Domagoj Sever otkriva kako snimiti fotografiju koja će se istaknuti i osvojiti nagrade


Domagoj Sever se tijekom godina profilirao u jednog od naših najpopularnijih travel fotografa, a njegovi nagrađeni radovi dio su raznih izložbi.  Domagoj je u svojoj bogatoj karijeri izlagao u Bruxellesu, Parizu, Shenzhenu, Kuala Lumpuru, Hanoiu i brojnim drugim lokacijama, na više od pedeset skupnih i pet samostalnih izložbi. Njegovu kvalitetu prepoznali su i fanovi, a na društvenim ga mrežama prati više od 120 tisuća obožavatelja iz svih dijelova svijeta.

 

Kvaliteta njegovih radova dovela ga je i u žiri lokalne verzije Huawei Next Image natječaja na kojem će se birati najimpresivnije fotografije hrvatskih korisnika Huawei pametnih telefona. Upravo je njegova fotografija tijekom 2018. godine bila izabrana među 56 najboljih radova prijavljenih na Huawei Next Image natječaj, te bila izložena u Grand Palaisu u Parizu, a na natječaj je 2018. pristiglo više od 400.000 fotografija iz 130 zemalja. Također, njegova se fotografija Zlatnog rata našla među 52 najbolje fotografije za 2018. godinu prema National Geographicu.

Na Domagojevu adresu često pristižu pitanja kako uspijeva osvojiti nagrade na natječajima na koje pristigne više od 300.000 ili 400.000 tisuća fotografija te kako odabere baš one fotografije koje uspiju pobijediti ili ući u krug najbolje ocijenjenih. On je zato za hrvatske korisnike Huaweijevih uređaja koji žele prijaviti svoje fotografije na Next Image natječaj odlučio podijeliti male tajne koje koriste vrhunski fotografi prilikom prijave radova na natječaje.

Naš poznati fotograf ističe kako kod odabira radova za bilo koji natječaj šalje jedan dio fotografija koje su mu jednostavno posebno drage i strogo zadovoljavaju kriterije i ulaze u kategorije natječaja, a drugi dio fotografija traži ciljano u arhivi, gdje odabire one za koje misli da bi žiriju mogle zapeti za oko i biti „drugačije“ i zanimljive. Prilikom prijave je važno biti svjestan da fotografija kod žirija mora izazvati u jako kratkom vremenu wow efekt, jer suci često ne mogu izdvojiti više od nekoliko sekundi po fotografiji. Taj efekt moguće je izazvati emocijom koju uspijete prenijeti u tom kratkom vremenu ili posebno zanimljivim motivom, kompozicijom, bojama, svjetlošću, sjenama…

„Još uvijek imate i dovoljno vremena da snimite fotografiju ciljano za Huawei Next Image natječaj, pokušajte primjerice u kategoriji „Lica“ fotografirati lice u nekom odrazu stakla ili vode. U kategoriji „Laku noć“ možete fotografirati predivne detalje koje uočite pri slabom osvjetljenju ili jednostavno čarobne zalaske sunca. Ako želite ispričati neku priču s više fotografija, idealna je kategorija „Pripovjedač“ gdje kroz niz od 3 do 9 snimaka možete ispričati priču kojom se izražava neki osjećaj, prikazuje proces promjene ili fotografira neka lokacija iz drugačijih perspektiva“, ističe Domagoj Sever.

Gotovo da ne postoji fotografija koja se ne bi mogla poslati u jednu od pet kategorija koje se nude na Huawei Next Image natječaju, zato pogledajte fotografije koje imate na svojim Huawei pametnim telefonima, odaberite one koje bi sucima mogle zapeti za oko i pokušajte biti kreativniji od drugih.

Svoje radove još uvijek stignete prijaviti preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija, a rok za prijavu je 31. srpnja u 23:59. Na lokalnoj verziji natječaja će, osim Domagoja Severa, radove ocjenjivati Petar Krešimir Furjan i Tomislav Može, uz podršku Huaweijevog direktora marketinga za hrvatsko i slovensko tržište, Normana Muellera. Najbolja fotografija prema njihovom izboru osvojit će pametni telefon Huawei P40, dok će pobjedničke fotografije u preostalim kategorijama osvojiti Huawei Wireless Tripod.