Avio kompanije preusmjeravaju letove zbog straha od napada na Siriju


Neke svjetske zrakoplovne kompanije preusmjerile su u srijedu svoje letove pošto je europska agencija za kontrolu zračnog prometa upozorila da bi zrakoplovi koji lete preko istočnog Mediterana trebali biti na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju 

Eurocontrol je u utorak upozorio na mogućnost raketnih napada na Siriju u idućih 72 sata te na moguće poremećaje u radijskoj komunikaciji. Američki predsjednik Donald Trump i zapadni saveznici razmatraju moguću vojnu akciju kao odgovor sirijskom režimu za navodni kemijski napad u Dumi u subotu.

Glasnogovornica Air Francea kazala je da je kompanija promijenila rute nekih letova nakon tog upozorenja, uključujući prema Bejrutu i Tel Avivu, a to je za letove iz Tel Aviva najavio i niskobudžetni prijevoznik easyJet.

Glasnogovornik Lufthanse rekao je da su primili upozorenje na znanje i da tijesno kontaktiraju s vlastima. Dodao je da njihovi zrakoplovi već neko vrijeme izbjegavaju zračni prostor na istočnom Mediteranu.

Ryanair, British Airways, Etihad Airways i Royal Jordanian objavili su da lete normalno, ali i da pozorno prate situaciju. Emirates je također objavio da pozorno prati situaciju i da će se prilagoditi bude li potrebno. EgyptAir za sada ne planira nikakve promjene ruta. Izraelski prijevoznik El Al nije imao komentara.

Izvor: Vijesti.rtl.hr