Halong bay – čudo prirode


Prilikom putovanja kroz Vijetnam imali smo prilike posjetiti jedno od 7 čuda prirode. Vodimo vas u Halong bay – jednu od najpopularnijih i najposjećenijih atrakcija u Vijetnamu.

Halong je zaljev na obali Južno Kineskog mora poznat po mnogobrojnim otocima koji izgledaju kao mini planine koje izranjaju iz mora. Jedno je od sedam čuda prirode i pod zaštitom je UNESCO-a. Zaljev se sastoji od vapnenačkog krša i skoro 2000 otoka različitih oblika i veličina na području od 1.553 km². Cijeli ovaj krajolik nastajao je milijunima godina djelovanja klime i mora i dan danas se još uvijek mijenja.

Halong bay

Na ovom području nastanjeno je oko 1 600 stanovnika u četiri naselja. Otoci su uglavnom litice i nisu nastanjivi, područje je puno raznolikih špilja, također nenastanjivih, pa su se ljudi smjestili na vodi. Izgradili su plutajuće domove. Kuće, škola, dućani, sve je vezano jedno za drugo, život pluta na vodi. Klincima kada se ne ide u školu, jednostavno je mogu odvezati pa da otpliva zajedno za učiteljima. 🙂 Dućani su pokretni, roba se prevozi u čamcima od kuće do kuće, od broda do broda. Isto tako i tržnica ribom, što se ulovi istog trena se i prodaje, sto posto svježe.

Halong Bay

Halong u prijevodu sa vijetnamskog znači «zaljev silazećeg zmaja», uz naziv se naravno veže i legenda o zmaju. Kada su lokalci stvarali današnji Vijetnam borili su se od raznih neprijatelja. U obrani im je pomogao bog koji im je poslao obitelj zmajeva. Zmajevi su na neprijatelje pljuvali dragulje i žad koji su se pretvorili u današnje otoke. Neprijateljski brodovi slomili su se na otocima i Vijetnam je spašen. Majka zmajeva smjestila se u Halong zaljevu, a djeca u Bai Tu Long, današnjem nacionalnom parku, nešto sjevernije od zaljeva Halong.

Kako doći do Halong zaljeva?

Najlakši način da dođete do zaljeva Halong je da bukirate izlet u hotelu ili u nekoj od lokalnih agencija kojih ima mali milijun u Hanoiu. Većinom u ponudi imaju jednodnevne, dvodnevne ili trodnevne izlete, a cijene se kreću od 20 pa do 300 dolara ali i više ovisno o paketu i brodu koji ste odabrali. Ovo je naravno najjednostavniji, ali i nešto skuplji način vidjeti Halong bay.

Halong bay

Za one željne avanture i one na low budgetu preporučamo slijedeću soluciju.

Sa stanice Luong Yen u Hanoiu ujutro hvatate bus za otok Cat Ba koji se nalazi u zaljevu Halong. Busevi kreću u 5:15, 7:15, 11:15, 13:15. Kroz 2 i pol sata stižete u Haiphong gdje po vas dolazi mini bus, on će vas odvesti do trajektne luke. Lovite trajekt za otok Cat Ba, vožnja traje oko sat vremena, a na otoku vas mini bus prebacuje do grada. Sve skupa traje malo manje od pet sati.

Super stvar je da na početku kupujete jednu kartu, koja vrijedi za sve nabrojene prijevoze i nemate nikakave brige. Cijena karte je cca 10 dolara. Kada pronađete smještaj, možete iznajmiti skuter (3-5 dolara cijeli dan) i uživati u istraživanju otoka Cat Ba. Što se pak tiče istraživanja zaljeva Halong, super stvar je što ovdje nema toliko brodova i turista koji definitivno kvare ugođaj kad se kreće iz Halong Citya.

A kako je nama bilo?

Ukoliko u Vijetnam putujete za vrijeme kišne sezone imajte na umu da možda nećete uspjeti vidjeti ovaj famozni zaljev baš onog dana kada ste si vi zamislili zbog mnogobrojnih monsuna koji nedopuštaju isplovljavanje brodova, što je bio i kod nas slučaj, isplovili smo nakon dva dana čekanja dok se vrijeme nije smirilo. Al bitno da smo na kraju ipak isplovili.

Halong bay kayakingHalong bay

Brodovi nisu neki luksuz, ovisno naravno ako niste spremni platiti više. Mala sobica, zajednička prostorija za ručak i terasa za sunčanje. Uzeli smo dvodnevni izlet. Prvi dan uplovili smo među mnogobrojne otoke. U jednom od sela na vodi iznajmili smo kajake i krenuli u obilazak uz malo veslanja. Nakon povratka na brod uputili smo se na jedan od rijetkih otoka kojemu se može pristupiti. Popeli smo se na vrh litice odakle se pruža prekrasan pogled na vrhove koji strše iz vode. Kad smo se vratili na brod, na terasi nas je čekalo vino i voće, usidrili smo se i zabava je mogla početi. Jedni su se odlučili na noćno kupanje i skakanje sa vrha broda, dok su drugi odlučili učiti. Naučili smo raditi vijetnamske spring rolice, koje su must try food.

Idući dan krenuli smo prema jednoj od mnogobrojnih špilja. Neke od špilja su ogromne, osvjetlje su raznobojnim reflektorima što im daje neku mističnu notu. Ostatak dana proveli smo u plovidbi i uživanju o ovom nevjerojatnom prirodnom čudu.

Više fotografija možete pogledati u našoj fotogaleriji – Good Morning Vietnam – HANOI & HALONG BAY

Halong bay sunset