Kako organizirati jeftino putovanje?


Svi bi putovali, al nitko nema novaca ni vremena. Kako sve to organizirati? Kako, što, gdje…? Pitanja je mnogo, a evo nekoliko savjeta i odgovora.

 

Turistička agencija – da ili ne

Prije svega trebate odlučiti da li ćete koristiti usluge putničke agencije ili ćete sve sami organizirati. Da li odabrati jedno ili drugo ovisi o vašim željama, ciljevim, vremenu, snalažljivosti… O tome smo već pisali pa više možete pročitati u članku Putovati agencijom ili individualno.

Kada putujete agencijom sve informacije i uputstva dobivate direktno od njih pa ćemo se mi osvrnuti na individualna putovanja.

Mjesto i vrijeme putovanja

Krenimo od početka, a na početku nam treba mjesto, odredište kamo želimo ići i u koje doba godine. Imate, ajmo reći, tri opcije:

 • Tallinnputujem kamo želim i kada želim
 • putujem kamo želim, ali ne i kada želim
 • putujem gdje je jeftinije i kada želim

Angkor Wat

U prvoj opciji uzima se u obzir da imate određene dane kada možete putovati i želite na točno određeno mjesto. U takvoj situaciji poželjno je da imate više novaca, što da vam drugo kažem, ok ponekad i sreća pomogne.

U drugoj opciji, ukoliko baš želite posjetiti to određeno mjesto, ali nemate hrpu novaca onda ćete se poigrati sa vremenom i potražiti kada je najjeftinije za posjetiti to mjesto (prijevoz, smještaj…)

Treća opcija je i najbolja opcija, znači imate određeno vrijeme kada želite/možete putovati te za to vrijeme tražite najbolju odnosno najjeftiniju destinaciju.

Prilikom odabira mjesta treba uzeti u obzir i doba godine. Pa ćete npr. izbjegavati zemlje u kojima je kišna sezona, posjetit ćete Nizozemsku u proljeće jer tada cvatu tulipani, Irsku u ožujku jer je tada St. Patrick’s Day, ili otići u Brazil za vrijeme karnevala, na sjever ćete otići kad se najbolje vidi Aurora Borealis, itd. naravno da će ove opcije biti i najskuplje, jer je to sezona, jer tada najviše ljudi tamo ide i tada su cijene najviše.

Možete učiniti baš suprotno, kao mi, otići u Vijetnam za vrijeme kišne sezone, u Irsku prije St. Patrick’s Day, u Nizozemsku u jesen, itd – poanta je da su određena mjesta lijepa i vrijedna posjeta i izvan njihove sezone, što je jeftinija opcija.

Tiananmen Square

Nadalje, ako gledamo zemaljsku kuglu  i gdje je jeftinije putovati, mi smo to rasporedili ovako, naravno ne morate se složiti i naravno ne vrijedi za sve zemlje, ali globalno gledajući:

 • Europa – do većine mjesta ćete doći vrlo jeftino, a troškovi u tim zemljama će biti isti ili nešto veći nego kod nas. Kultura i arhitektura je uglavnom slična našoj.
 • Azija – do većine mjesta morate ćete izdvojiti nešto veću svotu da dođete tamo, ali će vam zato troškovi tamo, uglavnom biti vrlo niski. Kultura i arhitektura potpuno različita od naše.
 • Amerike – potrebno izdvojiti veću svotu za doći tamo, i troškovi tamo veći nego kod nas. Kultura i arhitektura nešto malo različita od naše, ne puno. Razlika je u južnijem djelu (uglavnom J. Amerika) gdje će troškovi biti nešto niži, a kultura i arhitektura različitija od naše.
 • Afrika – uglavnom skupo za doći tamo, ali jako jeftino za preživljavanje. U nekim zemljama problem sa ulaskom i sigurnošću. Kultura i arhitektura potpuno drugačije od naše

Naša preporuka za početnike, krenite sa Europom, a onda se uputite u Aziju.

Prijevoz

Kada ste odabrali svoju destinaciju vrijeme je da odaberete na koji naćin ćete doći tamo. Prijevoznih sredstava ima, hvala bogu, mnogo pa svatko može odabrati ono koje mu najbolje odgovara. Naravno, ako gledamo financijsku stranu, onda ćemo odabrati onu najjeftiniju. Uobičajena prijevozna sredstva:

 • ryanairAvion – avionski prijevoz se u posljednje vrijeme pokazao kao jedna od najjeftinijih opcija, iako vam to zvuči smiješno ili neistinito. Samo uzmite u obzir da se karte za europska odredišta kreću od 15 eura pa i manje. Sve aviokompanije imaju svoje web stranice na kojima možete kupiti karte, a tu su i posredničke stranice. Ono što je bitno kod kupovine karata je vrijeme. Najbitnije pravilo je: što ranije kupiš kartu to će ona biti jeftinija. Što znači ako planirate na neku daljnju relaciju onda definitivno kartu treba kupiti nekoliko mjeseci ranije i ukoliko uzmete sa više presjedanja to će biti jeftinija. Ukoliko pak su to neke bliže destinacije i ako uzmemo u obzir low cost kompanije, one pak često znaju imati akcijske cijene pa prethodno spomenuto pravilo ne vrijedi. Samo trebate pratiti razne aviokompanije, ili nas 😉 pa ćemo vas obavijestiti gdje i kada se isplati trenutačno letjeti.
 • Vlak – vlak je jedno od udobnijih prijevoznih sredstava, ali u svakoj zemlji je drugačiji. U Europi je vožnja vlakom prilično skupa, ali zato jako udobna, a negdje i vrlo spora (Hrvatska), dok pak putujete azijskim zemljama vlak je vrlo jeftin, ali neudoban i vrlo spor. Naravno, ako izuzmemo zemlje kao što su Japan i Kina gdje imaju ultra brze vlakove, ali koji nisu tako jeftini. U Europi možete pronaći vozni red, a ponegdje i kupiti kartu na web stranicama željeznica zemlje koju posjećujete. U azijskim zemljama također, čak se za neke destinacije preporuča kupovina internetom jer karte znaju biti rasprodane. Ali u većini zemalja, vlak je super opcija jer kartu možete kupiti na licu mjesta i par minuta prije polaska i uglavnom su pristupačne cijene.
 • Autobus – autobus je ista situacija kao i sa vlakom.

Kandy-Nuwara Eliya 

 • Automobilputovanje automobilom je avantura. Ukoliko se spremate na put autom morate uzeti u obzir mnoge stvari, od cesta kojima ćete se kretati, o stanju vašeg automobila, međunarodna vozačka, cestarine, gorivo, parking… Upoznajte se sa cestama unaprijed, raspitajte se. Automobil prije puta servisirajte, naučite osnovne stvari, kao npr. gdje se nalazi otvor za gorivo, kako promijeniti gumu. 🙂 Međunarodna vozačka negdje je potrebna, negdje ne gledaju, raspitajte se dobro, kazne znaju biti visoke. I naravno, stavite na papir računicu, da li vam je isplativo.
 • Motor  – ista situacija kao i sa autom, ali potrebno je još više priprema.
 • Weesp -- data-recalc-dims= Muiden” width=”300″ height=”225″>Biciklbicikl je odlično prijevozno sredstvo za kretanje kroz grad ili posjet nekog bližeg mjesta. Za daljnje destinacije morate biti fizički, ali i psihički spremni, stoga ne preporučamo svakome. Ali, ako može Hrvoje, ako može Snežana, možda možete i vi, ali pitajte ih prvo za iskustva.
 • Vlastite noge – e to vam je najjeftinija opcija, ali sjetite se da vam se nekad ni do dućana ne da prošeteti, a gdje su tek tisuće kilometara. Naravno, nije nemoguće, pitajte Borisa Veličana.
 • Autostop – ovo je isto najjeftinija opcija, ukoliko se odlučite pisali smo o preporukama i savjetima u vezi autostopiranja koje nam je dao iskusni autostoper Tomislav Perko pa prije nego krenete na put, pročitajte – link.

Kombinirajte, preračunavajte. Stavite na papir što vam je jeftinije, probajte napraviti neke kombinacije, vidjet ćete, svašta se može.

