Između istoka i zapada


Postoji jedan grad koji se razlikuje od ostalih, prostire se na dva kontinenta i predstavlja tačku na kojoj se susreću istok i zapad. Hiljadama godina je raskrsnica civilizacija na kojoj se prepliću različiti narodi, kulture i religije. Njegovoj veličini, lepoti i razvoju doprinela su tri velika carstva, jedan je od najčuvenijih i samo još nekoliko mesta na svetu su svedoci bogate istorije kao ovaj grad. U prošlosti je više puta menjao naziv, a danas je poznat kao Istanbul, carski grad na Bosforu koji je izgradio večni život i slavu.

Napisao: Predrag Isajlov iz Srbije

Osnovan kao Vizantion oko 660. godine p.n.e, po veličini i uticaju postao je jedan od najvažnijih u istoriji. Nakon što je ponovo osnovan kao Кonstantinopolj 330. godine, grad je bio prestonica Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva. Bio je polazna tačka širenja hrišćanstva sve do Osmanskog osvajanja 1453. godine, kada je pretvoren u islamsku tvrđavu i središte Osmanskog kalifata. U našim krajevima učestaliji je bio naziv Carigrad, a današnje ime Istanbul koristi se od 1928. godine i osnivanja Turske Republike.

Među važnim karakteristikama Istanbula su strateški položaj na Putu svile, železnička mreža ka Evropi i Bliskom istoku, kao i jedina pomorska veza između Crnog i Sredozemnog mora. Iako je Ankara glavni grad Turske, Istanbul je ekonomski, kulturni i istorijski centar zemlje. Jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta smešten na Bosforskom moreuzu koji razdvaja Evropu i Aziju. Najveći je grad u Evropi sa preko 15 miliona stanovnika, a prema broju posetilaca nalazi se među deset najpopularnijih turističkih destinacija na svetu. Najznačajnija znamenitost grada je istorijsko središte, koje se delimično nalazi na popisu UNESCO svetske baštine, dok se kulturnim i zabavnim središtem smatra gradska prirodna luka Zlatni rog. Proglašen je za Evropsku prestonicu kulture 2010. godine.

Pre prve posete imao sam priliku da budem na teritoriji Istanbula šest puta, ali ne i da ga obiđem. Razlog tome je njegov položaj i dobra povezanost Turkish Airlines avio kompanije sa ostatkom sveta preko koje sam putovao do nekih drugih destinacija tako da sam bio u tranzitu i dalje od aerodroma nisam video. Ipak ukazala se prilika da konačno obiđem ovaj grad. Pre povratka iz Dubaija za Beograd kupovina karte se svela na dve opcije, direktan let ili onaj sa presedanjem u Istanbulu. Koliko god da mi je direktan let uvek prva opcija, ovaj put sam napravio izuzetak jer nisam sebi mogao da dozvolim da ne iskoristim priliku da posetim čuveni carski grad.

U Istanbul sam išao sam što nije bio prvi put da putujem na taj način. Samostalno ili kako mnogi nazivaju solo putovanje je uzbudljivo iskustvo koje vam širom otvara oči i srdačno ga preporučujem svima. Pruža vam priliku da putovanje isplanirate isključivo po svojoj želji, da se upustite u nove izazove i osećate slobodno. Oni koji se odluče na samostalno putovanje mogu lutati, mogu se uputiti u jednom smeru, a završiti u drugom i pritom ne moraju razmišljati hoće li se složiti sa željama saputnika. Samostalni putnici nisu ničim ograničeni, u mogućnosti su da udovolje svakoj mogućoj želji, da lakše upoznaju druge ljude i steknu nove prijatelje. Osim toga, na svojim putovanjima mogu još bolje upoznati sami sebe.

Nekako mi je usko povezano da samostalno putovanje prati odsedanje u hostelu tako da izbor vrste smeštaja nije dolazio u pitanje ni u jednom trenutku. Čak ga nikad brže nisam izabrao. Prilikom posete sajta Hostelworld tražio sam smeštaj prema visini ocena i prvi je bio Cheers Lighthouse sa 9.2 što je izuzetna ocena. Lokacija pet minuta udaljena od centra grada, komentari bivših gostiju savršeni, cena povoljna uključujući doručak, mada ono što je bio glavni razlog da ne pogledam ni jedan drugi smeštaj bila je fotografija pogleda sa terase. Pogled na izlazak sunca i Mramorno more prepuno brodova koji plove ka Bosforu bio je razlog da odmah rezervišem upravo taj hostel što se kasnije ispostavilo kao pun pogodak.

Hosteli imaju svoje prednosti i mane. Smeštaj ovog tipa je najpovoljniji. U njima iznajmljujete samo krevet i ne znate sa kim ćete deliti sobu, ali obzirom da na putovanjima često najmanje vremena provodim u sobi to mi ne predstavlja problem. Uvek poseduju zajedničke prostorije za druženje gde možete lako steći nove prijatelje. Tako sam u Istanbulu upoznao toliko neverovatnih ljudi iz svih krajeva sveta, Rusa koji se vratio sa Himalaja, Brazilku koja je nezadovoljna poslom kojim se bavi dala otkaz i sama krenula na put oko sveta, Španca koji putuje i piše knjigu o kulturološkim razlikama naroda i mnoge druge putnike sa interesantnim pričama. Ono što mi je takođe bilo zanimljivo kod ovog hostela je što svakodnevno organizuje razna dešavanja kao što su roštilj na terasi, karaoke, turnir u pikadu, trbušni ples, izlazak u noćni provod, razgledanje grada sa lokalnim vodičem tako da je dobra zabava bila zagarantovana.

Istanbul ima veliki broj turističkih atrakcija koje vredi posetiti, ali ona koja je na mene ostavila najjači utisak je Aja Sofija i zato ću joj posvetiti najviše pažnje. Sofia je reč grčkog porekla koja označava mudrost, a istoimena crkva se još naziva i crkva Svete mudrosti. Građena je samo pet godina u periodu od 532. do 537. godine po naredbi Vizantijskog cara Justinijana I koji je želeo da sagradi crkvu koja će po lepoti i grandioznosti nadmašiti sve ostale. Prema legendi, prva rečenica izgovorena od strane cara Justinijana u tek izgrađenoj Aja Sofiji glasila je “Solomone, nadmašio sam te”. Time je aludirao na bogatog jevrejskog vladara koji je izgradio čuveni Prvi hram u Jerusalimu. Predstavlja remek-delo Vizantijske arhitekture, čini je kvadratna osnova na kojoj se kao kruna čitave građevine nalazi ogromna kupola koja je čudo graditeljstva koje je odolelo vremenu do danas. Aja Sofija bila je najveća hrišćanska crkva na svetu skoro hiljadu godina, sve dok nije izgrađena Seviljska katedrala 1520. godine. Kada je bila na vrhuncu svoje lepote u njoj su krunisani vizantijski carevi. Služila je kao pravoslavni saborni hram i sedište Vaseljenskog patrijarha sve do pada Carigrada 1453. godine kada je pretvorena u džamiju po naredbi Mehmeda II Osvajača. Oltar, ikonostas i zvonici su uništeni, mozaici prekriveni malterom preko koga su naslikani islamski motivi i dograđena su četiri minareta. Služila je kao carska džamija sve dok nije pretvorena u muzej 1935. godine prema odluci koju je doneo Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske Republike koji je smatrao da ona ne pripada ni jednoj religiji već celom svetu. Njenu umetničku i ahitektonsku vrednost bilo je teško nadmašiti i danas predstavlja jedan je od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine.

Preko puta Aja Sofije nalazi se Sultan Ahmedova džamija, a između njih predivan prostor okružen fontanom i zelenilom. Nazivaju je još i Plava džamija zbog plavih pločica koje krase unutrašnjost kupole. Građena je u periodu od 1609. do 1616. godine za vreme vladavine sultana Ahmeda I i za razliku od ostalih poseduje šest minareta. Predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata ne samo Istanbula već cele islamske religije. Iza Plave džamije nalazi se i Arasta bazar, tržnica sa mnoštvom suvenira i tradicionalnih turskih predmeta.

Mejdan sultan Ahmeda ili Hipodrom je glavni trg istorijskog jezgra grada. U vreme Vizantijskog carstva bio je centar raznih dešavanja i društvenog života. Trg je nažalost pretrpeo velika oštećenja i pljačku tokom IV Krstaškog rata, danas njegovi ostaci sačinjavaju glavni trg, a među objektima koji su ostali sačuvani nalazi se egipatski obelisk kao centralna figura.

Nedaleko od hipodroma je Cisterna Bazilika, još jedno čudo Vizantijske arhitekture izgrađeno u VI veku za vreme vladavine Justinijana I. Turci je još nazivaju Potopljena palata i služila je kao podzemna cisterna koja je snabdevala pijaćom vodom centar prestonice carstva sistemom podzemnih cevi koje su vodu dopremale iz Beogradske šume udaljene 19 km. Imala je kapacitet 80.000 m3 vode i bila je najveća od nekoliko stotina cisterna ovog tipa. Svod cisterne drži ukupno 336 mermernih stubova od kojih se posebno ističu dva koja imaju u svojoj osnovi glavu meduze i njihovo poreklo je nepoznato.

Tokom boravka ne propustite obilazak carskih palata Osmanskog carstva. Topkapi palata je izgrađena na zahtev Mehmeta II Osvajača nakon što je pokorio Carigrad i bila je srce carstva odakle su vođeni svi državni poslovi i glavno mesto održavanja mnogih istorijskih događaja. Tu se nalazio i sultanov harem koji krije mnoge mračne tajne o životu unutar palate. Topkapi palata jedan je od najsavršenijih primera islamske arhitekture u kome se čuvaju mnoge svete relikvije. Bila je glavna carska palata sve do 1856. godine kada je sultan Abdulmedžid I naredio da sedište carstva bude nova Dolombače palata. Građena je po uzoru na evropske palate okružena vrtovima, a bogata islamska dekoracija nije izostala što je dovelo do državnog bankrota. Enterijer je ukrašen sa četrnaest tona zlata, mermerom, kristalnim lusterima i bogatom kolekcijom slika najpoznatijih svetskih umetnika. U njoj je preminuo osnivač moderne Turske Republike, Mustafa Kemal Ataturk.

Jedan od najpoznatijih trgova grada je Taksim na kome se nalazi spomenik republike i upravo je pomenuti Ataturk centralna figura na njemu. Taksim je najveća turistička i zabavna četvrt i smatra se srcem modernog Istanbula. Od Taksima kreće glavna pešačka zona, Istiklal Kadesi. Ova elegantna ulica dugačka je skoro dva kilometra i procenjuje se da kroz nju svakodnevno prođe oko tri miliona ljudi. Pored lavine turista okružena je brojnim istorijskim i kulturnim objektima, prodavnicama, kafićima i restoranima. Tokom šetnje možete uživati u performansima uličnih umetnika, a ukoliko ste u žurbi uskočite u tramvaj koji se lagano probija sredinom ulice. Put dalje vodi do Galata kule, još jednog simbola grada. Kula kružne osnove smeštena je na samom vrhu brda i u potpunosti dominira celim krajem pogledom na Bosfor. Podignuta je 528. godine kao Veliki bastion u vreme Justinijana I, ali biva uništena tokom IV Krstaškog rata. Obnovili su je Đenovljani i promenili naziv u Hristov toranj, a današnji naziv nosi po delu grada u kome se nalazi. Nedaleko od kule nalazi se i istoimeni most koji se pruža preko Zlatnog roga na kome se nalazi riblja pijaca i veliki broj ribara u svako doba dana i noći.

Nezaobilazni deo posete Istanbula je odlazak u šoping, a najbolje mesto za to je Veliki bazar ili Kapali čaršija. Predstavlja najveću pokrivenu pijacu na svetu koja broji preko 3000 prodavnica. Podigao je Sultan Mehmed II Osvajač i bila je centar trgovine Osmanskog carstva. Tokom vremena bazar su zadesili mnogi požari i zemljotresi, ali je uvek bio obnavljan i renoviran. Ovde se može naći mnogo toga, od ćilima i tepiha, preko nakita i suvenira do tradicionalne turske hrane. Budite spremni na cenkanje, Turci su vrsni trgovci i cene mogu biti mnogo veće od njihove prave vrednosti. Veliki bazar je 2004. godine bio proglašen za najposećeniju turističku atrakciju na svetu. Prava milina za oči i dušu, ali nevolja za novčanik. Nedaleko se nalazi i egipatski bazar, pijaca začina svih boja i mirisa na kojoj je verovatno najveći izbor koji ste ikada imali priliku da vidite.

