Andrea Petković: Sydney


Nakon izležavanja na australskim plažama Andrea je svoj put privela kraju. Posljednja destinacija bila joj je grad koji je oduvijek željela posjetiti – Sydney.

Andrea Petković

I nakon nekoliko mjeseci lutanja po Aziji i Pacifiku došao je i taj dan. Posjet posljednjoj destinaciji.  Bio je to pravi, mali šećer za kraj. Napokon sam se nalazila u gradu koji sam ODUVIJEK željela posjetiti – napokon sam došla u Sydney!

Andrea PetkovićSydney je bio jedan od onih gradova koje sam uvijek htjela posjetiti, ali nikada nisam mislila da ću ga vidjeti jednostavno iz razloga jer je predaleko i zato kada sam počela planirati ovo putovanje, znala sam da je ovo idealna prilika za otići do Australije. Iz Indonezije do istočne obale Australije je svega 8 sati avionom, a uz blaženu Air Asiu taj put je poprilično povoljan.

Odmah po dolasku u grad znala sam da će mi se Sydney odmah svidjeti i bila sam u pravu. Bio je to grad u kojem sam se odmah osjećala ugodno i kao da sam u njemu već bila. I ne kažu bez veze da je Sydney jedan od najljepših gradova na svijetu u kojem se na savršen način isprepliću staro i novo.

Sydney Opera House i Sydney Harbour Bridge    

Glavne turističke atrakcije su Sydney Opera House i Sydney Harbour Bridge.  I moram priznati da kad ih ugledate uživo, izgledaju još spektakularnije nego na slikama, iako moram priznati da sam očekivala da će operna kuća biti nešto veća. Ali most je zato premašio sva moja očekivanja, bilo da sam se nalazila na njemu, ispod njega, ili gledala ga iz daljine ili sa broda… Bio je jednostavno veličanstven.

Andrea Petković

The Rocks

Dio grada koji me se nekako najviše dojmio bio je The Rocks. Nalazi se odmah pokraj Harbour Bridge-a i nastariji je kvart u Sydneyu. Kvart obliluje slatkim restoranima i kaficima u kojima je atmosfera izuzetno opuštajuća. Pokraj The Rocks se nalazi i vidikovac sa kojega puca prekrasan pogled na operu.

Andrea PetkovićAndrea PetkovićAndrea Petković

Darling Harbour 

Još jedan dio grada koji možda sam po sebi nije pretjerano lijep, ali je definitivno interesantan je Darling Harbour. Nalazi se u zapadnom dijelu grada, te je posvećen isključivo zabavi i turizmu. Pravi mali raj za sve turiste, a posebice mlade ljude željne zabave. I za koji god se klub ili bar ovdje odlučili, jednostavno ne možete promašiti. Zabava je zagarantirana, ako naravno imate jako puno novaca. Ali Sydney sam po sebi spade u onu skupinu najskupljih gradova na svijetu, pa iskreno rečeno gdje god otišli, budite spremni da ćete potrošiti jako puno novaca.

Andrea PetkovićMene se u Darling Harbouru posebno dojmila Sydney riblja tržnica. Nešto poput zagrebačkog dolca 🙂 samo puno, puno  veće i naravno egzotičnije. Na tržnici možete čak pohađati kratku školu kuhanja. A ako ste ljubitelj ribe i ribljih specijaliteta, ručak na ovoj tržnici je “must.” Čak i nije bio nešto pretjerano skup…

Andrea Petković

Kings Cross

Moram priznati da me ovaj kvart poprilično podsjetio na London. Pun je šik barova i brojnih neonskih reklama. Poznat je po brojnim popularnim noćnim klubovima, al i bordelima (kvart poznat kao kvart crvenih svjetiljki). Ako se ikad nađete u Sydneyu, obavezno posjetitie Soho bar koji se nalazi u ovoj četvrti i u koji još od 1980tih svraćaju brojne poznate ličnosti. Ima čak i legenda koja kaže da su se Kylie Minogue i Michael Hutchins upravo sreli u ovom baru. 🙂

Plaže i morski psi

Otići u Sydney, a ne posjetiti čuvenu Bondi plažu je kao otići u Rim, a ne posjetiti Vatikan. Ona se nalazi nekih 7 kilometara od centra Sydneya i lako je dostupna iz grada lokalnim vlakom i busom. Bondi plaža je čuvena po tri stvari: surferima, izuzetno jakim strujama i morskim psima.  I dok svi mi uživamo u pogledima na zgodne surfere, moram priznati da činjenica da je ova plaža poznata po napadima morskih pasa nije bila nimalo ugodna bez obzira što su me lokalci razuvjeravali da se oni dogadjaju izuzetno rijetki i da je Bondi okružen podvodnom čeličnom mrežom. Nije mi bilo jedino jasno kako se ipak događaju ako se oko plaže nalazi čelična mreža. No, ipak ušla sam u ocean jer ipak plaža je bila krcata ljudima i  svi su se kupali. Nekako sam se tješila mišlju da od sve te mase, pa neće valjda taj pas prvo mene napasti. 🙂 Kao što vidite još uvijek sam živ, zdrava i svi prsti su mi na broju. Očito taj dan psići nisu bili pretjerano gladni.

Andrea PetkovićAndrea PetkovićAndrea Petković

Pored Bondi plaže, treba još posjetiti i Manly plažu. Mene je prvenstveno put do Manly-a impresionirao, a plaža ko plaža. Ponovno pijesak i masa ljudi. Do Manlyja se najjednostavnije dolazi trajektom is Sydney luke. Vožnja traje nekih pola sata i dok se vozite uživate u prekrasnom pogledu na operu, most, Sydney skyline…

I eto kao što svemu dođe kraj, tako se i ovo moje putovanje po Aziji i Pacifiku završilo i to na način kakav sam samo mogla poželjeti, u jednom od najljepših gradova na svijetu. Sada je vrijeme za povratak kući i planiranje neke slijedeće destinacije…

Andrea Petković

Andrea Petković