Flydubai uskoro povezuje Dubai i Dubrovnik?


Avioradar doznaje da je u tijeku finalizacija dogovora između ZL Dubrovnik i tvrtke Flydubai.

Avioradar doznaje da je Flydubai na DBV rezervirao četiri slota tjedno i da su ozbiljni u namjeri letenja prema Dubrovniku. Karte bi trebale krenuti u prodaju kroz nekoliko tjedana kada će se znati i datum početka operacija. 

Ukoliko ta linija prema Dubaiju bude uvedena, to je velika vijest za Dubrovnik. Sa tom bi poveznicom Dubrovnik bio povezan sa jednim od najvećih čvorišta u svijetu. Putnici koji putuju iz i za Dubrovnik od sada bi prema Aziji ili Australiji putovali sa samo jednim presjedanjem. Primjerice putnici iz Sydneya za Dubrovnik od sada bi presjedali samo jednom u Dubaiju, što dosad nije bio slučaj, već se trebalo presjedati barem dva puta, jednom u nekom Azijskom čvorištu, a drugi puta u nekom od aerodroma u Europi. Prema Aziji i Australiji bi se također i skratilo vrijeme putovanja. To bi olakšalo dolazak gostima iz dalekih destinacija koji žele provesti odmor u Dubrovniku.

Flydubai je aviokompanija bazirana u Dubaiju, koja u svojoj floti posjeduje zrakoplove Boeing 737-800 i Boeing 737 MAX8. Do kraja 2017. godine Flydubai će u svojoj floti posjedovati 61 zrakoplov Boeing 737. U svojim zrakoplovima Flydubai ima zrakoplove sa jednom i sa dvije klase. U zrakoplovima sa jednom klasom (ekonomskom) kapacitet je 189 sjedala. U zrakoplovima sa dvije klase kapacitet je 174 sjedala (poslovna i ekonomska klasa). Flydubai leti na 97 destinacija u 44 zemlje. Tjedno obavljaju preko 1700 letova. Svoj prvi let kompanija je obavila 1.6.2009. na relaciji Dubai – Beirut. Od prvog leta do danas kompanija je prevezla preko 38 milijuna putnika.

Flydubai i Emirates su uspostavili codeshare suradnju. To znači da putnici mogu u primjeru iz Dubrovnika putovati Flydubaijem do Dubaija, a nastaviti putovanje do konačne destinacije sa Emiratesom. Prema planovima te dvije kompanije žele proširiti svoju mrežu na 240 destinacija u cijelom svijetu do 2020. godine.

Na Dubai Airshowu u srijedu 15.11.2017. Flydubai je naručio 225 zrakoplova Boeing 737 MAX kataloške vrijednosti 27 milijardi USD. Emirates je 12.11.2017. objavio kako naručuje 40 zrakoplova Beoing 787-10. Vrijednost narudžbe iznosi 15,1 milijardu USD. Sa tih 40 zrakoplova Emirates ima naručenih 204 Boeingovih zrakoplova.

Odluka o povezivanju Emiratesa i Flydubaija je odličan poslovni potez. Flydubai će sa svojom uskotrupnom flotom povezivati Dubai sa bližim destinacijama i onima koje imaju manju potražnju, a moguće je do njih doletjeti sa zrakoplovom Boeing 737. Tim potezom Emirates ne treba kupovati uskotrupne zrakoplove, dok Flydubai ne treba kupovati širokotrupne zrakoplove. Iako postoji mogućnost da će i Flydubai u budućnosti kupiti i širokotrupne zrakoplove. Emirates će sa svojom širokotrupnom flotom povezivati destinacije sa velikom potražnjom na svim kontinentima. Sinergijom svojih flota Flydubai i Emirates će imati zrakoplove kapaciteta od 174 do 615 sjedala.