Borobudur – Posjetili smo najveći budistički hram na svijetu


Nakon što smo posjetili Prambanan hram, u blizini Yogyakarte nalazi se se još jedan poznatiji hram – Borbudur. Rentali smo skuter i kao pravi Indonežani otisnuli se kroz mečavu prometa otoka Jave prema ovom hramu

40 km sjeverozapadno od Yogyakarte nalazi se hram Borobudur koji je najveći i najpoznatiji budistički hram na svijetu. Za njegovu izgradnju bila je potrebna vojska radnika, 60.000 kubičnih metara vulkanske stijene i otprilike 2.000.000 kamenih blokova. Na kvadratnoj osnovici čije su strane duge 123 m uzdiže se ukupno devet katova.

Kažu da je Borobudur izgrađen u razdoblju od nekih 75 godina u 8. i 9. stoljeću od strane kraljevstva Sailendra. Ipak, unatoč svom naporu da se izgradi i samoj veličini, hram je misteriozno napušten u 14. stoljeću te je ostao skriven u džungli sve do 1814. godine.

Video by Putoholičari:

Hram je izgrađen u stilu stepaste piramide, a na vrhu se nalaze tri kružna sloja i glavna stupa. Hodočasnici i posjetitelji slijede predviđeni put do vrha kompleksa, koji ih vodi oko spomenika nekoliko puta prije nego stignu do stupe. Na svom putu do vrha ćete vidjeti 504 statue Bude, kao i 2,672 reljefa koji su prikazivali život u (nekada) budističkoj Javi. Danas je u cijeloj Indonenziji dominatna religija Islam što je čini najmnogoljudnijom islamskom zemljom na svijetu. Samo na otoku Baliju je glavna religija hinduizam.

Borobudur je ponovo otkriven 1814. godine, a na iskopavanju i restauraciji se radilo narednih 30 godina. Borobudur je sada pod UNESCO-vom zaštitom, a iako je nekoliko stupa uništeno tokom terorističkog napada 1985. godine, on i dalje ostaje fascinantni primjer arhitekture u Indoneziji, pored toga što je i najveći budistički hram na svijetu.

Cijena ulaznice je 25 dolara. Ako posjećujete Borobudur i Prambanan hram onda kupite combo ulaznicu koja košta 50 dolara

Borobudur Fotogalerija by Putoholičari:

Koristili smo Canon EOS 6D