FlyDubai se vraća u Zagreb


FlyDubai, low cost aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon niza odgoda vraća se u zagrebačku zračnu luku piše croatianaviation

Ovaj niskotarifni avioprijevoznik prometovao je prema Zagrebu i ranijih godina, u zimskom redu letenja, mijenjajući Emirates koji je između Dubaija i Zagreba prometovao u ljetnom redu letenja.

Nakon što je Emirates objavio da se potpuno povlači iz zagrebačke zračne luke, FlyDubai je u više navrata najavio ponovno uspostavljanje ove linije, no to se do danas nije dogodilo.

Nakon niza odgoda ovaj se niskotarifni avioprijevoznik vraća u zagrebačku zračnu luku. Prvi let iz Dubaija za Zagreb najavljen je za četvrtak, 23. rujna, a letovi će se od spomenutog datuma odvijati dva puta tjedno, svakog četvrtka i subote.

Kompanija trenutno planira povećati broj tjednih operacija iz odnosno prema Zagrebu od 20. prosinca ove godine, računajući na pojačanu potražnju u vrijeme blagdana. Realizacija tih letova prije svega će ovisiti o epidemiološkoj situaciji koja će značajno utjecati na potražnju i u sljedećim mjesecima, baš kao što je to slučaj od samog izbijanja globalne pandemije.

U razdoblju od 23. rujna do kraja ljetnog reda letenja (30. listopada), FlyDubai će između Zagreba i Dubaija obaviti ukupno 12 povratnih letova sa zrakoplovima tipa B737-800 (na određene datume prometovat će zrakoplov tipa B737 MAX 8).

Ukupno je do kraja listopada na ovoj liniji FlyDubaija dostupno 4.176 sjedala. Uz ponovni povratak u Zagreb nakon dulje stanke, FlyDubai pokreće redovne letove prema Ljubljani (od 24. rujna), a ta nova linija imat će jedan let tjedno (ukupno tri) više u odnosu na zagrebačku liniju.

S obzirom na to da su brojni slovenski državljani do izbijanja globalne pandemije koristili linije Qatar Airwaysa i FlyDubaija (odnosno Emiratesa) iz Zagreba za putovanja prema odredištima u Aziji i Australiji, nema sumnje da će s uvođenjem direktnog leta iz Ljubljane veći broj putnika putovati iz sebi bliže zračne luke, što će utjecati i na popunjenost zrakoplova na liniji FlyDubaija prema odnosno iz zagrebačke zračne luke.

Povratak FlyDubaija u Zagreb svakako jest pozitivna vijest, no ista ne može nadoknaditi gubitak linije Emiratesa, prestižne aviokompanije koja se trenutno ne planira vratiti u glavni grad Hrvatske.