Colombo

Kad smo već kod prijevoza, kada stignete u određenu destinaciju tam pak koristite javni prijevoz – autobus, tramvaj, metro, vlak, rikše, tuk-tuk. Informirajte koji oblik javnog prijevoza vam je najjeftiniji i na koji način, naime često imaju grupne karte, ili karte za plaćanje koje obično budu jeftinije, u nekim zemljama nemojte zaboraviti se cjenkati. Izbjegavajte taxi koliko možete jer najčešće je to najskuplji način prijevoza. Kažem najčešće, jer ima zemalja gdje je on jeftiniji i od pješaćenja 😀 U mnogim zemljama bez problema možete korisititi i UBER ili ostale jeftinije opcije taxija. 

Ono što mi često prakticiramo su bicikli, rentanje bicikla u nekim zemljama je vrlo jeftino, a negdje i besplatno, a sa njime možeš puno vidjeti. I definitivno, naše najdraže i najjeftinije prijevozno sredstvo su naše, još uvijek zdrave, noge, i da ponekad ćete dobiti upalu mišića, al će vam novčanik zato ostati netaknut.

Smještaj

Ok, stigli smo na željenu destinaciju, a gdje ćemo spavati? Sve ovisi o vašim afinitetima i novcu pa krenimo redom, od najskupljeg, naravno.

 • Homestay - Mekong RiverHoteli – pod nazivom hoteli uzet ćemo u obzir i svakojake vile, brodove, otoke, pećine, sve što se iznajmljuje i plaća, uglavnom masno. Dakle, opcija je mnogo i cijene su raznolike. Kada pričamo o hotelima stvarno sve ovisi o vašem budžetu. Od onih luskuznih smještaja, sa hrpom hrane, na odličnim pozicijama koji su naravno enormno skupi i koje ćemo odmah preskočiti. Do onih normalnih hotela sa normalnim cijenama. Dakle, uz nešto truda i puno pretraživanja na netu mogu se naći hoteli po pristupačnim cijenama. Kod odabira hotela morate imati na umu ne samo cijenu nego i poziciju tog hotela. Nemojte brzati i uzeti hotel koji je najjeftiniji jer je najjeftiniji, a bogu iza nogu jer ćete onda trošiti novac na gradski prijevoz. Uzmite u obzir da li ćete samo prespavati ili ćete hodati kroz grad, možda vam onaj hotel koji je bliže atrakcijama koje želite posjetiti, ali skuplji koji dolar, bolja opcija. Opet stavite na papir računicu, koliko će vas doći hotel izvan grada plus javni prijevoz ili nešto skuplji hotel u samom gradu i pješaćenje. Ukoliko želite jeftino proći ne očekujte puni pansion, ako dobijete doručak uz sobu budite sretni, a ionako vam je bolje da se hranite na ulici.
 • Temples of AngkorHosteli – hosteli su jeftine inačice hotela, razlika je što morate dijeliti sobu sa vama nepoznatim osobama. S jedne strane je to super stvar, upoznat ćete nove ljude, zabaviti se, jer u hostelu se uvijek nešto događa. S druge strane, usporedite cijene, jer ponekad, malo bolji hosteli znaju staviti cijene više i od neki hotela. Ukoliko se odlučite za hostel morate biti spremni na hrpu ljudi, manje privatnosti, jednostavno biti otvoreni na sve. I samo da razbijemo mit, nisu hosteli neka izopačena mjesta, isto kao i hoteli, ima onih koji su bolji i onih lošiji, sve ovisi koliko ste spremni platiti. I nije da morate spavati sa hrpom nepoznatih ljudi, imaju i privatne sobe, ali za njih ćete morati posegnuti mrvicu dublje u džep.
 • Moscow Sheremetyevo airportPrivatni smještaj – apartmani, kuće, sobe, pećine, brlozi… sve se nudi, sve se plaća. Pogledajte i ovu opciju jer ponekad zna biti jeftinija. Postoje specijalizirane stranice koje nude privatan smještaj ili možete pronaći vlasnika pa se mu direktno javiti. Ukoliko idete preko specijaliziranih stranica ona će vas voditi i najčešće završiti na komunikaciji s vlasnikom koji će vam dati upustva oko predaje ključeva i sve što vam je potrebno. Tu vam preporučujemo AIRBNB
 • Šator – spavanje na otvorenom je odlična opcija ukoliko niste u nekim prehladnim zemljama. I naravno biti će vam besplatna opcija ukoliko ne postavite šator u kamp.
 • Couchsurfing – o couchsurfingu smo već pisali pa se podsjetite što je to. Ukoliko se odlučite koristiti couchsurfingom, s njime dobivate ne samo besplatan smještaj već i mogućnost dubljeg uvida u mjesto koje posjećujete, vrlo vjerojatno i nove prijatelje. Međutim, da bi koristili couchsurfing morate stvarno biti otvorena osoba, spremna prihvatiti ljude kakvi jesu, prije svega prvo se morate riješiti svih predrasuda.
 • Klošarenje – ponekad ćete morati prespavati i na klupi. Ako stvarno želite jeftino putovati, nekad se vam ne isplati plaćati jednu ili pola noći, pa ćete prespavati ili na aerodromu ili na kolodvoru. I ne brinite, puno ljudi to radi.

 

 

Što posjetiti?

Ok, stigli ste na destinaciju, imate smještaj i što sad? Imate dvije opcije:

 • priprema kod kuće
 • idem pa kud dođem

Ukoliko se doma pripremite, upoznate mjesto gdje putujete, napravite neki plan onda stvarno nema problema. Ako ste plan detaljno razradili, krenete po njemu i bez brige ste. S druge strane, ako ste samo krenuli na put i nemate pojma što vas čeka, onda jednostavno krenite u istraživanje. Krenite prvom ulicom pa kud vas noge odnesu, pitajte lokalce što se isplati posjetiti, gdje se fino jede itd.

Uppuveli beachHo Chi Minh City

Ono što mi radimo je slijedeće, doma, prije puta upoznamo se sa zemljom u koju putujemo. Čitamo putopise, vodiče, slušamo priče drugih putnika. Tada na temelju toga stvaramo okvirni plan, što bi voljeli vidjeti, što bi voljeli jesti, kako ćemo putovati itd. Naravno, samo putovanje nikad ne završi kao što smo stavili na papir, ali u tome je čar ovakvog načina putovanja. Imamo neke osnove gdje bi voljeli otići pa na licu mjesta radimo preračune, pitamo lokalce da li se isplati itd, planovi se mijenjaju. U zadnje vrijeme nam se događa da su te pripreme sve oskudnije i da se jednostavno prepuštamo zemlji.

Ukoliko posjećujete neke vrlo posjećene atrakcije, nemojte čitati vodiče jer će vas oni voditi tamo kad će biti najviše ljudi, pitajte lokalne ljude, možda vam pokažu neki stražnji ulaz ili nešto što ne piše u vodiču.

Za neke atrakcije, muzeje isplati se kupiti kartu preko interneta, obično bude jeftinija i ne moraš čekati u redu. Neki europski gradovi imaju i besplatne ture za razgledavanje grada koje vode studenti, a vi im na kraju ako želite ostavite neku napojnicu. Imate Xicu, nema veze što više niste student, nemojte je bacati, vani će vam dobro doći za neki popust.

Ono što se definitivno morate pripremiti su navike i način života zemlje koju posjećujete. Raspitajte se što je primjereno, a što nije. Nemojte biti običan turist. Informirajte se na vrijeme.

Snack StreetPrehrana

Ako želite jeftino putovati nećete se hraniti u fensi restoranima. Naravno, u mnogim zemljama neki restorani imaju smiješno niske cijene pa ćete tamo ući, ali tamo gdje vidite da se okupljaju fensi šmensi ljudi, to mjesto zaobiđite jer će vas tu lupiti opako po novčaniku. U većini zemalja postoji tzv. street food, znači razna, uglavnom lokalna hrana koja se prodaje po ulici i ona je uglavnom jeftina, e tu se hranite. Gdje se skupljaju lokalci, tu je hrana dobra i jeftina. Ako pak ste izbirljivi sa hranom, a želite proći jeftinije nego u restoranu, tu su uvijek fast food lanci, McDonalds, KFC, Burger King, na njih ćete naići gdje god da se okrenete. Jeftina opcija su vam i supermarketi.

Plaćanje

Trincomalee

I sad imate plan, al se pitate kako sve to platiti. Ako ste sve dobro iskombinirali, vikend u nekom europskom gradu doći će vas manje nego vikend u recimo Opatiji. Tri tjedna neke azijske zemlje platit ćete isto kao i tjedan dana u nekom hotelu na Jadranu. Sve se može, samo treba sve dobro proračunati.

Naša putovanja su uvijek u ratama. Pitate se kako. Prvo kupujemo avionsku kartu, nekoliko mjeseci naprijed kao što smo spomenuli i to nam je prva rata. Nakon toga, nakon mjesec, dva počinjemo tražiti smještaj, to nam je druga rata. Ponekad smještaj rješavamo na licu mjesta, al si onda taj mjesec odvojimo novce za to. Mjesec dana prije puta kupujemo preko neta sve što se da, viza, razne ulaznice, karte za vlak… i evo treća rata. Kada dođe vrijeme za put stiže i četvrta rata, a to je džeparac. Naravno, štednja također dobro dođe. Mi imamo jednu kutiju u koju stavljamo kovanice, kuna, dvije, medo jedan, dva i prije puta sve natrpamo u džepove. 🙂 Ono što još radimo je da si svaki mjesec, jedan i drugi od plaće odvajamo 100 ili 200kn. Taj mjesec na računu to ne osjetimo previše, ali zato nakon par mjeseci, prije puta imamo lijepu svotu za džeparac.

A na licu mjesta probajte dijeliti troškove. Ukoliko vidite neke strance slične vama koji traže taxi, zašto ih ne bi pitali da li su su spremni podijeliti trošak. Ili pak ulaznice, grupne su uvijek jeftinije, nađite ekipu na ulazu i podijelite trošak.

Zaključak

Ukoliko želite jeftino putovati morate biti fleksibilni i spremni na odricanja.

Prvo se odričete željenih destinacija i putujete tamo gdje je jeftinije. Svi bi mi voljeli vidjeti Havaje i Maldive i sjeverni pol.., ali ako se nema ide se tamo gdje je jeftinije. Doći će jednom vrijeme i za skupe destinacije 😉

Dalje se odričete luksuza. Ne morate putovati u prvoj klasi, spavati u luskuznim smještajima, ne moraju vam mahati palmama i nositi vam koktele. Nećete jesti u fensi šmensi restoranima i voziti se taksijem kad imate zdrave noge. Luksuz košta, stoga tko ima nek izvoli.

I još moram spomenuti suvenire. Nemojte iscijediti novčanik i napuniti torbu suvenirima. Da li baš svakom susjedu moraš kupiti neki suvenir? I da li to mora biti skupi suvenir? Ljudi troši puno novaca kupujući sve i svašta na putovanjima, a kad dođete doma to skuplja prašinu na policama ili pak se vrlo brzo baci u neku ladicu i zaboravi. Govorimo iz iskustva jer imamo dvije tri takve police pune prašine, ali naučili smo se pameti. Uglavnom kupujemo magnetiće za frižider koji će nas podsjetiti na naše putovanje, eventualno ako naiđemo na neki ultra kul suvenir po mogućnosti da ima neku funkciju, da ne stoji bzvz na polici, onda ćemo ga kupiti. Uostalom, najbolji i najjeftiniji suveniri su vaše priče i fotografije.

I ono najbitnije na ovakvim putovanjima je odricanje starog razmišljanja, odbacivanje predrasuda, usvajanje novog znanja. Morate biti spremni prihvatiti zemlju i ljude takve kakvi jesu.

I za kraj vas podsjećamo na stare članke koji vam mogu koristiti: Kako bezbolno spakirati kofer i Korisni linkovi. Sa pitanjima se nam uvijek možete javiti na info@putoholicari.com i ako možemo i znamo vrlo ćemo rado pomoći.
I sad kad si došao do kraja ovog članka kreni u planiranje svog putovanja, a kad se vratiš javi nam dojmove! Sretan vam put!

Sigiriya