Čarobni odmor u srcu Dalmacije: Otkrijte Makarsku i skrivene dragulje njenog okruženja


Uklopljena između veličanstvenih obronaka planine Biokovo i bistrine Jadranskog mora, Makarska je više od samo sunca i mora; to je pulsirajuće srce Dalmacije koje očarava svakog tko ga posjeti. Ovaj biser Jadrana nudi spoj urbane dinamike i mirnog prirodnog okruženja, pružajući posjetiteljima savršen balans između avanture i opuštanja.

Makarska kao središte dalmatinske rivijere

Započnite svoje istraživanje s Donje Luke, plaže koja je poznata po svom šljunku i kristalno čistom moru. Osim sunčanja i plivanja, istražite franjevački samostan gdje se čuva bogata zbirka malakoloških eksponata, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Za pravi okus Dalmacije, posjetite jedan od lokalnih restorana gdje možete kušati dalmatinsku pašticadu ili svježe ulovljenu ribu na gradele.

Igrane kao idilično utočište

Nedaleko od Makarske, smjestile su se Igrane, mirno mjesto koje je savršeno za one koji žele izbjeći ljetne gužve. Ovo maleno mjesto nudi ne samo prekrasne plaže već i intimnu atmosferu lokalnih konoba. S Igrana, lako je organizirati izlete do Parka prirode Biokovo, gdje možete uživati u planinarenju ili jednostavno diviti se panoramskom pogledu na dalmatinski arhipelag.

Posjetite i Biokovski botanički vrt koji je dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine prema ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Na relativno maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste.

Interpretacijske šetnje su svakako divan način za otkrivanje kulturne, povijesne i prirodne baštine ovog kraja. Nekad pastirica, a danas mljekarica Mare iz Kotišine provest će vas kroz svoj zaselak, čarobno mjesto. Prepričat će vam zanimljive priče, neke su poučne, dirljive, a neke zabavne i zastrašujuće. Selo u podnožju Biokova, udaljeno svega dva kilometra od Makarske, probudit će u vama istraživača. Mljekarica Mare, pravim imenom Agata, tzv. storytelling radi s puno ljubavi i strasti, a što je najzanimljivije – kostimirano. Kao „mlikarica Mare“, svojom pojavom oduševljava te je za grad Makarsku najbolji mogući promotor baštine.

Ako tražite više avanture, Makarska i njena okolica nude nebrojene mogućnosti. Od paraglidinga s Biokova, što je nezaboravno iskustvo koje pruža neku novu perspektivu na ovaj predivan kraj, do biciklističkih tura koje vode kroz idilične dalmatinske krajolike. Za ljubitelje mora, preporučuje se dnevni izlet brodom do obližnjih otoka kao što je otok Brač, gdje možete uživati u uvalama i čistom moru. Uzmite brod i posjetite slikovita mjesta poput Bol-a s poznatom plažom Zlatni rat ili slikovitog Supetra. Uživajte u otočkom ugođaju, kristalno čistom moru i autentičnom mediteranskom šarmu.

Biciklom po novouređenim biciklističkim stazama

Zamislite koji užitak je vožnja bicikla s jednim od najljepših pogleda u cijeloj Dalmaciji. Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica.

Kojim god putem krenuli dio oko Makarske pružit će vam nova, nezaboravna iskustva. 

HOTEL

Hotel koji preporučujemo u blizini Makarske, točnije u malom mjestu Igrane je TUI BLUE.

Trenutno vam traje akcija (-30%) na rezervaciju smještaja u ovom hotela. Za popust je potrebno:

  1. Posjetiti web stranicu TUI BLUE.
  2. Odaberite željene datume između 19. travnja i 6. svibnja 2024.
  3. Unesite kod “SPRING30” te rezervirajte svoj boravak

TUI Blue Makarska, smješten je u šarmantnom dalmatinskom mjestu Igrane nad kojim se nadvila veličanstvena planina Biokovo, s čarobnim plažama Makarske rivijere. 

 “Hotel ima 179 moderno opremljenih soba I apratmana sa 2 restorana, 3 bara uz dva vanjska bazena. U sklopu resorta nalaze se I Spa centar I teretana koji uključuju saunu, masaže I kozmetičke tretmane.