Ana i Ivan: Naše putovanje u Kambodžu


Ana nas tekstom vodi u Kraljevinu Kambodžu, a da bi nam što više približila tu azijsku zemlju pomogao joj je Ivan s prekrasnim fotografijama. 

Tekst: Ana Matušić
Fotografije: Ivan Vuković Vuka 
 

Poslije veličanstvenih mozaika otočja Kariba, romantične Afrike, tajanstvene i očaravajuće Kapadokije, došlo je vrijeme za otkrivanje Tajlanda, Kambodže i Vijetnama. No danas Vam neću pisati o svim prekrasnim destinacijama, osim o jednoj. Kraljevini Kambodži. Destinaciji koja je obojana najširim spektrom boja, zamamnih mirisa, istodobno beskrajno mistična pod vodstvom Hrvatskog kluba putnika i vodiča Ivana Vukovića Vuke.

Kambodža je smještena u središtu Indokine. Njezin najveći hram je veličanstveni Angkor Wat, hram svih hramova koji je nekoć predstavljao središte Kmerskog carstva, najmoćnijeg u ovom dijelu Azije. Kambodža je danas skromna država s užurbanim glavnim gradom Phnom Penhom, francuskog šarma, dugim plažama na jugu i optimističnim lokalcima.

Iz Bangkoka smo letjeli Air Asia, najvećom zrakoplovnom low cost kompaniji u Aziji. Veličina Bangkoka zahtjeva dva aerodroma, a aerodrom koji pokriva većinu mjesta u Aziji zove se Don Mueang. Jedina prednost letenja između azijskih destinacija je što ne ovisite o ludim vozačima i konstantnom trubljenju po prometnicama, jer nakon nekog vremena počne izazivati glavobolju, a vi postanete tako opušteni pred šah mat situacijama kao i vaš vozač autobusa.

Prije sljetanja u Siem Reap, u avionu će vam podijeliti imigracijski formular, te je pametno imati uz sebe e-vizu (koja se ishodi na web stranici: https://www.evisa.gov.kh/ te košta 36,00 USD), kao i putovnicu, i popis svih adresa gdje ćete ostvariti noćenja za vrijeme vašeg boravka u kraljevini. Sam prolazak kroz imigraciju je jednostavan, a novouređeni aerodrom će vas oduševiti.

U Kambodži nećete osjetiti veliku razinu buke jer glavno prijevozno sredstvo je rikša, a naravno i sveprisutni tuk-tukovi. Čak i hotelski smještaj sa puno zvjezdica je neusporediv sa europskim standardom, ali odiše francuskim kolonijalizmom i fantastičnom kambodžanskom ljubaznošću.

Sigurna sam da ste nakon leta gladni, a pošto je taj grad oko hramova male površine, svugdje stignete vrlo brzo. Prva od stvari na listi osim hramova za posjetiti je poznati Pub Street koji će vas oduševiti. Izgleda kao ulice New Orleansa, jednostavne, pune energije i sa šarmom. Najbitnija stvar je happy hour gdje za 0,50 USD dobijete pola litre piva, a za jelo birajte kambodžanski bbq koji se sastoji od neke vrste otvorenog grilla gdje na živoj vatri sami sebi pripremate razne vrste mesa i povrća. Za desert vam toplo preporučam masažu stopala, gdje će vas razmaziti toliko da za 4,00 USD pola sata i 6,00 USD ura vremena ćete se nastaviti vraćati. Nadam se da niste škakljivi.

Pub Street je ujedno i raznovrsna ne samo po pitanju restorana i barova, već i po noćnom marketu gdje možete kupiti raznovrsne suvenire, pletene torbe za jako malo novaca. Cjenkanje u njihovoj kulturi je uobičajeno, a i poželjno, pa ćete na kraju sve plaćati manje od 10,00 USD. Svaku cijenu dijelite sa 10 za početak cjenkanja. Ujedno, iskristite ljeto i uživajte u fantastičnom sladoledu pripremljenom na hladnim pločama na štandu. Ako ste dovoljno hrabri, iako ja nisam, možete probati tarantule, zmije, škorpione, itd. Za povratak u hotel se ne brinite, jer ćete vidjeti brojne tuk tukove na svakom koraku. Cijena prijevoza je uglavnom svega par dolara, no nemojte zaboraviti svima ostaviti napojnicu jer prosječna mjesečna plaća u Kambodži je svega 100tinjak dolara (cca 750,00 kn), i uvijek se sjetite kod pregovaranja za cijenu (pogotovo ako se cjenkate za razliku od 1,00 USD, da se cjenkate za 6,50 kuna).

Kako izbjeći gužvu u hramovima?

Ako čitate neke blogove, raznorazne preporuke za putovanja svi će vam preporučiti da u Angkor Watu i obližnje hramove dođete u zoru, ali vjerujte mi naspavajte se, doručkujte i onda krenite u poželjno organizirano istraživanje sa licenciranim turističkim vodičem. Većina gužve će već proći jer je većina ljudi koji su naumili posjetiti hram već otišli. Kartu za hram morate čuvati cijelo vrijeme, jer pri svakom ulazu vas pitaju da im je date na uvid, pošto na glavnom ulazu su vas uslikali pri izdavanju iste, pa ćete kao suvenir na kraju imati kartu sa svojom slikom. Sa sobom obavezno ponesite bocu vode, i čuvajte se majmuna koji su vješti u otimanju stvari. U kompleksima Angkor Wata i Angkor Thoma ćete ostati raspamećeni što je ljudska ruka mogla napraviti prije skoro 1000 godina i zašto je cijeli taj kompleks pod zaštitom UNESCO-a od 1992. g. Kambodža je zemlja izuzetno bogate povijesti od vremena Kmera do francuskog kolonijalizma te krvave nedavne prošlosti po kojoj ako želite slušati, nadam se da imate dobar želudac.

Nakon otkrivanja davne prošlosti, kmerskog carstva i osobite arhitekture iz Siem Reapa zaputili smo se u glavni grad Kambodže, Phnom Penh koji je udaljen nekih 200tinjak kilometara što je u prijevodu oko nekih 5 sati vožnje. Iznenadit ćete se kako su im autobusi komforni i klimatizirani, te čak imaju svoju stjuardesu koja vam daje vodu i uglavnom kekse. Između gradova autobusi rade par zaustavljanja zbog korištenja kratkih pauza za jelo. U autobus ponesite duge rukave jer dok je njima vruće, vi ćete se osjećati kao u hladnjači.

Pošto se Kambodža rapidno razvija u zadnjih desetak godina, iako je većinom ruralna zemlja, karte za sve aktivnosti i prijevoze se mogu kupiti online i sigurno je tako da ne morate gubiti vrijeme hodajući po turističkim agencijama i autobusnim stanicama.

Pri dolasku u Phnom Penh i nakon check-ina u hotel, otišli smo na fakultativni obilazak grada sa vodičem, te smo započeli sa hramom Wat Phnom. Originalni hram datira iz 1372. godine i dala ga je sagraditi bogata gospođa imena Penh koja je našla kolekciju statua Buda na obali rijeke te ih je odlučila smjesti na brežuljku koji se zove Phnom. Odakle potiče i ime grada. Wat Phnom, nazvan i planinski hram, budistički je hram i najviši vjerski hram u gradu. Poslije toga smo posjetili Kraljevsku palaču sa srebrnom pagodom i prošetali centrom grada uz rijeku Mekong, a centar grada nas podsjeća na siromašniju verziju Red Light distrikta u Amsterdamu

Na vođenoj turi posjetili smo i muzej genocida S21 logor gdje smo slušali o strahotama iz građanskog rata crvenim kmerima i vladavini Pol Pota. Ovo je bilo jedno teže iskustvo, pošto smo upoznali jednog od sedam preživjelih iz tog logora. Divno je što je gospodin Bou Meng sažeo to iskustvo u knjizi koju smo na kraju i kupili.

Sljedeći dan rijeka Mekong nas je odvela na sljedeću destinaciju. Mjesto gdje se i ona ulijeva u more. Dobro jutro Vijetnam.

KADA PUTOVATI Najidealnije vrijeme za putovanje u jugoistočnu Aziju odnosno u Kambodžu je u periodu između studenog i travnja kada je vjerojatnost oborina najmanja.

KAMBODŽA

Službeno ime: Kraljevina Kambodža
Glavni grad: Phnom Penh
Jezik: kmerski
Novčana jedinica: kambodžanski riel (KHR), američki dolar (USD) je paralelno platežno sredstvo tako da možete plaćati u USD
Cijepljenje: nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr
Viza: potrebna i putovnica mora vrijediti 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Viza za Kambodžu se izdaje online https://www.evisa.gov.kh/ i cijena je 36USD. 

Klima: općenito se može opisati kao tropska sa sezonskim monsunima. Postoje dva različita godišnja doba, kišno i suho. Temperature tijekom kišne sezone, između lipnja i listopada, te suhu sezonu od studenog do veljače.
Odjeća i obuća: zbog tople i vlažne klime najidealnija je lagana pamučna odjeća i lagana obuća. Pri posjećivanju hramova ili svetih mjesta potrebno je pristojno se obući. Nije dozvoljen ulazak u majicama bez rukava, kao ni u kratkim hlačama ili suknjama.
Hrana: kambodžansku kuhinju krasi reputacija jedne od najstarijih i najzdravijih na svijetu. Glavni prilog su riža i rezanci raznolikih vrsta i oblika. Od mesa se jedu piletina, pačetina, svinjetina i teletina.

Savjet: ne dirajte ljude po glavi jer se smatra svetim dijelom tijela pa to smatraju uvredom

Pošto je Kambodža bogata hramovima puno puta ćete unutar hrama morati hodati bosi, ili u čarapama pa vam savjetujem da bolje ponesete dodatne čarape zbog higijenskih uvjeta.

Nemojte ići na izlete koji nude jahanje slonova i druženje sa njima jer slonovi su divlje životinje i da ih se pripitomi mora ih se mučiti.

Također na nekim turističkim mjestima ćete biti okruženi prosjacima i djecom koja prose pošto je to jedan uhodani posao nemojte im davati novac i ne navlačite pažnju na sebe 

Američki dolar je sredstvo plaćanja, pokušajte imati novčanice ne starije od 2009. Godine, neoštećene i u što manjim apoenima jer ćete ostatak dobivati u njihovoj valuti zvanoj riel, a ako budete u situaciji da morate ići na bankomat, obavezno obavijestite banku prije putovanja da vam ne zablokiraju karticu, i vjerovatno ćete postati milijunaš zbog konverzije ako se nađete u situaciji da vam prifali novaca.

Putovnicu i novac obavezno uvijek nosite sa sobom. I ovo ne shvaćajte olako

Voda iz slavine nije za piće. 

O meni:

Ana je strastveni radoholičar koja je u slobodno vrijeme strastveni putoholičar. Ako se nađete u Dubrovniku možete naći njezine lepeze https://www.hello-dubrovnik.com/