Kampiranje – odmor za dušu i tijelo


Ima li išta bolje od odmora u prirodi na svježem zraku? Po danu se baviti raznim aktivnostima, a navečer uživate u logorskoj vatri pod zvijezdama.

 

Kakav ste tip putnika? Volite li komociju hotela ili zvjezdano nebo i šator u prirodi? Ili ste možda jedan od onih koji vole oboje?

Različiti su karakteri kod nas putnika. Netko ne putuje ako putovanje ne uključuje hotel s najmanje 3 zvjezdice, gdje će nas na kraju dana dočekati topli ili hladni tuš, čista posteljina relativno ugodan madrac i 4 zida.

Druga strana za koju su ovi malo više tipovi koji uživaju u prirodi je kampiranje. Po meni nema ništa bolje nego ostaviti vrevu gradskog asfalta, spakirati roštilj, šator, ekipu i uputiti se na kampiranje.

Ima nešto u onom osjećaju uzbuđenja dolaska na odredište i pronalazak savršenog mjesta za postaviti šator, tako da kuća bude spremna za noć. A onda započinju razno razne aktivnosti ili jednostavno je dovoljno prvo sjesti i odmoriti i malo uživati u okruženju. Ovisno o mjestu kampiranja ovise i aktivnosti. Ako je neko jezero u blizini može se iskoristiti za kupanje, ribolov ili samo laganu vožnju čamcem. Također super je ponijeti lopte, rekete pa se malo baviti razno raznim aktivnostima. A na kraju dana neizostavno roštiljanje uz hladnu pivu ili možda bambus. Možda ispreći i koji mlečec ako je sezona mladog kukuruza.

Prednost kampiranja je svakako cijena, a veliki plus uz to je da smo okruženi prirodom i idealno je da se riješimo svih stresova kojima smo okupirani svakodnevno. Također ako se odlučite putovati i posjetiti više mjesta kampiranje jedan od dobrih načina, jer u većini slučajeva ne trebate osigurati smještaj unaprijed i možete mijenjati planove gdje i koliko dugo želite ostati. Jedna od negativnih strana kampiranja je što dolazak na mjesto za kampiranje nije dozvoljeno nakon određenog vremena, tako da u tom smislu treba dolazak planirati na vrijeme.

Jedan od glavnih nedostataka su vremenske prilike, koje ponekad i najbolje isplanirano kampiranje može pretvoriti u totalnu propast. No ako ste iskreni ljubitelj kampiranja, to će možda biti samo jedan od doživljaja o kojem ćete jednog dana pričati. Jer ponekad ni najgore nevrijeme koje vas zadesi tijekom noći ne znači da će vam pokvariti sljedeći dan, možda se pojavi sunce i aktivnosti se nastave dalje po planu.

Također ako kampirate s djecom, vjerujem da će mališani naći puno zanimacija tijekom dana i da će se u njima probuditi pustolovni duh, a navečer će biti toliko umorni da će zaspati i vi možete u miru uživati u svojoj hladnoj čaši osvježavajućeg pića.

Kako vi volite odmarati svoju dušu i tijelo? Imate li šator negdje uvijek u pripremi i spremni ste da ga postavite ili se užasavate na samu pomisao spavanja u prirodi, bez wc-a i gdje se oko vas nalaze razne životinje za koje niste sigurni hoće li vam se po noći uvući u šator ili ne?

M.M.