Koje su opcije interneta kada ste na putovanju?


U svijetu interneta teško je zamisliti se offline na nekoliko dana. Kako na putovanju ostati online, a ne platiti masno. U nastavku tri najjednostavnije opcije za ostati povezan s internetom u bilo kojoj zemlji. 

Iako se na putovanju ponekad poželimo na par dana isključiti sa svih društvenih mreža, ali s druge strane se želimo javiti svojim najdražima ili jednostavno želimo imati odmah internet zbog korištenja navigacije ili ostalih stvari koje će nam olakšati putovanje.

Europska unija

Za sve one koji koriste mobilnu mrežu iz Hrvatske ona će vam normalno funkcionirati u svim zemljama Europske unije. Samo morate imati uključenu opciju roaming i možete koristiti sve usluge na vašem mobitelu isto kao da ste doma. 

Ako pak putujete u zemlju izvan EU onda imate tri opcije za povezivanje na internet:

WIFI

Najjeftinija i najjednostavnija opcija je besplatan wifi internet. U većini zemalja imate mjesta (hotela, restorana, kafića…) gdje se možete besplatno spojiti na internet.  Neki gradovi čak imaju i besplatnu gradsku wifi mrežu. Npr. Mcdonalds uvijek ima free internet 🙂

Foto by Chris Sharkman

LOKALNA SIM KARTICA

Kupovina lokalne SIM kartice koju zatim stavljate u svoj mobitel i aktivirate jednu od odabranih tarifa. U mnogim zemljama imaju tzv. turističke tarife koje nisu komplicirane za aktivaciju, a cijene se razlikuju u trajanju valjanosti kartice, te količini GB za internet, kod nekih su uključene i određene minute za pozive  (uglavnom lokalne), SMS poruke itd.

Lokalne SIM kartice možete kupiti već na aerodromu čim sletite, ili pak u podružnicama njihovih mobilnih operatera. U nekim zemljama čak i na ulici. Na svim tim mjestima, uglavnom će vam oni posložiti sve opcije na mobitelu i aktivirati karticu. U nekim zemljama za aktivaciju kartice je potrebna putovnica.

U većini slučajeva kupovanje sim kartice na aerodromu će vam biti najskuplja opcija, dok će vas ta ista kartica u gradu koštati jeftinije. 

Samo se prije polaska raspitajte koji operater nudi najbolje opcije, da imate dovoljno prometa, da nije skupo, da je dobra pokrivenost signala diljem zemlje.

TIP: ako vas putuje dvoje ili više zajedno, uzmite jednu karticu pa internet s tog mobitela podijelite ostalim osobama.

DIGITALNE SIM KARTICE – eSIM

Ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne kartice i sve želite imati pripremljeno prije puta, odnosno da vam internet radi čim sletite u zemlju u koju putujete onda je eSIM za vas. 

Za razliku od lokalne SIM kartice koju morate fizički postaviti u mobitel, kod eSIM morate samo posložiti neke postavke kako bi aktivirali internet. Prije kupovine provjeriti da li vaš mobitel podržava eSIM opciju.

Isto kao što ima različitih mobilnih operatera, tako ima i različitih operatera koji nude eSIM opciju. Mi najviše koristimo AIRALO, do sada nismo imali problema koristeći njihove usluge pa ćemo vam kroz Airalo objasniti kako funkcionira aktivacija (slično je i kod ostalih eSIM kartica).

1. Skinete aplikaciju Airalo na mobitel, registrirate se

2. Odaberete zemlju u koju putujete

3. Odaberete jedan od ponuđenih paketa

4. Kupite paket 

5. eSIM aktivirate direktno kroz aplikaciju ili preko QR koda (slijedite upute unutar aplikacije).

Kada stignete u zemlju u koju putujete, u postavkama mobitela će se automatski isključiti vaša SIM kartica i uključiti eSIM, ukoliko se ne uključi onda to morate napraviti ručno u postavkama(sim manager). Kako bi eSIM radio morate imati uključenu opciju roaming.

Često postoje neke akcije unutar aplikacije, pa možete tada kupiti određeni paket, a aktivirati kada krenete na put.

Da li vaš mobitel podržava Airalo eSIM možete provjeriti ovdje.

Ako želite popust od 3$ na vašu prvu kupnju prilikom registracije na Airalo unesite kod PUTOHO1098 ili prilikom kupnje paketa.

Evo primjer trenutne akcije koje traje do 1.3. ako putujete u SAD. Npr. cijena paketa od 10GB je 13 dolara, ako iskoristie kod za prvu registraciju, ovaj paket će vas koštati 10 dolara.

Naslovna foto by StockSnap