Bajkovit, mističan, romantičan velegrad po mjeri čovjeka – Dobrodošli u Prag


Prag nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nije niti mene kad sam ovaj grad prvi puta posjetila 2007.g.

Napisala: Melita Podhola

Nakon prvog posjeta vraćala sam se kad god bih imala priliku, povezivala se s mjestima i ljudima, željela usavršiti češki jezik. Po profesiji sam učiteljica, rođena sam u Daruvaru. S očeve strane imam češke korijene, od rođenja govorim češki jezik tako da je njegovo usavršavanje osim iz profesionalnih bilo i iz osobnih razloga.

2016g. sam preselila u Prag kad sam upisala dvosemestralni studij češkoga jezika na Karlovom sveučilištu. Odlučila sam ostati ovdje i okrenuti novu životnu stranicu jer su mi se ukazale prilike za to. Zaposlila sam se u jednoj praškoj osnovnoj školi gdje i danas radim kao učiteljica engleskoga jezika, vikendom sam radila posao u kojem sam uživala, vodila sam turiste na biciklističke ture po Pragu.

 Od početka sam se ovdje osjećala kao od kuće. Imala sam osjećaj kao da sam u najdražoj bajci iz djetinjstva, šetala sam krivudavim popločenim ulicama, otkrivala nasumično restorane, istraživala zanimljiva mjesta, ponekad se izgubila. Posebna je atmosfera noću kad se ugase neonska osvjetljenja i gotičke statue zure u vas, naročito zimi. Volim legende, sam centar grada prepun je mjesta za koja se veže jedna ili više njih. Upijala sam priče i zanimljivosti o kojima sam čitala i slušala, a koje sam prenosila turistima dok sam ih vodila na biciklističke ture. Ako ste kao ja zaljubljenik u biciklizam prilikom posjeta upoznajte grad i iz te perspektive. Prag je pun zelenila i okružen je brežuljcima s brojnim vidikovcima. Biciklom ćete se lako i brzo maknuti od turistima prenapučenog centra u mirne parkove kamo će vas odvesti lijepo uređene biciklističke trase, a ujedno ćete biti nedaleko centra.

Pogled na katedralu sv Vida i Hradčane

Čehe sam doživjela kao srdačne i dobronamjerne, i profesionalno i privatno. Vrlo druželjubive, jednostavne i otvorene. Sigurna sam da je tome pridonijelo moje znanje češkoga jezika jer su prijatelji stranci spomenuli poneko neugodno iskustvo s mrzovoljnim konobarom ili prilikom komunikacije u uredima. Oslanjali su se na engleski. Česi stariji od 45 godina slabije govore engleski jezik jer se do 89. god. zbog tadašnjeg režima ovdje učio ruski i njemački jezik. Osim znati češki prednost je biti iz Hrvatske jer našu zemlju Česi obožavaju.

Osim rada u osnovnoj školi i privatno se bavim podukom jezika. Kod mene nije postojala jezična barijera, tu sam bila u prednosti, znanje jezika otvara mnoga vrata i povezuje ljude.

Ovo me inspiriralo da osmislim jedan potpuno drugačiji program učenja češkoga jezika “Na licu mjesta” za sve vas s našeg govornog područja, a koji želite više od samog posjeta Pragu. Da upoznate Prag, progovorite češki i povežete se s ljudima, okusite grad u svakom smislu, doživite grad kakav uistinu je.

Želim vam pokazati najatraktivnija mjesta dok istovremeno učite. Zabava je garantirana jer vježbate naučeno na licu mjesta, spontano komunicirate s prolaznicima, naručujete svoju kavu na češkom jeziku u jednoj od poznatih praških kavana, komunicirate s vozačem broda ili prodavačem. Pravi je doživljaj tako aktivno sudjelovati u turi. 

Više o mojim programima učenja jezika možete doznati na:

https://www.rozmluvseanglicky.cz/

te na mom Instagram profilu – m.elita_skola

 VODIČ KROZ PRAG

Nezaobilazno mjesto prilikom posjeta Pragu je Karlov most. Prije nego kročite na most zaustavite se kod statue Karla IV. i proučite kozmograme. Ima ih 12. Svaki je specifičan i predstavlja jednu od ovih kvaliteta: istina, ljubav, vjera, pravda, volja, poniznost, svjesnost, odgovornost, sklad, znanje, mudrost i kreacija.

U sredini kruga nalazi se ploča koja prikazuje raspored pojedinačnih simbola. Stanite na bilo koji simbol, utišajte svoj dijalog i crpite energiju.

Ako se ovdje nađete na prvi dan ljeta na najpopularnijem ste mjestu za promatranje zalaska sunca. Gledajte u smijeru Hradčana. Prema legendi Karlo IV. je hram sv. Vida dao projektirati tako precizno da na najduži dan u godini sunce prilikom zalaska osvijetli sve tornjeve katedrale sv. Vida i zađe nad grobnice svetaca. Idealna je prilika za plovidbu brodom po Vltavi. Naučit ćete kupiti ulaznice na brod, naučiti pojmove kojima ćete imenovati svoje okruženje, s broda se orijentirati i prepoznati dijelove grada uz korištenje mape.

Gradnja Karlovog mosta također je pomno planirana. Sam kralj je položio kamen temeljac. Prema legendi, odredio je numerički izračun astrologa koji je u zapisu izražavao niz brojeva 1-3-5-7-9-7-5-3-1
1357.godine,
9.7.
u 5 sati i 31 minutu.
Jedno od četiriju mjesta gdje se prema legendama ostvaruju želje se također nalazi na Karlovom mostu. Turisti dodiruju za sreću kip Ivana Nepomuka na kojem su reljefi s prizorima iz svečeva života. No želja se želi na drugom mjestu, vidjet ćete rešetku koja se uzdiže na mjestu odakle je mučeni Nepomuk bačen u Vltavu.
Prema legendi, kada je tijelo potonulo, na površini Vltave pojavilo se pet zvijezda.
Kako zaželjeti želju na Karlovom mostu? Svaki prst lijeve ruke mora dotaknuti zvijezdu na brončanom križu koji je postavljen u kamenu ogradu. Desna ruka treba dodirivati ležećeg Nepomuka na rešetki. Desna noga mora dodirivati ​​malu mjedenu geodetsku točku koja se nalazi na kolniku. Svoju želju morate držati u tajnosti i namjera mora biti dobra.
Tada će vam se ostvariti.

zid Johna Lennona

Spustite se stubama s mosta na otok Kampu. Prepuna je restorana ali i mjesto gdje možete odmoriti i opustiti se. Ovdje ćemo lako pronaći miran kutak za učenje novih riječi na češkom jeziku, a mnogo je prilika za spontanu konverzaciju s prolaznicima i vježbanje naučenog. Češki i hrvatski jezik imaju sličnosti i uz moje upute ćete se snaći u izvršenju zadataka. Zabavno je, spontano i prolaznici pozitivno reagiraju, pomoći će vam, a nema boljeg od učenja od izvornih govornika.

U blizini je zid Johna Lennona, zanimljivost iz doba komunizma 80. ih godina. Na ovom su zidu studenti počeli pisati njegove stihove i tako izražavali nezadovoljstvo.

Danas je to zid koji predstavlja ljubav, toleranciju i mir, njegov izgled konstantno se mijenja, a svima je dopušteno po njemu slikati i pisati. Eto prilike da ostavite svoj trag, na licu mjesta imate mogućnost pisati i izraziti se na češkom jeziku.

Što je novo u gradu?

Lilith, remek djelo umjetnika Davida Černyja. Poznat je po bebama koje pužu po Kampi i TV tornju u dijelu grada po imenu Žižkov. “Šaka u oko”, mnogi su rekli za taj toranj koji je proglašen drugom najružnijom građevinom na svijetu 2009. g. Najviši je u Češkoj. Po njemu pužu crne bebe, a iz blizine ih možete vidjeti upravo na Kampi.

