Idemo u Tijuanu – Meksiko


Tijuana – Meksiko – Kad smo bili u San Diegu bilo bi šteta ne posjetiti susjedni Meksiko. O Meksiku, Tijuani i prelasku ove granice smo čuli svašta. Upozoravali su nas na svašta, od kriminala do teškog prelaska granice. Što smo doživjeli, upravo suprotno.

Redovito prvi na listi najopasnijih gradova Meksika, u 2018. godini samo u ovom gradu u Meksiku je bilo više od 2500 ubojstva. Kao što možete vidjeti u videu, centar grada izgleda kao svaki drugi turistički grad. Tramvaj iz centra San Diega vozi nekih 45min direktno do granice. Ova granica je jedna od najprometnijih granica na svijetu, dnevno ovdje prođe više od 100 000 ljudi. Dalje smo nastavili pješke. Ulazak je bezbolan, još dok čuju da ste iz Hrvatske i da smo skoro bili prvaci u nogometu onda prolaziš još brže. Uglavnom, ispuniš obrazac, dobije se žig i evo te u Meksiku. Hrvati za ulazak u Meksiko ne trebaju vizu.

Od granice do centra je pješke nekih 20min, možete uzeti taxi koji košta nekih 5 dolara al mi se odlučili prošetat. Čim prođete granicu primjetite da ste stigli u potpuno drugačiji svijet. Drugačiji ljudi, mentalitet, arhitektura, cijene…ne možeš vjerovati koliko jedna linija ili zid čine razliku. Mariachi sviraju u svakom drugom kafiću pa je neka vesela atmosfera diljem glavne ulice. Hrana je duplo jeftinija, dva glavna (ogromna) jela i dvije pive u samom centru – račun oko 100kn, a kasnije smo vidjeli da smo slučajno ušli u jedan od skupljih restorana. Tako da ide još jeftinije samo treba malo proučiti, mi smo bili previše gladni. U kafiću Corona po 1$, u centru San Diega iznad 10$!! Margarite smo platili 5$ dvije. Pa vam je jasno zašto se amerikanci ovamo dolaze opijat, jer im je sve duplo ako i ne više jeftinije. I još im je plus što u Meksiku poslužuju alkohol svima starijima od 18, dok u Americi moraju imati 21g.

VIDEO: