Eurowings od iduće godine leti na sve hrvatske aerodrome


Low cost prijevoznik Eurowings do kraja godine planira prevesti više od 900 tisuća putnika u i iz Hrvatske ili 60 posto više nego lani, a iduće godine s novim letovima prema svim hrvatskim zračnim lukama očekuje više od milijun putnika, najavili su predstavnici te kompanije u Zagrebu.

“Eurowings kao dio Lufthansa grupe za iduće četiri godine ima velike planove za Hrvatsku, koja je u našoj mreži zemlja s najvećim stopama rasta. Planiramo iduće godine povećati svoj tržišni udjel u Hrvatskoj, ali i Europi, gdje smo najbrže rastuća aviokompanija i treća u ‘low cost’ segmentu”, kazao je na konferenciji za medije regionalni menadžer Eurowingsa Markus Leopold.

24 milijuna putnika prošle godine

Dodao je da je Eurowings prošle godine prevezao 24 milijuna putnika ili 26 posto više nego u godini prije, kao i da leti s 200 zrakoplova, te da iduće godine ukupan broj putnika planira povećati na 35 milijuna te zaposliti novih tri tisuće radnika.

Konferencija Eurowingsa održana je uoči današnjeg inauguracijskog leta Zagreb-Düsseldorf, što će biti cjelogodišnja linija, kao i letovi na liniji Rijeka-Köln te Pula-Düsseldorf, koje počinju s prvim danima studenoga, čime je ta kompanija među rijetkima koja ima cjelogodišnje letove prema i iz Hrvatske.

“Želimo u Hrvatskoj produljiti i turističku i sezonu avio letova, vidimo tu potencijal, a da smo na dobrom putu potvrđuje potražnja za letovima, pa tako i za današnji iz Düsseldorfa prema Zagrebu i nazad koji su dupkom puni. Očekujemo suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) u udruženom oglašavanju, za što smo se prijavili i nadamo se pozitivnom odgovoru, pogotovo što smo jedini zračni prijevoznik koji leti na sve hrvatske zračne luke, na neke i cijele godine za što bi dobrodošla potpora lokalnih partnera”, poručio je menadžer za razvoj mreže destinacija Eurowingsa Ivan Oreč.

Zagreb kao ‘city break’ destinacija

Kazao je i da za razliku od drugih niskotarifnih zračnih kompanija, Eurowings najviše radi pred i posezonu u Hrvatskoj, te je i to razlog velikog rasta ove godine, a kako iduće planiraju uvesti i cjelogodišnje letove na liniji Osijek-Stuttgart te pojačati Zagreb. Unatoč troškovima nešto višim od prosjekana Zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman, vjeruju u nastavak pozitivnih trendova.

Direktorica zagrebačke turističke zajednice Martina Bienenfeld na konferenciji je naglasila važnost suradnje s aviokompanijama.

“Zagreb je sve jača i ‘city break’ destinacija i svaki novi let je dobrodošao jer će doći i više turista. Pet linija kojima Eurowings povezuje Zagreb s Njemačkom su iznimno važne, pogotovo što su i Nijemci kao turisti najbrojniji iz Europe u Zagrebu, uz Koreanece i one iz SAD-a. Nijemci su ove godine u Zagrebu ostvarili i najveći porast dolazaka, od 14 posto, te smo otvoreni i za suradnju u sklopu udruženog oglašavanja i drugo”, istaknula je Bienenfeld.

Najviše doveze u Zagreb

Najviše putnika Eurowings i doveze u Zagreb, oko 170 tisuća ove godine, potom slijede Dubrovnik, Split, Pula, Zadar, Osijek i Rijeka, a Oreč je izdvojio i skoro gotove pregovore sa zračnom lukom Brač, na koju će sigurno letjeti iduće godine.

“Prošle godine najviše smo putnika prevezli prema Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Švicarskoj i Austriji, a u top 10 zemalja je i Hrvatska, koja je tradicionalno važno tržište i kojemu poklanjamo punu pažnju”, poručio je Oreč.