Andrea Petković: Vrijeme je za novi… kontinent


Prošetali smo s Andreom kroz Indoneziju, popeli se na vulkan, vidjeli slapove. Došlo je vrijeme da se promijeni kontinent. Andrea je otišla u Australiju i za početak kroz njezinu priču putujemo u Melbourne.

Andrea Petković

Ne, više mi nije bilo dovoljno samo promijeniti zemlju. Ovoga puta trebalo je promijeniti kontinent. Dosta je bilo Azije, vrijeme je za Australiju!

Prva stanica MELBOURNE!

Andrea Petković

Ovaj grad na jugu Australije je ujedno i drugi grad ove zemlje te je bio pravo malo osvježenje. I to doslovnom smislu riječi jer me unatoč ljetu dočekalo samo 15 stupnjeva. Nakon 4 mjeseca i konstantnih azijskih 30-35 stupnjeva i dana sa 100% vlagom, ovih australiskih 15 je bila prava pravcata hladnoća. I inače je Melbourne poznat po izuzetno čudnjikavom vremenu. Samo pet dana prije nego sam došla, grad je bio zahvatio val vrućine i temperature iznad 40 stupnjeva, a evo kad sam došla temperatura se doslovno preko noći spustila na 15. I ne, ne radi se ovdje o nekom globalnom zatopljenje ili klimatskim promjenama, to je jednostavno Melbourne. Grad poznat po čudnjikavom vremenu i velikim oscilacijama u temperaturi.

Melbourne – pravo malo iznenađenje    

Andrea PetkovićMoram priznati da mi se Melbourne slučajno našao na karti. Jednostavno mi se činilo malo previše biti u Sydneyu punih deset dana pa sam išla logikom kad sam već tamo da još nešto vidim. I moram priznati da mi je uistinu žao što nisam ostala duže. jer radi se o jednom od onih gradova koje se odlučite onako usput posjetiti, ali ispadnu totalno zanimljivi i na kraju vam je žao što niste duže ostali… E, to je za mene bio Melbourne.

Općenito Melbourne je izuzetno životopisan grad. Na glavnom gradskom trgu uvijek svira neka glazba, na svakom uglu se nalazi neki ulični zabavljač, gdje god se okrenete, oko vas će se nalaziti mnoštvo različitih nacionalnosti koji jednostavno uživaju u svojem svakom slobodnom trenutku. Kafići, restorani, i parkovi krcati su ljudima. Stalno se negdje nešto događa i ne ostaje vam ništa drugo nego upijati sve što se događa oko vas i uživati baš kao što to čine Australci. 

Jesam li u Rimu ili u Melbourneu?

Melbourne je grad u kojem su brojne kulture ostavile svoj trag. Koračajući kroz životopisnu kinesku četvrt, malu Italiju, mali Saigon ili grčku četvrt, imat ćete osjećaj kao da se nalazite u Kini, Italiji, Vijetnamu ili Grčkoj. I upravo je to ono što ovom gradu daje živost i čini ga izuzetno posebnim.

Andrea PetkovićAndrea PetkovićAndrea Petković

Zelenilo, zelenilo i opet zelenilo

Jedna od stvari koje su mi se izuzetno svidjele u ovom gradu jest obilje zelenih površina. Gdje god da se okrenete, nalazi se neki park. Gradom dominira i šetnica uz rijeku. Općenito mi se čini da su Australci jako okrenuti zdravom načinu življenja. Svi trče, bicikliraju, hodaju… Bio je to pravi mali raj za mene, maratonca. Posebice jer doslovno za vrijeme svog boravka u Aziji, zbog izuzetno visoke vlage u zraku, jednostavno nisam mogla trčati vani. Napokon su trake u teretani bile iza mene, a svjež zrak, zelenilo, ljudi oko mene. Tko bi rekao da će se veseliti psu koji me naganjao dok sam trčala.

Andrea Petković

Jedinstveni tramvaj

Kao pravu pravcatu zagrepcanku, tramvaji me ne mogu impresionirati. Odrasla sam uz njih i nikad mi nije bilo najjasnije zašto mi netko naglašava veselo i ponosno kako u gradu ima tramvaj. No ni tramvaj u Melbourneu nije nešto dosadno i uobičajeno. Naravno, postoje uobičajene tramvajske linije, no gradom se možete provozati i starim tramvajem. Radi se o turističkoj linij koja će vas besplatno provozati kroz grad i uputiti na neke od znamenitosti u ovom gradu. Pravi mali doživljaj koji me odmah podsjetio na moj dragi San Francisco (ali bez uzbrdica).  Tramvaj je uistinu raskliman, sa tvrdim drvenim sjedalima i stalnim propuhom, i zahvaljujući tome dobivate pravi doživljaj kako je to bilo početkom prošlog stoljeća.

12 australskih apostola    

I okolica Melbournea svakako ima šta za ponuditi. U blizini grada nalazi se veličanstvena i poznata australska autocesta Great Ocean Road i koja je duga punih 285 kilmetara. Građena je od 1919. do 1931. godine u čast svim australskim vojnicima koji su poginuli u prvom svjetskom ratu. Cesta je ručno građena i prolazi kroz kišne šume, te pokraj prekrasnih pješčanih plaža od kojih su mnoge pravi mali raj za surfere.

Andrea PetkovićAndrea PetkovićAndrea Petković

Autocesta Great Ocean Road je jedno od popularnih turističkih odredišta u Australiji jer prolazi i kroz nekoliko nacionalnih parkova od kojih je daleko najpoznatiji onaj gdje se nalaze čuvenih 12 apostola, odnosno formacije stijena koje izvoru iz mora i koje su nekada bile bio obalnih stijena no uslijed erozija, danas stoje samostalno na dnu oceana. Pogled koji puca sa vidikovca na stijene je i više nego veličanstven i ostavlja bez riječi. Svi, uključujući i mene, zašute kad dođu na vrh vidikovca i magnetizirano gledaju u stijene kao da ne mogu vjerovati što vide vlastitim očima… Čudo prirode u pravom smislu riječi.

Nakon nažalost samo četiri dana, bilo je vrijeme za novu destinaciju – Gold Coast!

 Andrea Petković

Andrea Petković