Lilith ćete vidjeti u praškoj četvrti Karlín i oduševit će vas. Visoka je 24 metra i teška 35 tona. Simbolično drži cijelu zgradu u svojim rukama.
Nakon ponoći okreće glavu za 180°. Ovo je genijalno djelo instalirano je lani u rujnu. Do Karlína dolazimo tramvajem tako da se ovoga puta učenje tematski usmjerava na komunikaciju u javnom prijevozu, a uz promatranje Lilith naučit ću vas opisne pridjeve i kako da udijelite kompliment na češkom jeziku.

Starogradski trg je centar zbivanja, a vidjeti otkucaje astronomskog sata cilj je svakog posjetitelja. Tu ćete komunicirajući na češkom kupiti svoju ulaznicu i popeti se na toranj Starogradske vjećnice s najljepšim pogledom na Starogradski trg.

Pogled na Starogradski trg s tornja Starogradske vijecnice

Doživljaj je vidjeti trg iz ptičje perspektive, orijentirati se i naučiti imenovati građevine i pojave iz prirode.

U tornju možete vidjeti i apostole koji se na svaki puni sat pojavljuju s vanjske strane sata. To je sat koji jedini na svijetu mjeri osim vremena mjesečeve mijene, horoskop i još mnogo toga.
Pored sata sa lijeve strane su narcis koji se divi svom odrazu u ogledalu i trgovac sa vrećom blaga. Turčin koji podsjeća na tursku invaziju i smrt koja drzi pješčanik i podsjeća na prolaznost vremena. Legenda kaže da su tvorcu sata iskopali oči nakon što ga je izradio kako nigdje ne bi mogao napraviti slično djelo. Kad vidite Orloj, astronomski sat, naučit ćete pojmove vezane za točno vrijeme, godišnja doba… U daljnjem razgledu ćete vježbati komunikaciju u razgovoru s prolaznicima.  

Gradska vijecnica i Orloj na Starogradskom trgu u Pragu

Šetnja uz rijeku Vltavu u smijeru juga dovest će vas do dijela grada po imenu Vyšehrad. Najstariji dio grada s kojeg je prema legendi kneginja Libuše izrekla proročanstvo: “Vidim veliki grad čija će slava dotaći zvijezde!”
Navodno se njen duh još uvijek pojavljuje na zidovima u obliku bijele dame.
Ona s velikim crnim psom čuva svoje blago skriveno u stijeni Vyšehrad. Oboje se ponekad odmaraju gledajući Prag sa stijene kako bi vidjeli kako je grad danas.

Pored katedrale sv. Petra i Pavla je Vyšehradsko groblje na kojem su pokopane slavne povijesne ličnosti, a iza nje su vražji stupovi o kojima postoji legenda.

I park u kojem se nalaze stupovi je mistično mjesto.
Prema legendi, vrag je donio ovaj stup iz Rima u okladi za dušu nekog nesretnog čovjeka. Sveti Petar je naredio vragu da, ako doista želi uzeti dušu nesretnog čovjeka mora donijeti stup iz crkve u Rimu na Vyšehrad prije nego što svećenik završi služenje svete mise u Vyšehradskoj crkvi.
Vrag je velikom brzinom doletio u Rim, skinuo stup s prve crkve i paklenom brzinom odletio ravno natrag u Vyšehrad.
Ali je zakasnio i izgubio okladu.
Svećenik je upravo završio svetu misu.
U ljutnji je vrag bacio stup na krov crkve, probio njime krov i svod, a stup je ostao ležati blizu crkve do danas.

S Vyšehrada puca prediva pogled na Vltavu i grad. Mirno mjesto za odmor ili vježbanje i ponavljanje konverzacije na češkom jeziku.

I prilika za planiranje sljedećeg posjeta Pragu. Još je toliko mjesta na kojima možete učiti i uživati.

Do sljedećeg puta…

Melita