Bratislava – jesť a piť – drugi dio


Nakon prvog dijela i dalje putujemo gastro scenom kroz glavni grad Slovačke….

Put nas je odveo malo van centra grada pored Stare tržnice u nekadašnje kino/kazalište koje je preuređeno u najveći bratislavski pub imena Bratislavská Reštaurácia , odnosno Flag Ship. Ogroman prostor za koji predlažem rezervaciju ako odlučite večerati , pošto je unatoč svojoj veličini bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Uzrok tomu vjerojatno je bilo i predbožićno vrijeme kada tvrtke organiziraju prigodne domjenke. Koliko su u početku bili prigodni, to ne mogu reći, ali kada smo oko ponoći stigli u Flag Ship alkohol je već učinio svoje. Hrpa pijanih poslovnjaka u odijelima i kravatama galami, pipa svoje tajnice, suradnice, svaki stol vodi svoju pjesmu. Doslovno. Veselo i blagdanski. Jedino mi je žao što neću vidjeti scenu u ponedjeljak na poslu kada se glave otrijezne i dođe vrijeme suočavanja s duhovima alkohola koji su izvodili svoje ples pred kolegama.

Mi smo uspjeli kulturno potjerati neke turiste i napraviti si mjesta. U jelovniku stoji kako svo točeno pivo ne dolazi iz tradicionalnih caskova, već deset hektolitarskih tankova od nehrđajućeg čelika u koje se pivo dovozi cisternama iz pivovare u takozvani the bag-in -box system. Sve bi to bilo super kada u ponudi ne bi prevladavao već spomenuti Heinekenov Zlaty Bažant. Odluka ovaj put pada na Zlaty Bažant medovy Porter. Tamne boje s dosta debelom, smeđom karboniziranom pjenom. U aromi prevladava prženi slad, kava, malo meda i tamne čokolade. Okus srednje gorčine s kremastom strukturom u kojoj se naziru tamna čokolada i kava. Dosta ugodno za jedno komercijalno pivo. Cijena je 1,80 € za 0,5. Drugo kušano pivo iz ponude je češki pilsner Dobre pifko kojeg također proizvodi Heineken Slovensko. Ništa vrijedno spomena. Cijena je 1,50 € do 18 h ,a nakon toga je 1,60 € . Za jedan tako velik pub prilično loša ponuda piva.

Nakon lošeg iskustva s komercijalnim Heinekenovim proizvodima ( osim Medovog Portera ) od večer prije, drugi dan u Bratislavi donio je puno bolji izbor craft piva. Prvi u nizu bio je Bratislavský Meštiansky Pivovar . Veoma popularan restoran / pivovara koji je tijekom cijelog dana ispunjen do posljednjeg mjesta. Proizvode dvije vrste piva: Dunkel Bratislavský Bubák 12° Tmavé i Czech Pilsner Bratislavský Ležiak 12°.

bratislava12

Bratislavsky Bubak je tamno-smeđe, gotovo crne boje s tankom bijelom pjenom. U prilično jakoj aromi osjeti se prženi slad , kava, karamela i čokolada. Srednje karbonizirano tijelo u kojemu do izražaja posebno dolazi tamna čokolada. Jako dobar Dunkel. Cijena: 1,90 € za 0,4 l.
Bratislavsky Ležiak je tamo žute boje s tankom bijelom pjenom. U aromi se osjeti slad i lagani upliv citrusa. Srednje karbonizirano tijelo gdje u okusu do izražaja dolazi voćnost i srednja gorčina. Dosta pitko. Cijena: 1,40 € za 0,3.Ovaj restoran na posebnom je glasu zbog navodno najbolje ponude rebrica u cijeloj Bratislavi gdje čete za porciju morati izdvojiti čak 16 € . Moj izbor ipak je pao na krumpirove okruglice punjene suhim mesom uz koje dolazi zelje kao prilog, neizbježni karamelizirani luk i vrhnje. Jako dobra kombinacija i veoma ukusno jelo za koje treba izdvojiti 6,70 € .

Idući u planu za posjetu bio je također restoran / craft pivovara Hostinec Richtár Jakub ,ali koji je zbog slavljenja svoje obljetnice bio zatvoren, tako da smo fino poljubili vrata i nastavili do Starosloviensky PivovarOvdje ne vlada monopol neizbježnog Heinekena, tako da proizvode vlastito pivo. Koje je, usput rečeno, jako dobro. Pressburg IPA 14º tamno bakrene boje i neintenzivne arome u kojoj se tek ponešto nazire grejp. Srednje sladak okus u početku koji se u sredini pretvara u laganu gorčinu, dok na kraju dolazi dosta dugačak,gorak i ugodan kraj. Cijena: 2,30 € za 0,5. Također nude i pivo u plastičnim bocama “za van”, odnosno Fľaškové pivo na cestu za 3,40 € po litri, dok im je nedjeljom svo pivo 1,50 €. Ako subotom naručite “ovo pivo koje je u nedjelju” nećete ga dobiti po toj cijeni. Vjerujte, probali smo. Isto tako u ponudi imaju i rakiju napravljenu od pivskog destilata, takozvanu Pivovičku čija cijena po litri doseže 76 €. Dosta je britka, malo čak i karbonizirana, ali ukusna i jako lijepo grije. Kvalitetno.

bratislava14

Kako bi se mogao pratiti ritam iskušavanja njihovog domaćeg piva potrebno je nešto i pojesti , a zašto ne probati domaći gulaš od jelena s brusnicama i knedlama od kruha? Pa zašto ne. Gulaš je bio odlično začinjen, bez velike količine masti koja pluta po površini, jako dobrih knedla od kruha koje se odlično uklapaju s umakom,mesom i brusnicama. Cijena je malo veća, 9 € po porciji,ali se definitivno isplati.

Ako se zaželite tradicionalne slovačke hrane, kao što je npr. juha od češnjaka sa sirom u kruhu ili pak  Bryndzové halušky so slaninou, onda je pravi izbor Slovak Pub. Posjeduju vlastitu organsku farmu koja ih svakodnevno opskrbljuje svježim namirnicama  Prostire se na prilično velikom prostoru, točnije podijeljen je na 11 prostorija od kojih svaka priča jedan dio slovačke povijesti. I tako u cijelom tom organsko-tradicionalnom stilu ponuda piva se svodi na  Heineken Slovensko, iako se u cjeniku hvale s  posebnim sistemom skladištenja i točenja piva. Veseli činjenica da je pivo jeftino. Pola litre za  1, 70 €.   Ponovno,ovdje je preporuka Zlaty Bažant Medovy Porter.

Nisam bio nešto raspoložen za njihovu tradicionalnu juhu u kruhu,pa je izbor pao na domaći gulaš , odnosno Kotlíkový guláš koji sadrži svinjetinu, govedinu, krumpir i feferone. “Ok, nije to nešto pretjerano velika porcija” pomislio sam kada je konobarica donijela naručeno jelo. Međutim, cijelo vrijeme sam imao osjećaj da posuda nema dna i da ga nikada neću moći pojesti. Zbog svinjetine ovdje se ipak vidi masnoća na površini, ali to ne umanjuje dobar okus. Dosta dobar omjer kvalitete hrane, količine i cijene: 4,40 € za porciju.

bratislava15bratislava13

La Cocina je smještena na samom kraju starog grada u Bratislavi i pretežito je orijentirana na vinsku ponudu, pa će vinoljupci doći na svoje. Od piva drže Pilsner Wywar 12° Svetlý Ležiak koji se proizvodi u Holíčsky Pivovar Wywar.  Izgledom tamnije, narančaste boje s debljom bijelom pjenom. U aromi se osjeti voće i slad. Dosta pitko, srednje karbonizirano i više slatkastog okusa,ali i prilično dobre cijene: 1,70 € za 0,5.

Napisao:  Foodwinebeer