Egipat u vlastitom aranžmanu 10 dana


Nakon Jordana došao je red na Egipat. Najisplativije karte su nam bile Beograd-Kairo povratne za 350€
Tekst i fotke: Ana Aljinovic
 
Vizu smo ispunili online i koštala nas je 25€. Autom smo iz Splita išli za Beograd, a smještaj smo organizirali preko Bookinga – 3 noći Kairo, 6 Hurgada i na povratku zadnja noć Kairo jer smo imali rani avion. U polasku avion nam je kasnio 2 sata i stigli smo u Kairo u 5 ujutro. Ok, pomirili smo se s tim da nas organizirani prijevoz preko hotela s tolikim kašnjenjem neće čekati.
 
Karticu sam kupila odmah na aerodromu i sjeli smo na prvi taksi do samog centra grada. Problem je nastao odmah jer vozać nije mogao pronaći adresu hotela ali je nakon razgovora s recepcijom uspio naći hotel. Pri dolasku u hotel objasne mi da za prvu noć nema dvije sobe jer nas je četvero nego samo jednu, ali da je za ostale dane ok. Zovem prvi najbliži hotel da se prebacimo, recepcija kaže, nema nikakvog problema samo dođite, a već je 6 ujutro.
 
 
Kad smo stigli u taj drugi hotel kažu nam da ipak kod njih nema mjesta, ali će nas vozač prebaciti u njihov drugi hotel iz lanca njihovih hotela. Dođe po nas auto u koji ne stajemo s koferima i mi lagano ujutro u 6 sati još po mraku pješaćimo u pratnji dva mladića do trećeg hotela. Taj treći hotel kod nas uopće nebi imao kategoriju da se otvori, to je bio stvarno užasno.
 
Nakon natezanja s recepcijom da ne želimo uzeti dvije sobe nego samo jednu doslovno na dva sata da se presvučemo i otuširamo jer po nas dolazi vozač i vodič i idemo u obilazak.
Na jedvite jade ispregovaramo tu sobu za 40€ u kojoj se nismo niti otuširali jer je bio stvarno prljavo. Onako smo malo odmorili i gas u razgledavanje. Preko vodičke iz “Balkan zeta” smo dogovorili hotel za iduće dvije noći odmah pored Gize s pogledom na piramide.
 
 
Prvi dan smo odmah išli na krstarenjem Nilom, muzeje i piramide. Iduci dan bazar, Citadelu i razgledavanje grada. Najbolju stvar koju smo napravili je to što smo svi sjeli u Tuk-Tuk (nas četvero i vozač) i išli u istraživanje grada. 4 sata samo proveli s vozačem. Teško je riječima opisati što smo tamo sve vidjeli i doživili. Inače Kairo ima 36 miliona stanovnik, promet je kaotičan, obilaznice su s 6 do 8 traka, a izgradeno je jako puno nadvožnjaka jer su gužve nenormalne.
 
 
S Tuk-Tukom smo se probijali kroz male uličice, pješački prelazi ne postoje, ljudi hodaju između automobila, između deva,magarca…
Inače oni nas smatraju bankomatima i sve ti žele prodati i naplatiti 5 puta skuplje. Za sve se treba cijenkati do iznemoglosti. Npr. kutiju cigareta podaju za 7€, a kada lokalac kupuje onda je 1.5€
Vozač nas je odveo u kvart s skrivenom trgovinom gdje prodaju samo alkohol, cijene kako kod nas. Uglavnom tu smo dočekali Novu godinu i nakon toga,vozač je došao po nas da nas vodi u Hurghadu.
 
6 sati ugodne vožnje i eto nas u našem resortu s prekasnim okolišom, bazenom, predobrom hranom i predivnom plažom. Alkohola u potocima, zabave, smijeha,plesa, ma sve za poželit.
Otišli smo na cjelodnevni izlet u Luksor, jedno popodne proveli u Kleopatra spa u hamamu.
 
 
Jedan dan smo proveli u pustinji, to je bilo predobro. Vožnja terencima do beduinskog sela, upoznavanje s lokalcima, gledanje kako se peče kruh na kakici od deve i degustacija istog.
Nakon toga sat vremena vožnje kvadovima po pustinji i vožnja bagijima. U sklopu tog izleta imali smo i predstavu i večeru. Sve skupa predobro.
Izlete i transfere smo ugovorili preko Balkan zet Izleti Egipat.  
 
 
Ostavljam vam broj od Milice +381 60 6069 930 koja je na raspolaganju od 0-24 za sva pitanja.
Izlete i transfere preko njih smo po osobi platili oko 300€. Lokalci uglavnom pričaju engleski, jako su dragi, pričljivi i voljni pomoći. Prosječna plaća im je oko 100€, oni žive za bakšiš.
Glavno pitanje im je dali im možemo razmjenit kovanice eura. 100 egipatskih funti je otprilike 3€. Što se tiče sigurnosne situacije, ni najmanje se nismo osječali nesigurno. Rat u susjedstvu se ne spominje uopće.
Veliki pozdrav… do idućeg izvjestaja iz Indije 
 
FOTOGALERIJA: