Kuba u vlastitoj organizaciji – savjeti i informacije


Vratili samo se prije mjesec dana pa ću Vam napisati ono sto nisam uspio pronaći prije polaska.
Tekst i fotke – Dario Pehar
 
Putovanje na Kubu je trebalo biti ulazak u svijet boja, okusa i nevjerojatne atmosfere, ali te boje su izblijedile, gradovi nisu u najboljem stanju i teže obnovi, atmosfera nije bila onakva kao sto smo čitali po internetu i nekadašnjim utiscima. Korona je jako utjecala na zemlju i dosta toga je se promjenilo (prema pričama lokalaca, lokalnih vodiča te ljudi koje smo zatekli, a da su se tu vratili nakon 5-10 godina). No ipak oduševljeni smo bili mirisom kubanskih cigara, uživanjem u egzotičnim koktelima i vožnjom oldtimerima.
 
 
Plaže su pružile savršen odmor, iako smo možda očekivali puno više plesa, ali sve ostalo nas je zadovoljilo. Kuba je zaista predivna destinacija koja se brzo prilagođava turistima, i sada je mnogo pristupačnija i ugodnija. Hrana je iznenađujuće ukusna, nema problema s wc papirom kao što mnogi tvrde, a internet je dostupan i radi svugdje (ne sad nekom posebnom brzinom ali radi). Sve u svemu, Kuba je zemlja koja se mijenja i pruža nezaboravna iskustva, a predrasude su stvar prošlosti.
 

Smještaj (airBnB)

Mi smo odsjeli u casama, negdje smo plaćali noć 10€, a negdje 20€, ništa nam nije falilo, case su odlične i domaćini Vam sve pomognu, dobijete sve potrebne informacije ( gdje razmijeniti novce, gdje su dobri restorani, naruče Vam Taxi, pomognu oko izleta itd itd …).
 
Hrana
 
Sa hranom smo bilo vise nego zadovoljni. U casama svi nude doručak koji košta 5 eura, a većina nudi i ručak ili večeru za 10€ .
Naravno imate razne restorane od turistickih do lokalnih te cijene varijaju od 4-9 eura za standardna jela. Led u koktelima i pićima nije nikakav problem mi smo ga koristili na razno raznim mjestima i nismo imali nikakvih problema.
 
 
Internet
 
Kupite sim karticu u Telepunto, tražite lokalnu od 1000 pesosa (nudit ce Vam turističku od 35 dolara ali im slažite da ste na Kubi više od 30 dana te da trebate lokalnu) te će Vas preusmjeriti na drugu stranu radnje gdje se prodaju te kartice te uzmite karticu od 1700 pesosa u kojoj imate 16 giga interneta.
Internet radi svugdje , negdje brze negdje sporije te možete koristiti bez problema Instagram, Facebook, WhatsApp, dok npr ne možete plaćati smještaj preko Airbnb, i skidati neke aplikacije stoga možete skinuti VPN ukoliko mislite da Vam treba.
 
 
Korisne aplikacije
 
Maps.me – offline karte, sve pokazuje super
La Nave – (kao kod nas uber) radi samo u Havani
Preuzmite ih kod kuće jer nećete moći na Kubi bez VPN-a
 
 
Izleti
 
u Havani free walking tour, dvije ture stari i srednji dio Havane, imate dva puta dnevno, besplatno je i vodiči su fanstasticni na kraju im ostavite tip po želji (ture traju oko 3 sata)
Vožnja oldtimerima 25-30 dolara za jedan sat, možete ih naći bez problema, najbolje ispred trga Jose Marti gdje ćete i pronaći ove free walking izlete (vodiči budu s bijelim kišobranima i imaju majice free walking tour).
Domaćini u casama će Vam sve pomoći oko izleta, dati Vam preporuku i organizirati sve. U Vinalesu obavezno jahanje konja dolinom i obilazak plantaža duhana.
Za Trinidad preporučujem odlazak u nacionalni park te obilazak nekih od vodopada.
 
 
Noćni život
 
U Havani noćni život se nalazi u novom gradu, u starom nemate praktički ništa osim casa del musica ali nije nas oduševila. Preporuka Fabrica de Arte (iza 23:00)
U Vinalesu El Billy – fantastično mjesto, svaku večer svira drugi bend pleše se salsa, nakon benda bude DJ.
U Trinidadu imate diskoteku u pećini (El Cueva) odlično mjesto za provod i jako povoljno, koktele plaćate oko 350 pesosa, a pivu 400.
Što se tiče jos nekih dodatnih savjeta budite svjesni da će Vam svugdje nešto nudit, ne nasjedajte na fore s festivalima cigara i ruma promo cijenama… cigare rum kavu kupite u Vinalesu kad budete posjećivali farmere.
Cijena jedne cigare (kubanke) je 5 ili 6 dolara ovisi kod kojeg farmera potrefite.
Većinom se plaća kešom, najbolje je plaćati u njihovim pesosima, novac obavezno mijenjajte kod lokalaca. Ponesite sitne novčanice pošto rijetko kad imaju vratiti kusur za krupne novčanice. Taxi i izleti se plaćaju u eurima ili dolarima, izbjegavaju uzeti pesose stoga ponesite dolare jer ih isto vrednuju (kad su u pitanju taxi i izleti )
1 dolar=250 pesosa
Ne znam jesam li nešto važno zaboravio ali za sve upite mozete se javiti. Također za više slika videa i rutu cijelog puta bacite pogled na moj instagram profil dara_p_96.
Sretno gdje god da putujete.
Fotogalerija: