COUCHSURFING – besplatan smještaj ili samo surfanje na kauču


Svi bi voljeli putovati a nemaju novaca! Zašo vaš smještaj na putu ne bi bio besplatan? Jel to uopće moguće ako nikoga ne poznajte u mjestu kojeg posjećujete? Da, moguće je, zahvaljujući internetu. Pa da smanjimo pritisak na vaš novčanika predstavljamo vam CouchSurfing.

Mnogi su čuli za termin couchsurfing, ali rijetki znaju što je to, i ne, nije to surfanje na kauču niti iz kauča, zapravo i je. Odlučili ste krenuti na put, imate novaca taman za putne troškove, a što sa smještajem? Ne brinite, uz malo surfanja (iz kauča ili stolice, svejedno) možete dobiti besplatan smještaj i ne samo to.

 POVIJEST COUCHSURFINGA

Ideja o couchsurfingu pojavila se 1999. godine kada je Casey Fenton htio posjetiti Island. Poslao je preko 1500 e-mailova studentima na Islandu tražeći smještaj, pedesetak njih mu je odgovorilo te ponudilo smještaj i društvo tokom boravka na Islandu. Web stranica Couchsurfing pokrenuta je u siječnju 2003. godine u suradnji sa Danom Hoffer, Sebastienom Le Tuan i Leonardom Silveira, a u javnost je puštena u siječnju 2004. godine.

Danas, CouchSurfing nije samo web stranica, već zajednica ljubitelja putovanja. Ima preko 6 milijuna korisnika

 PRINCIP RADA

CouchSurfing radi na principu: ti si mene ugostio, sad ću ja tebe. Imate destinaciju, prijevoz, a nemate smještaj. Na web stranicama CouchSurfing potražite što se nudi u mjestu koje želite posjetiti, odaberete jedan od smještaja i kontaktirate vlasnika. I evo, imate besplatan smještaj. Ono što se od vas očekuje, da ćete uzvratiti istom mjerom. Ponuditi svoj kauč onome tko se nađe u vašem kraju.

Kako doći do besplatnog smještaja?

 1. Registracija na CouchSurfing.com
 2. Uređivanje svog profila
 3. Potražiti smještaj ili ponuditi svoj

Spomenuli smo da CouchSurfing nije samo web stranica već zajednica. Koje su vaše mogućnosti jednom kad se registrirate:

 • Surf – ako negdje putuješ možeš naći besplatan smještaj
 • Host – možeš ponuditi smještaj nekome tko dolazi u tvoj grad
 • Activities – upoznaješ ljude, iako trenutačno nemaš slobodan kauč da ga ponudiš, niti putuješ, zašto se ne bi družio sa onima koji putuju
 • Groups – internet vas je spojio, pa se družite i razmjenjujete iskustva putem raznih grupa

 PREDNOSTI

Osim što je ovo besplatan smještaj, prednosti su mnoge, ona najbitnija, upoznaješ nove ljude. Upoznati ćete ne samo domaćina, već i njegovu obitelj, prijatelje. Domaćin će vam pokazati svoju zemlju, upoznati sa običajima, nahraniti pravom domaćom hranom, voditi na mjesta koja nisu zapisana u vodičima. Steći ćete prijatelje!

 SIGURNOST

Sigurno se pitate:  A što ako je domaćin neki luđak, ubojica, lopov? I sasvim je normalno da se to zapitate, sigurnost je na prvom mjestu. Možda vas ne muče tako ekstremne situacije, ali što ako vam domačin otkaže smještaj a vi već pred vratima, što ako je neugodan, nepristojan, dosadan…  Ne brinite, svaki domaćin i svaki gost se ocjenjuje. Prije nego odaberete domaćina ili gosta proći ćete njegov profil na kojem se osim osobnih podataka nalaze i ocjene odnosno komentari ostalih couchsurfera koji su ga upoznali. Komentari su neizbrisivi, te možete vidjeti da li se domaćin/gost popravio ili pokvario.

Tri su vrste sigurnosnih mjera:

 • Reference – Couchsurferi ostavljaju komentare o članovima koje su upoznali.
 • Verifikacija – Član uplati određenu svotu novca preko kreditne kartice ili Paypala i tada dobiva kod koji unosi u svoj profil, time potvrđuje svoj identitet i lokaciju. Verifikacija nije obavezna. Ovo je glavni izvor prihoda za CouchSurfing
 • Vouchevi – Dodjeljuju ih Couchsurferi onim članovima koje su dobro upoznali i u koje imaju potpuno povjerenje. Da bi član mogao dodjeljivati voucheve, prvo netko mora njemu dodjeljiti vouch i to tri puta.

Osim ovih tri sigurnosnih mjera tu su i ambasadori. Ambasadori su članovi volonteri koji su dodjeljeni za svaki grad. Njihov zadatak je da promoviraju CouchSurfing, upoznaju nove članove sa web stranicom i pravilima, pomažu odgovarajući na pitanja, rješavajući razne porbleme.

 MISIJA I VIZIJA COUCHSURFINGA

 • Misija CouchSurfinga glasi: ”Create Inspiring Experiences.” (Kreirati inspirirujuća iskustva).
 • Vizija Couchsurfinga glasi: ”A world where everyone can explore and create meaningful connections with the people and places they encounter.” (Svijet u kojem svatko može istraživati i stvarati smislene veze sa ljudima i mjestima kojima se susreću.).

Svijet gdje su svi inspirirani da pomažu i brinu se jedni o drugima bez obzira na razlike u kulturama. Smisao CouchSurfinga nije besplatan smještaj već nego druženje i razmjena iskustava i znanja, stvaranju mreže prijatelja u različitim zemljama širom svijeta.

 COUCHSURFING U HRVATSKOJ

Iz Hrvatske na CouchSurfing registrirano je oko 10 000 članova, najviše iz slijedećih gradova: Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin, Dubrovnik, ali i ostalih gradova. Preko 50% ih je između 18 i 30 godina, imamo 17 ambasador, ali zanimljivija je činjenica da ih je više od 50% žena.

Jeste li već član SouchSurfing zajednice? Kakva su vaša iskustva?