Istanbul ima preko 500 džamija, a po mom mišljenju najlepša je Sulejmanija koju je podigao sultan Sulejman Veličanstveni. U okviru džamije se nalazi grobnica sultana i njegove voljene žene Hurem. Projektovao je Mimar Sinan koji je bio najpoznatiji arhitekta Osmanskog Carstva. Nalazi se na uzvišenju sa koga se pruža predivan pogled. Ipak najlepši pogled nije sa vidikovca nego sa nekog od brodića koji krstare Bosforom odakle možete uživati u lepoti najvažnijih znamenitosti grada iz druge perspektive. Posebnu draž ovom krstarenju daje veliki broj galebova koji neprekidno obleću. Bosfor je taj koji spaja, ali i razdvaja grad. On je tu da podseti na prošlost i taj magični kontrast koji čini suštinu Istanbula.

Za ljubitelje hrane Turska je raj na zemlji. Njihova kuhinja je jedna od najraznovrsijih na svetu i čini je mnoštvo bogatih specijaliteta različitih ukusa. Posebno su me oduševili kebabi i baklava u kojima sam uživao svaki dan. U Turskoj je uvek pravo vreme za čaj i njegovo ispijanje je jedan od najpoznatijih i najlepših rituala ove zemlje. Jakog ukusa, opijajuće arome i dostupan na svakom mestu čaj je napitak bez koga se ne može zamisliti dan. Pored raznovrsnih ukusa mnogi će se složiti da je najlepši sa ukusom jabuke. Turci su sjajni ugostitelji i najobičniji ručak ili večeru mogu pretvoriti u spektakl, a imao sam priliku i sam da se uverim u to.

Teško je nabrojati i napisati po nešto o svemu što treba videti i probati. Neki od doživljaja koje su mi preporučili, ali nisam ovaj put uspeo da posetim su Tursko kupatilo, odlazak brodom na Prinčevska ostrva, poseta parku minijatura i okruga Balat. Ova zemlja pored Istanbula ima još mnogo toga da ponudi kao što je bajkovita regija Kapadokija, kompleks mineralnih izvora Pamukale, antički grad Efes, letovalište Antalija, prestonica Ankara i još mnogo toga. Bićete tužni kada budete napuštali Istanbul jer koliko god vremena proveli tamo neće biti dovoljno da se posete sve njegove lepote. Zato je ovo grad kojem se mnogi vraćaju ponovo i siguran sam da ću i ja biti jedan od njih.

Istanbul je poseban. Svi koji vole da putuju često pokušavaju da sastave listu najlepših gradova i ako bih izabrao pet najlepših koje sam posetio, Istanbul bi svakako našao svoje mesto, jer je na mene ostavio snažan utisak. Možda zbog neverovatne energije koju nosi sa sobom, možda zbog nasleđa Vizantije kojom sam fasciniran još od školskih dana i koju oduvek smatram najvećim carstvom u istoriji čovečanstva, možda je Aja Sofija zaista jedna od najfascinantnijih građevina na svetu ili je meni posebna jer je naš Hram Svetog Save u Beogradu građen po uzoru na nju. Uz sve to možda mi je grad posebno drag zbog Saletove trojke u poslednjoj sekundi kojom je moj Partizan baš u Istanbulu postao šampion Evrope. Takav kakav jeste jednostavno je fascinantan i bez sumnje jedan od najlepših na svetu. Tu je da nas podseti na istoriju kao mesto na kojem su se spojili istok i zapad.

Često želim da pronađem pridev koji opisuje neki grad ili mesto koje je na mene ostavilo snažan utisak i veoma je teško izabrati samo jedan. Iako svi pridevi kao što su čudesan, predivan, fascinantan i još mnogi drugi savršeno pristaju uz ovaj grad želim da izaberem onaj koji ga opisuje na način kako sam ga ja doživeo. Magični Istanbul! Do nekog sledećeg teksta, nastavite putovati…

Fotogalerija Istanbul: