Ostavite ih tako između folija da se ne posuše, dok ne dođe vrijeme za njihovo korištenje. Od njih ćete rezati kvaratiće kojima ćete dalje oblagati kuglice.
  6. Zelene kuglice izvaditi iz hladnjaka pa ih prvo omotati tamnim kvadratićem, i kružnim pokretima rotirati između dlanova da dobijete zaglađenu kuglicu. Ponavaljati dok ne obložite sve zelene kuglice. Bilo bi poželjno staviti ih sad malo u zamrzivač da se stisnu jače i da je lakše dalje raditi s njima.
  7. Oko dijela s kakaom sad omotati bijeli dio (dio u koji smo dodali još mljevenih badema). Sve ih dobro izvaljati među rukama da se dobiju lijepe loptice, pa opet staviti u hladnjak na  par sati.
  8. Tamnu ili čokoladu za kuhanje nasjeckati i otopiti na pari, te u nju umakati kuglice. Kako bi si pomogli, kuglice možete nabosti na štapić pa ih tako umakati u čokoladu, ili ih možete staviti između dvije vilice i tako umakati. Pustite da se višak čokolade ocijedi, pa kuglice stavljajte na dasku obloženu papirom za pečenje. Ostavite ih da se stisnu, a po želji ih možete još prošarati otopljenom čokoladom 🙂
  9. Uživajte u ohlađenim kuglicama i dašku Austrije u Vašem domu 🙂

©Kolač i fotografije su rađene u suradnji s Gospodarskim listom, za kuharicu “Kolači-čarolija užitaka 2“. Autorica recepta je gospođa Mirela Hontić.

Nikolina Dianežević