CINQUE TERRE – BISER SJEVERNE ITALIJE


Cinque terre jedna su od turistički najpoznatijih i najposjećenijih lokacija sjeverne Italije. Smještene su u pokrajini Ligurija.

Cinque terre u svom sastavu broje kao što i sam naziv kaže pet sela i to počevši od La Spezie koja je najčešća polazišna točka za posjet ovoj atrakciji: Riomaggiore, Manarolu, Cornigliu, Vernazzu i Monterosso al mare.

Spomenuta La Spezia važna je talijanska luka, kako u trgovačkom tako i u vojnom smislu jer je u gradu sjedište  mornarice. Grad je i  industrijsko središte. Nudi i cijeli niz kulturnih sadržaja posjetiteljima poput srednjovjekovnog dvorca, katedrale iz 15. stoljeća, pomorskog muzeja… U gradu živi oko devedeset tisuća stanovnika.

Cinque terre su najmanji Nacionalni park u Italiji, osnovan 1999. godine. Svih pet sela proteže se na 3860 hektara.  I jedan su naj nenaseljenijih područja, jer u pet sela živi oko četiri tisuća stanovnika.

Svako od pet sela je jedinstveno u svojoj ljepoti, što je prepoznao i UNESCO zaštitivši ih.  Riječ je o mjestima u koje se odlazi uživati u mediteranskom ambijentu. Vrijedni su posjeta  u svakom od četiriju godišnjih doba,  jer nude različite sadržaje svojim posjetiteljima.

Isprva izolirana sela,  gradnjom željeznice u drugoj polovici devetnaestog stoljeća otvorila su  put danas brojnim posjetiteljima čiji broj na vrhuncu sezone od travnja do listopada doseže 750.000.

Počevši od sjevera najveće od pet sela je Monterosso al mare koji je podijeljeno na novi dio znan kao Fegina i stari dio do kojeg se stiže šetnicom i prolazom kroz tunel. Selo je to sa dvije najveće plaže u Cinque Terrama, onom većom u novom dijelu i manjom u starom dijelu grada. Na plaži u novom dijelu sela u sezoni moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane i u potpunosti uživati u čarima mora. Isto tako mjesto krasi i duga lungomare šetnica prepuna kafića, restorana i suvenirnica. Starim dijelom osim manje plaže dominiraju tipične kamene kućice, uske uličice prožete nizom ugostiteljskih i trgovačkih sadržaja. Tu je i gotička crkva iz 13. stoljeća od bijelo crnog mramora  posvećena svetom Ivanu, čijom fasadom dominira i velika rozeta. Zanimljivo upravo je i talijanski nobelovac Eugenio Montale (osvojio je Nobela 1975. g.) u Monterossu imao svoju kuću za odmor.

Vernazza je smještena između strmih kamenih litica, tipične mediteranske arhitekture, a glavna ulica koja vodi do obale prepuna je različitih turističkih sadržaja. Središnjim djelom sela dominira mali trgić kojeg krasi crkva svete Margerite Antihojske izgrađena između 11. i 12. stoljeća. Tu na trgiću su i tipične talijanske trattorije dupkom pune u vrijeme sezone. Ponad sela dominira Castello dei Doria iz 13. stoljeća, a njegov glavni toranj Belforte  sastavni je dio prepoznatljive vizure. Vernazzu je 2011. godine (25. listopada) zadesila  oluja koja je rezultirala nužnom evakuacijom mještana i velikom materijalnom štetom, a obnova sela je trajala mjesecima.

Corniglia je najmanja u nizu od pet sela. Smještena je na stotinjak metara visokom brežuljku i jedina nije na obali. Krase je kućice čije su fasade obojane u intenzivne boje. Do nje vodi nešto manje od četristotinjak stepenica ili mini bus sa željezničke stanice.

Manorola je najprepoznatljiviji dio Cinque Terra, jer je najčešća fotografska meta brojnih posjetitelja. Kažu da je i najstarije od pet sela. Selo je podijeljeno na dio uz more kojim dominira vidikovac koji je poznata fotografska meta na kuće na stijeni poznate po fasada obojanim u intenzivne boje. Drugi dio sela  smjestio se na brdu oko crkve svetog Lovre. Poznata je i po svojim špiljama i podvodnim stijenama, ali i po  najvećim jaslicama na svijetu. Na brdima Manarole od početka prosinca pa do kraja siječnja se postavi oko deset tisuća lampi koji osvjetljavaju jaslice.

Riomaggiore se uspinje uz grebene s pogledom na more, a do obale vodi glavna ulica Via Colombo krcata restoranima i suvenirnicama. Selo također krase tipične mediteranske kuće sa fasada u intenzivnim bojama.

Osim turistima Cinque terre u sezoni vrve i sa treking posjetiteljima s obzirom da su svih pet sela povezani i sa pješačkom stazom. Staza koja povezuje svih pet sela zove se Sentiero azzuro.

Ipak najpoznatija je ona ljubavna staza Via d`amore koja povezuje Riomaggiore i Manarolu.

Zbog učestalih nesreća koje su znale događati na pješačkim stazama koje su pohodili neopremljeni turisti u japankama, uprava nacionalnog parka uvela je kazne koje sežu od 50 eura do 2.500 eura za neodgovorno opremljeno posjetitelje.

Cinque terre iz godine u godinu s razlogom bilježe  rast broja posjetitelja,  jer su jedinstven spoj prirodnih ljepota i mediteranske arhitekture.

TIPS & TRICKS

Najčešće se u posjet Cinque terrama kreće vlakom iz La Spezie gdje se u centru za posjetitelje na glavnoj željezničkoj stanici kupi karta, koja je ujedno i karta za vlak i ulaznica u nacionalni park.  Na kartu je potrebno napisati ime i prezime i čuvati je cijelo vrijeme trajanja izleta, jer su česte kontrole, unatoč uobičajenoj gužvi. Važno je istaknuti da je  za kretanje po selima nužno pratiti raspored i smjer (Levanto i Spezia), ali i vrste  vlakova, jer ovom željezničkom rutom prolaze i drugi vlakovi.

Tekst napisala: Ivona Bačelić Grgić

P.S.  Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.