Istraživanje Beča s vegetarijankom alergičnom na gluten


Ove zime mi je kolegica putovala u Beč. Umjesto da me zvala sa sobom, Crna guja mi je samo poslala svoju sliku iz Flixbusa. Rekla je ”Odoh ja s Alex na koncert i u shopping, a ti crnči na poslu.” Jedino što sam joj mogao odgovoriti je ”Prokleta bila na Božić 2018.” piše Josip Novosel – Flash.hr

Prije tri tjedna, javila mi se DJ-ica Rea Farout. Bila je u Costa Rici 6 mjeseci i trebala je sletjeti u Beč. Predložila je da dođem po nju u Beč i da ostanemo tamo dva dana pa se zajedno vratimo u Zagreb. Taman je zatoplilo i rekoh – izlet u Beč je najbolja ideja nakon Lex Agrokora. Kupio sam jeftine karte za Flixbus i rezervirao hotelsku sobu u Arcotelu Donauzentrum. Tko će sad crnčiti Liv?

Došao sam u Beč u utorak u 3 ujutro. Uban nije vozio pa sam uzeo taxi da me preveze do hotela. Vozio me neki Indijac kojem sam morao objašnjavati kojim putem da ide. Moj altruizam me koštao 17 eura.

Morao sam se ujutro psihički pripremiti na činjenicu da je Rea vegetarijanka i još k’ tome alergična na gluten pa sam za doručak jeo neke mekinje s jogurtom. Bože suhomesnatih prerađevina, oprosti mi.

ARCOTEL Donauzentrum Beč – doručak – Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Arcotel Donauzentrum – Dragi Vođa – nakon doručka treba prileći – Foto: Flash.hr

Oko 11 sati je stigla Rea u hotel. Rekao sam joj: ”Nije sad ni vrijeme ni mjesto za narcisoidne selfije u hotelskoj sobi. Idemo istražiti grad.”

Arcotel Donauzentrum – Rea Farout – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Hotel je udaljen od centra desetak minuta ubanom. Najisplativije je uzeti kartu koja vrijedi dva ili tri dana, zavisi od toga koliko dugo ostajete. Ovdje imate info: https://www.wienerlinien.at/eportal3/ep/channelView.do/pageTypeId/66533/channelId/-47401

Čim smo izašli, Rea je rekla da mora odraditi kratku yoga meditaciju kako bi se psihički pripremila na cijelodnevno druženje sa mnom. Objasnio sam policiji da ju vodim na terapiju.

Rea Farout – Biljojedi uvijek nađu vremena za yogu i meditaciju – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Pogled na Beč na vodi iz Ubana.

Beč na vodi:) – Foto: Drago Vođa, Flash.hr

Problem putovanja sa ženama je u tome da im noga svako malo kroči u neku parfumeriju. Kaže Rea: ”Tražim nešto s citrusnim notama.” Odgovorih joj: ”Kupit ću ti limun u Dioni. Idemo upijati kulturu grada. Pivo, Bečka šnicla, fotkanje uz fontanu, ako baš moramo, možemo i u neki muzej.”

Rea Faraout traži nešto s citrusnim notama u Beču. Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nakon moje opaske, krenuli smo dalje:)

Beč – Rea Farout Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Ovakve fontane bi Bandić trebao graditi:) Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Rea je na netu pronašla neki cool hipsterski, vege friendly kafić u Beču, Harvest Cafe Bistrot. Tražili smo ga pola dana i kad smo ga konačno našli, nije radio. Zatvoren je ponedjeljkom i utorkom. Ima Boga. Pojeli smo nešto u obližnjem turskom fastfoodu i uputili se do Schiffstation City na kavu. Pogled na rijeku i perverzno bademovo mlijeko za kavu koje je Rea naručila imaju svoju cijenu. Kava od 4,5 eura. Sva sreća da je moja ruka iako kratka, nadasve široka:)

Dragi Vođa – ovoliko sam potrošio na Reinu kavu. Foto: Rea Farout, Flash.hr

Putovanje bez selfija je k’o burek bez mesa.

Selfie u Beču – Rea Farout i Dragi Vođa – Foto: Flash.hr

Da ne bi bilo da nismo uživali u vege delicijama, naišli smo na cool slastičarnicu Eis Greissler, koja ima delicije i za vegetarijance/vegane alergične na gluten. Genijalan sladoled.

Rea je razgledavala suvenirnice. Ušli smo u jednu s antikvitetima, suvenirnica KABUL. Htio sam joj kupiti jedan mali kip Buddhe, ali kad je prodavač rekao da košta 4500 eura, želja za darivanjem me splasnula.

Suvenirnica KABUL – Buddha – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Rekoh joj: ”Kao da mi Bog poručuje da ne budem rastrošan. Bit će jeftinije ako kupim nešto sebi.” Naletio sam u jednom dućanu na super košulju i za nju dao skromnih 70 eura. Ne bi to bio neki problem da se na put nisam uputio sa 140 eura, a euri u Beču nestaju k’o sjećanje Luke Modrića. Nisi Hrvat ako ne uđeš u minus. Sva sreća da je Rea ponijela puno više love od mene. Izbor za shopping je u Beču puno veći nego u Zagrebu, a cijene su iste, negdje čak i jeftinije. Jedino su ugostiteljske usluge skuplje.

Prije povratka u hotel, Rea je pronašla vege dućan. Osjećala se kao Martina Dalić kad je sastavljala ekipu za Lex Agrokor.

Rea Faraout u vege shopu u Beču – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Bila je toliko uzbuđena da je levitirala u sobi. Sva sreća da je strop bio nizak pa se na vrijeme udarila i onesvijestila. 

Arcotel Donauzentrum – Rea Farout – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Drugi dan je započeo teglom Nutelle za doručak, a ako se po jutru dan poznaje, ovaj će biti dobar.

Arcotel Donauzentrum – Dragi Vođa – Lagani doručak uz Nutellu – Foto: Flash.hr

Nakon cijele tegle Nutelle, morao sam se malo baviti i sportskim aktivnostima da se riješim viška šećera. Lito ide mala…

Arcotel Donauzentrum – Dragi Vođa – kralj roštiljanja – Foto: Flash.hr

Čak je i Rea došla na svoje jer su za nju pripremili bezglutenske muffine. Očito im ona nije prvi takav gost. Punih želuca, uputili smo se u grad.

Beč – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Katedrala sv. Stjepana u Beču – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Beč – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Biti u Beču, a ne probati bečku šniclu je svetogrđe. To jelo je još za vrijeme Juge bilo statusni simbol. Obećao sam Rei da ću joj dati povrće sa svog tanjura, ali na njezinu sreću, imali su i vege meni u Glacis Beisl restoranu.

Glacis Beisl – Dragi Vođa – Foto: Flash.hr

Glacis Beisl – Bečka šnicla – Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Jedan od razloga zašto smo odabrali ovaj restoran je i taj što se nalazi u blizini muzeja Leopold koji je upravo imao izložbu Zorana Mušića, Klimta, Mosera, Gerstla i Kokoschka, a svi znamo koliki sam ja veliki fan Zorana Mušića.

Muzej Leopold – Dragi Vođa – Foto: Flash.hr

Svakako se isplati posjetiti ovaj muzej, ali od samih eksponata, nama je najzanimljiviji bio jedan djelatnik muzeja. Ušli smo u lift, a u njemu neki čistač i samo od jednom na tečnom srpsko-bosanskom izvali ”Jebem ja njima svima majkuuu! Pa šta je ovim ljudima?” Kaže Rea: ”Sva sreća da se razumijemo:)” Čistač ”Pa ja nikad ne bih platio da gledam ova govna. To je sve bolesno.” Može naš čovjek u Europu, al’ ne može Balkan iz njega.

Prizor koji nas je dočekao nakon izlaska iz muzeja:) Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nakon cijelodnevnog hodanja, vratili smo se u hotel. Tuširanje i presvlačenje. U hotelu su imali neke supercool sapune s mirisom peperminta i ruma. Zašto toga nema u Dioni?

Arcotel Donauzentrum – Foto: Flash.hr

Za zadnju večer odabrali smo odlazak u Porgy & Bess jazz and music club. 

Porgy & Bess jazz and music club – Foto: Rea Farout, Flash.hr

Mislio sam da je u Zagrebu procvjetala jazz scena, ali ovo je sasvim jedna druga dimenzija. Bivši porno klub, pretvoren u precool mjesto za svirke. Sjajan razglas, Fazioli klavir na pozornici (Rolls Royce među klavirima) i svakodnevni program s vrhunskim bendovima iz cijelog svijeta.

Porgy and Bess Jazz and music club – Izvor: P&B

Pokušao sam ubaciti neke izvođače iz Hrvatske da nastupe tamo, ali mi je vlasnik rekao da su puni do kraja godine i da možemo pregovarati za nastupe za 2019. godinu. Mi smo imali priliku slušati nastup Antonio Lizana ‘Oriente’ (ESP)

Fenomenalna svirka i odličan provod u Beču. Čak su mi dopustili da isprobam Fazioli. To mi je oduvijek bila želja. Izbacili su me kad sam počeo izvoditi hitove Ive Josipovića i Vjekoslave Huljić.

Sve u svemu, Beč je super grad za shopping i vikend izlazak, a nekim mojim frendovima i za život jer su se tamo preselili. Sve je puno Srba, Hrvata i Bosanaca tako da ćete se snaći čak i ako ne znate njemački i engleski jezik, a preživjet ćete čak i ako ste vegetarijanac, alergičan (ili kako bi Rea rekla, intolerantan) na gluten:)

Ps: Reu možete pratiti na Instagramu:

https://www.instagram.com/reafarout/

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, samozatajni ljubitelj autobusa, dopisni član magazina ”I vegetarijanci su ljudi”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob. https://www.instagram.com/dearleaderjoe/