Istraži Poilovlje i grad Garešnicu


Garešnica, smještena u srcu Hrvatske, oduvijek je bila jedno od najbolje čuvanih tajni ovog područja. Prepuno skrivenih aduta, ovo područje nudi bogatstvo vodenih površina, plodnih brežuljaka, slikovitih nizina, prostranih livada, gustih šuma, plodnih polja i beskrajnih vinograda.

Garešnica također može ponosno istaknuti značajan broj ribnjaka, a najveći među njima leže u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi. Za sve ljubitelje prirode, Garešnica je raj na zemlji.

Jedno od nezaobilaznih odredišta u Garešnici je Centar za Posjetitelje Natura 2000, smješten u preuređenoj zgradi bivšeg Društvenog doma. Ova multikulturna građevina ima fascinantnu prošlost, budući da je služila različitim svrhama, uključujući kino, noćni bar i trgovinu. Danas, u okviru projekta “Zeleni vrtovi Poilovlja,” vrijednog 22,5 milijuna kuna, Centar je postao kulturni biser ovog područja.

Posjetite li Centar, prvo će vas dočekati impresivan akvarij u kojem se brčkaju domaće i zaštićene ribe koje obitavaju na području Garešnice. Ovdje počinje vaše putovanje kroz fascinantnu prirodnu baštinu. Šetnjom kroz Zelene vrtove Poilovlja, otkrit ćete više od 60 zaštićenih ptičjih vrsta i stanište europskog dabra i vidre i ući u carstvo ptičjeg svijeta.  

Centar za Posjetitelje Natura 2000 raspolaže tematskim prostorijama namijenjenima posjetiteljima. Konferencijska sala s kapacitetom do 100 sjedećih mjesta nudi se za različite aktivnosti, uključujući predavanja, prezentacije, radionice i konferencije. Također je otvoren za individualne posjetitelje i grupe koji mogu uživati u projekciji filma o Poilovlju.

Izložbeni prostor upotpunjuju video prikazi o važnosti ekološke mreže Natura 2000 i značajnim staništima područja Poilovlja. Ovdje možete sudjelovati u aktualnim izložbama fotografija koje prikazuju biljni i životinjski svijet te koristiti interaktivne ekrane s edukativnim informacijama iz ornitologije. Multimedijalna učionica “Dabar” nudi opuštanje i učenje o raznim vrstama ptica na ovom području, ekologiji, očuvanju okoliša, i sudjelovanje u raznim kvizovima. Ovdje možete raspravljati o načinima kako čovjek može doprinijeti očuvanju ekosustava.

U laboratoriju “GNJURAC,” istražujete biljni i životinjski svijet pod mikroskopom, pretvarajući se u znanstvenike. Bez obzira jeste li pojedinačni posjetitelj, obitelj ili grupa, Centar za Posjetitelje Natura 2000 nudi različite sadržaje za samostalno istraživanje Poilovlja. Možete iznajmiti bicikle i istražiti Sjevernu Moslavinu, ili ako ste zainteresirani za promatranje ptica, postoji mogućnost iznajmljivanja dalekozora. Za ozbiljnije ornitologe, dostupan je i najam teleskopa.

Garešnica nudi dodatne atraktivne aktivnosti za posjetitelje, uključujući bicikliranje, šetnje poučnim stazama, promatranje ptica, amatersko/sportsko pecanje, jahanje u konjičkom klubu, oldtimer klub “Kurbla,” te “hotel za pčele” s 5 zvjezdica.

Foto – OPG Balja

Ovdje se 2017.godine otvorio prvi luksuzni hotel za pčele s pet zvjezdica, a originalna i jedinstvena ideja vlasnika OPG-a Balja, Tatjane i Domagoja Balja, omogućila je svim znatiželjnicima da se upuste u čarobni svijet pčelarstva.

Hotel za pčele prostire se na dvije lokacije. Recepcija, edukativna dvorana, trgovina s proizvodima izravno na kućnom pragu, te udobne sobe za goste smještene su u Garešnici. S druge strane, košnice koje se mogu iznajmiti nalaze se u prekrasnom prirodnom okruženju obližnjeg sela Kapelica. U ovom hotelu za pčele, svi zainteresirani imaju priliku iznajmiti vlastite košnice i pčele te se okušati u proizvodnji vlastitog meda. Uz to, kroz edukativne radionice, posjetitelji će dobiti dragocjeno znanje o pčelarstvu i postupku proizvodnje meda.

Grad Garešnica nije samo poznat po svojoj prirodnoj baštini, već i po svojoj bogatoj kulturnoj povijesti. Rodno mjesto poznatih osoba poput Ive Robića, Mike Vucelića i Zvonimira Ferenčića, Garešnica vas poziva da otkrijete svoje ljepote koje ga čine tako posebnim i privlačnim. Njegov zvonik barokne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije dominira vizurom grada, a glavna ulica vodi vas do mnogih društvenih i kulturnih okupljališta građana.

Garešnica, mjesto s bogatom i raznolikom poviješću, ime je dobila prema legendi iz 12. stoljeća. Tijekom tih vremena, kada su tatarske i mongolske navale prijetile, stanovnici bi na uzvisinama palili vatre kako bi upozorili na opasnost. Iz riječi “gareži” (gara) koje su označavale te vatre, proizašlo je ime Garešnica.

Bjelovarsko – bilogorski kraj je sjecište puteva i raskršće brojnih povijesnih priča. Lijepi gradovi, romantična sela, zelenilo kud oko seže, gore i doline, bregovi i mirisne livade s konjima uz toplinu i gostoljubivost domaćina, neki su od mnogobrojnih aduta ove županije, a sve to okrunjeno atraktivnim biciklističkim stazama i vinskom cestom. Posjetite ga što prije!