Gdje se priroda susreće s dobrom zabavom


Lijepo je ponekad otići na odmor, posebno ako ste iscrpljeni gradskim staništem. Lijepo je sjesti uz obalu rijeke a još je ljepše “sjesti” na rijeku u udobnoj skeli, odvesti se brodićem na ručak. Zato jer ovdje je ručak na skeli bogatstvo plodova prirode i sretan susret s finim vinom u organizacijirestorana Royal.

@putoholicari Ovo morate isprobati obavezno u Podravini – Ručak na skeli 😃 #podravina #hrvatska #croatia #croatiafulloflife #croatiatravel #foodporn #food ♬ Nature Love – Nature Sounds

Plus šumska tišina i mirno zrcaljenje rijeke dok veslate, može biti jako smirujuće iskustvo, poput sedativa nakon gradskog užurbanog života.

To je zato jer ste bili sretne ruke sresti se s s rijekom Dravom, jednom od najljepših europskih rijeka koja je izabrala svoj vijugavi put kroz ovo mirno područje, u kome veslajući prolazite i mađarsku granicu.

 

Postoji u Hrvatskoj zanimljiv spoj 4 općine u kojima marljivi i radišni stanovnici proizvode fina vina s pjeskovitog tla, uzgajaju krave na farmama i proizvode mlijeko te sireve, kuće u tom kraju sve su udobnije i komfornije iako i dalje njeguju pečat izvorne arhitekture a gosti mogu uživati u dugim šetnjama, vozeći se na biciklu ili vozeći se i gosteći se hranom na Dravi. Susjedi se znaju, vole i pomažu jedni drugima, a svaka prigoda ili fešta uključuje i nastupe lokalnih bendova i domaćih glazbenika, kuhanje gulaša ili graha na otvorenom, natjecanja u tom istom grahu ili gulašu, dječje radionice i mnoštvo utakmica na otvorenom.

Tu je i poznati hrvatski motocross na kojem se svake godine okupi više poklonika adrenalina. Sve to imate na manje od dva sata vožnje od Zagreba a jednom kad uđete u Dravske Peske, poželite ostati dulje od planiranog.

Proveli smo nekoliko vikenda ovdje i možemo preporučiti jako puno stvari kojima se možete okupirati na području 4 općine: Kloštar Podravski, Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete uz njihovu vilinsku okolicu.

foto: Ivan Nivan

Rokovo u Kozarevcu – najbolji tulumi dešavaju se ljeti

Tradicionalna manifestcija pod nazivom “Rokovo u Kozarevcu” odvija se ljeti u organizaciji TZP Dravski Peski, Općine Kloštar Podravski te udruga i pojedinaca iz Kozarevca. Program započne prijepodnevnim satima Svetim misama dok se popodnevni dio programa održava oko nogometnog igralištra ŠNK Bušpan.
Poslijepodne je rezervirano za natjecanje u kuhanju gulaša uz animatora a za dobru zabavu pobrinu se poznati bandovi. Natjecanje se odvija između otprilike 17 ekipa. Uz nogometnu utakmicu lokalnih klubova, osigurane brojne sadržaje za djecu i obiteljsko druženje, fešta zna potrajati do kasno u noć.

BLAGDAN SVETE MARGARETE U PRUGOVCU

U organizaciji TZ područja Dravski Peski, Općine Kloštar Podravski te udruga iz Prugovca, možete doći na njihovu proslavu blagdana sv. Margarete u Prugovcu koja se ove godine obilježavala dva dana. Od nogometnog turnira u šest ekipa koji organizira NK Prugovac, do Dergez ljetne karavane, kina na otvorenom te svete Mise, program je bio iznimno bogat.

Djeca su uživala u besplatnim napuhancima, a za brojne zanimljive dječje igre pobrine se sveprisutna i vrlo aktivna udruga SUMA koja je vrlo važan kotačić u cijeloj kino karavani. Lani je to izgledako tako da su od 9 sati navečer svi uživali u kinoprojekciji filma „Najgora noć u životu“. Vinarija Ban iz Prugovca posjetiteljima je besplatno nudila kušanje vrhunskih vina iz njihovog podruma. U toku dana održano je i natjecanje u gađanju glinenih golubova gdje uz nastup ekipe LU Vepar iz Prugovca kao domaćin, LU Srndać iz Kloštra Podravskog te LU Jelen iz Podravskih Sesveta. Nogometni turnir, natjecanje u kuhanju gulaša uz 20 ekipa uz animatore i stručni žiri te odličnu svirku lokalnih bandova, tulum je potrajao do dugo u noć.

Ivanje u Kozarevcu – načuli smo o dobrom grahu

Turistička zajednica područja Dravski Peski i općina Kloštar Podravski u suradnji s udrugama iz Kozarevca, svakog lipnja organiziraju manifestaciju pod nazivom Ivanje u Kozarevcu 2022. Manifestacija se održava u lipnju 2022 a u sklopu te manifestacije održava se grahijada na koju se prijavljuju zainteresirane ekipe. Organizator osigurava natjecateljima po 2,5 kg graha i ostale popratne opreme dok ostale namirnice kao piće, plamenik i plinske boce, ekipe osiguravaju same. Djeca uživaju u igrama koje priprema animatorica programa Dora Karas, a nakon igara uvijek se za sve sudionike pripreme medalje, hrana i sokovi.

To je samo manji dio događanja na području Dravskih Peskih. Oni željni kulture mogu posjetiti etno zbirku Josipa Cugovčana, galeriju Ivana Lacković Croate, Zavičajni muzej Kalinovac, ili predivan muzej na otvorenom “Ekološki vrt mira” kao i etno kuće obitelji Karlovčan.

Šuma, pustinja, hrana, kanui, biciklizam, kultura, dobar tanjur, sve što je nužno za dobar izlet čuvaju Peski. U ovom kraju stare  legende jedva čekaju biti ispričane a drevna magija se osjeća skrivena u šašu, bilju i šumama i tajanstvenim riječnim rukavcima. Posjetite ih ove zime i dobro došli! Ako ne znate gdje se smjestiti, ovo područje ima nekoliko sjajnih kuća za potpuni odmor. Pronađite ih na linku pod opcijom smještaj.

Fotografije: arhiva TZ Dravski Peski, Ivan Nivan, Ivan Nemet

dravskipeski.hr

facebook.com/TuristickaDravskipeski

instagram.com/visit.dravski.peski