Mauricijus – Otok raznovrsnosti


Otok raznovrsnosti. Od flore do faune do ljudi. Jedina afrička zemlja sa dominantnom Hindu religijom.

Napisao: Ivan Vukovic Vuka, turistički vodič u Dubrovniku

I iznenadio sam se, stvarno jesam, bacivši pogled oko sebe ugledah ljude koji sliče na Indijce, neke koji neodoljivo podsjećaju na Portugalce, a neki imaju manire Francuza i takav naglasak. Povijest im je nametnula svašta, od Arapa, Portugalaca, Francuza,Britanaca jer svatko je želio ovaj raj samo za sebe, a i nije bilo sueskog kanala pa je Mauricijus i prilično strateško mjesto nekih 700 kilometara istočno od Madagaskara, a veličine Krka. I što je najbitnije, iako jako malen, dobro je povezan. Iznajmio sam auto ikrenuo na svoju solo avanturu zemljom gdje ljudi pričaju kreolski i ponašaju se dalmatinski samo ovdje kao da vlada konstantna fjaka.

Pošto je u Africi dolar religija nisam imao potrebe mijenjati novac u njihovu valutu rupije, a pošto je turistički razvijeniji od ostatka Afrike svugdje primaju kartice. Super zabavno je kad iznajmite auto sa lošim akumulatorom i krenete pa shvatite da se vozi po engleskim pravilima i po jako uskim cestama. A prizori su fantastični. Tako da sam više vremena provodio fotografirajući nego se vozeći iako nikad nisam gasio auto zbog lošeg akumulatora da ne bih ostao u problemu na nekim jako dragim neturističkim i fotogeničnim mjestima ovog prekrasnog otoka.

A pošto će brzo mrak, a nisam toliki avanturist da vozim bez svjetala po nepoznatim krajevima dolazim do svog prenoćista na vjerojatno najljepšem dijelu otoka po imenu LeMorne. Svi koji su vidjeli slike Mauricijusa na internetu ili htjeli otići tamo, uvijek je ista slika. Hrid koja se izdiže poviše mora okomito i s njenog vrha se prostire pogled od 360 stupnjeva. E pa tu sam našao smještaj u jednoj kući od Južnoafrikanca, francuskih korijena koji trenutno živi u Velikoj Britaniji. Na tom dijelu otoka nudi se bezbroj mogućnosti od penjanja na vrh stijene, kitesurfinga do obližnje vožnje u nacionalni park Black River Gorges koji nipošto se ne smije propustiti jer se tek tada shvati koliko je otok raznovrstan. Krajolik se zna promijeniti tako često jer vozio sam se nepreglednim poljima šećerne trske pa kroz kanjone kraj vodopada do vulkanskih dijelova otoka i pješčanih plaža.

Mauricijus ima sve i za razliku od ostatka Afrike je siguran pa napokon nisam trebao imati oči na leđima. Mark Twain je bio u pravu kad je rekao da je Bog stvorio raj kao kopiju Mauricijusa. Preferiram vise jug od sjevera, ali za osjetiti urbanu vibru Mauricijusa to mogu samo na jednom mjestu, a to je Port Louis, glavni grad ove otočne države i ne veće populacije od Splita. Skoro sam požalio koliko puta sam zapeo u gužvi jer svi putovi vode u Rim, a ovaj grad je trgovačko i poslovno središte otoka sa velikom lukom gdje svi gravitiraju, a i mjesto za kupiti jeftine suvenire po lokalnim tržnicama. Ne zaboravite se cjenkati i pripremite sitne rupije. A Port Louis kao i plaža Flic en Flac su samo bile moje usputne stanice prema Grand Baie ili The grand bay na sjeveru otoka. Predivne pješčane plaže i kristalno čisto more bez valova i jakih vjetrova.

Zvuči kao raj, ali uvijek je jedan te isti problem u raju, a to su velike hotelske kuće koje su uzurpirale taj prostor. Biti bijelac u Africi ima jednu prednost. Možete ući na svaku tu plažu jer svi misle da ste gost hotela. Jedini problem biti bijelac u Africi je što svi misle da ste bogati pa možete postati meta. Nisam se dugo zadržao među resortima. Vrijeme je za povratak na dragi jug istočnom stranom otoka. Istočna strana otoka, nazvao bih je i jako vjetrovitom stranom otoka. Sad znam zašto na svakoj plaži piše public. Od Poste Lafayette do juga protežu se nepregledne plaže i pravi su mamac za ljubitelje ekstremnih sportova na moru. Moja putovanja su putovanja bez GPS-a i naravno da sam se morao izgubiti koji put završivši u napuštenim industrijskim pogonima ili selima bez asfalta ispraćen pogledima i podsmijesima lokalaca. Postoje stvari koje se ne mogu platiti novcem. Smiješak na licu i poznati uzvik : “cabin crew, prepare for take off.”

Odoh za Seychelles gdje me čeka moja draga.

Savjeti za putovanje :

  1. Sprej za komarce – ima ih u velikim količinama, ali nema malarije.
  2. Otok se može posjetiti kroz cijelu godinu jer skoro da više nema pravila kišne i suhe sezone.
  3. Probajte tropsko voće poput manga, ananasa, afričke šljive, papaye
  4. Izbjegavajte led
  5. Ne zaboravite ponijeti smiješak sa sobom